Presedintii de Consilii Judetene din partea PNL i-au transmis in scris lui Oprisan ca sunt de acord cu OUG pentru alegerea sefilor de CJ prin vot uninominal

Cinci presedinti de Consilii Judetene din partea PNL i-au transmis la sfasitul lunii mai presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, care este si presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, acordul lor in ce priveste adoptarea OUG-ului prin care s-a modificat legea, astfel incat sefii de CJ-uri sa fie alesi prin vot direct, nu prin votul consilierilor ca in prezent. Realizatoarea Denise Rifai, de la Realitatea TV, a publicat documentele pe pagina sa de Facebook, despre care sustine ca le-a primit pe adresa emisiunii pe care o modereaza, Legile Puterii, scrie G4Media.

Pozitia sefilor CJ ai PNL este cu atat mai relevanta, cu cat liderii PNL si presedintele Klaus Iohannis au criticat public OUG-ul adoptat luni de guvern pe motiv ca este un cadou facut baronilor PSD. Presedintele CJ Sibiu, Daniela Campean (PNL), a argumentat pe o pagina de ce este bine ca sefii de CJ sa fie alesi prin vot direct.

Cei cinci sefi de CJ-uri care au semnat adrese prin care isi exprima sustinerea fata de OUG-ul Guvernului Dancila sunt: Iustin Cionca, presedintele CJ Arad, Vasile Iliuta, presedintele CJ Calarasi, Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, Daniela Cimpean, presedintele CJ Sibiu, Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.

Argumentele presedintelui CJ Sibiu, Daniela Campean in favoarea alegerii presedintelui Consiliului Judetean prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat:

Citeste si:
Dan Barna: Acuzaţia că USR l-a votat pe Iordache este una ridicolă
Dan Barna: Acuzaţia că USR...

-ar spori in mod considerabil legitimitatea acestei functii de demnitate publica
-ar avea girul colectivitatii pe care o reprezinta, creandu-se astfel o relatie directa intre cetateni si autoritatea executiva
-ar intari autoritatea acestei demnitati publice
-ar asigura o mai mare stabilitate functiei, conducand a diminuarea riscurilor de revocare intempestiva si arbitrara
-predictibilitatea mandatului acordat de cetateni si asigurarea continuitatii pe durata intregului mandat

Purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a declarat, luni, ca OUG-ul adoptat de Guvern, prin care se revine la sistemul de alegere a sefilor de CJ prin sistemul de vot uninominal, reprezinta ”o concesie pe care premierul Viorica Dancila vrea sa o faca baronilor din PSD in incercarea de a le castiga sprijinul”.

Presedintia sustine ca argumentul invocat de Guvern, ca presedintele de Consiliu judetean ar trebui sa fie ales de popor nu se sustine ”pentru ca nu exista practic un “popor” al judetului si mascheaza de fapt disperarea PSD, care a inteles ca este pe punctul de a pierde majoritatea in foarte multe Consilii judetene”.

”Daca PSD chiar este preocupat in mod real de buna functionare a administratiilor publice si de a indrepta situatia in privinta alegerilor locale, solutia este clara: adoptarea alegerilor in doua tururi a primarilor”, a mai spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Citeste si:
Scandal în PSD: Marian Oprișan se revoltă în fața lui Marcel Ciolacu
Scandal în PSD: Marian...

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri