Dezvoltatorii care au un istoric pe piata locala pot obtine finantare bancara pentru noile proiecte de birouri daca au un grad de preinchiriere de 20-30%, in timp ce dezvoltatorilor fara experienta li se cere un grad de cel putin 50%, spune Catalina Jigman, sefa departamentului de birouri al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

“Sunt banci doritoare sa finanteze proiecte de birouri atunci cand exista un procent de preinchiriere de circa 50% din suprafata. Exista insa posibilitatea ca dezvoltatorii cu istoric sa obtina finantare chiar daca au un procent mai mic de preinchirere, respectiv de 20-30%”, afirma Catalina Jigman, de la CBRE.

Consultantul este de parere ca va fi mai usor pentru dezvoltatori daca vor lua in calcul proiecte mai mici, cu suprafete de 20.000 – 25.000 mp, unde o preinchiriere de 50% ar reprezenta o suprafata realizabila. “Chiriasii mari, care ocupa peste 10.000 mp, ar putea preinchiria intr-un astfel de proiect, ceea ce ar permite inceperea constructiei”, spune managerul CBRE.

Anul trecut, livrarile de spatii noi de birouri s-au injumatatit fata de 2010, dezvoltatorii finalizand circa 125.000 mp. Un nivel similar de spatii noi este asteptat si anul acesta pe piata, avand in vedere ca proiectele aflate in constructie pot fi numarate pe degetele de la o mana.

Citeste mai multe despre relatia dezvoltatorilor cu bancile intr-un interviu cu Catalina Jigman.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Setari Cookie-uri