Cum ar fi ca politicienii romani sa fie tratati ca cei suedezi?

Suedia nu ofera lux sau privilegii politicienilor sau, acestia traind la fel ca cetatenii „de rand”. Astfel, inclusiv parlamentarii sau ministrii nu au masini private sau soferi, calatoresc printre oameni cu transportul in comun.

De asemenea, oficialii suedezi nu au imunitate parlamentara in spatele careia sa se ascunda – vedeti cazul Calin Popescu Tariceanu, recent – si deci sunt judecati ca orice alt cetatean.

Un alt lucru interesant de notat despre politicienii suedezi este ca nu au secretare si, mai mult, birourile lor au dimensiuni medii spre mici. „Eu sunt cel care ii plateste pe politicieni, si nu vad de ce le-am oferi o viata de lux”, spune Joakim Holm, un cetatean suedez, citat de presa internationala.

Politicienii care cheltuiesc banii din bugetul statului pe curse de taxi sau trenuri ajung sa tina prima pagina in ziarele suedeze. Exceptie o face Primul Ministru al tarii care are „luxul” de a avea masina de la Serviciile Speciale.

Salariile politicienilor sunt doar de doua ori mai mari decat ale unui profesor si, in statul nordic, nu se pune si probabil nu se va pune niciodata problema ca ei sa aiba „pensii speciale”, precum s-a intamplat in Romania in mandatul PSD-ALDE. De primari nu mai vorbim.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri