Aproape trei sferturi din romani petrec cel putin doua ore si jumatate pe zi stand jos, in fata calculatorului sau in fata televizorului. Datele se desprind din cel mai recent Eurobarometru intocmit de Comisia Europeana, care evidentiaza relatia romanilor cu activitatea fizica, o relatie aproape inexistenta. Concret, in Romania, 51% din romani nu se implica niciodata in activitati fizice, in timp ce dintre respondentii romani la Eurobarometru sustin ca nu au realizat nicio activitate fizica riguroasa in ultima saptamana. Activitatea fizica poate preveni bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul zaharat si chiar unele forme de cancer.

„Eurobarometrul Comisiei Europene evidentiaza ca, la ora actuala, fata de anul 2013, numarul persoanelor care se implica in activitati fizice pentru a-si imbunatati sanatatea a scazut cu 12%. Din punctul meu de vedere, guvernantii si politicienii vor continua sa considere sportul o chestiune minora, daca nu vor intelege functiile si importanta practicarii acestuia in cadrul societatii, asa cum este ea acum”, a precizat Adrian Socaciu, presedintele Institutului Sportiv Roman.

Cel mai grav este ca, potrivit datelor Comisiei Europene, numarul romanilor care nu fac sport a crescut fata de anul 2013, tara noastra ocupand locul doi la nivel european din perspectiva sedentarismului, care favorizeaza aparitia unor patologii precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Mai mult, inactivitatea fizica este identificata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globala.

„Ceea ce lipseste este un parteneriat real intre trei domenii esentiale pentru sanatatea populatiei: sportul, sanatatea si educatia”, completeaza Adrian Socaciu. Asta in contextul in care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, copiii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani ar trebui sa cumuleze zilnic cel putin 60 de minute de activitate fizica cu intensitate moderata.

„Activitatea fizica este inca o valoare subapreciata in ecosistemul de sanatate din Romania. Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste beneficiile pe care miscarea le aduce atat pentru preventia bolilor cronice, cat si pentru managementul unor boli precum obezitatea si diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. Centrul pentru Inovatie in Medicina realizeaza impreuna cu Institutul Sportiv Roman un parteneriat pe cat de natural, pe atat de binevenit in peisajul autohton. Pana acum, din pacate, sportul si sanatatea s-au intersectat mult prea putin, mult prea rar si fara a avea continuitate si o viziune comuna de dezvoltare”,sustine si medicul Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

Romania: Locul 2 in Europa in privinta sedentarismului

„Mizand pe preventie, Romania poate sa consume cu mai mare eficienta fondurile destinate programelor nationale pentru bolile cronice, dar pentru aceasta trebuie sa se dezvolte programe pilot adaptate la specificul cultural local care sa arate, de exemplu, valoarea adusa de un program national de mers pe jos, in pas alert”, a completat medicul.

Romania nu sta foarte bine nici din prisma implicarii in activitati de voluntariat sportive. Asadar, doar 2% din respondentii la Eurobarometrul Comsiei Europene se implica in astfel de actiuni, procentul fiind in scadere fata de anul 2013, cand au fost facute masuratori similare. Acelasi Eurobarometru mai noteaza ca doar 2% din respondenti sunt membrii unui club sportiv, 5% sunt membrii unui centru fitness, 1% sunt membrii unui club socio-cultural, 19% altul, 71% nu sunt membrii niciunui club.

Sursa foto: Shutterstock / fizkes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri