JLL Romania: Rata medie de neocupare la spatii de birouri in Bucuresti a ajuns la un minim istoric. Am putea asista la cresterea chiriilor

Rata medie de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a scazut anul trecut la un nivel minim istoric, de aproximativ 6,6%, comparativ cu 9,2% la finele anului 2017. Scaderea a survenit pe fondul unei activitati de dezvoltare mai redusa comparativ cu cererea de spatii de birouri, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara JLL Romania.

Anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de spatii de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri patrati, in conditiile in care suprafata inchiriata prin intermediul consultantilor imobiliari, a fost de 335.000 de metri patrati, din care 45% (150.000 metri patrati) reprezinta cerere noua (preinchirieri, contracte noi, extinderi de suprafete existente si relocari din alte imobile decat cladiri de clasa A si B), arata JLL Romania.

Daca luam in considerare si tranzactiile directe intre chiriasi si proprietari, suprafata inchiriata depaseste cu mult mai mult oferta noua pusa pe piata de catre dezvoltatori. In plus, parte din spatiile livrate in 2018 erau deja contractate din anii anteriori. JLL spune ca a intermediat cea mai mare suprafata de spatii de birouri in 2018, cu 23% din totalul tranzactionat, cat si la nivelul Bucurestiului, cu aproape 25%, printre cele mai importante tranzactii numarandu-se Microsoft (24.200 metri patrati) sau Thales (5.300 metri patrati).

"Chiar daca exista diferente semnificative intre cele 12 subpiete de spatii de birouri din Bucuresti in ceea ce priveste suprafata disponibila, la nivel general rata de neocupare a continuat sa scada si in 2018 pana la un minim istoric, pe fondul unei evolutii relativ modeste a activitatii de dezvoltare in 2017 si 2018. Cererea neta s-a mentinut la niveluri comparabile in ultimii doi ani, in jurul a 150.000 metri patrati, absorbind astfel oferta noua", a declarat Marius Scuta (foto dreapta), head of office agency and tenant representation JLL Romania.

Astfel, cele mai putine spatii disponibile sunt in zona Centru-Nord, Floreasca Barbu-Vacarescu, Centru, Centru-Vest si CBD, unde rata de neocupare este de sub 5%, in timp ce in Baneasa - Otopeni si Pipera Nord se afla in continuare cele mai multe spatii goale.

Citeste si:
JLL: Volumul investițiilor imobiliare în Capitală ar putea urca la...
JLL România: Volumul...

"Vedem zone in care practic nu exista optiuni pentru un potential chirias care vrea sa se extinda. Pe fondul disponibilitatii reduse a spatiilor, am putea asista la o crestere a chiriilor, astfel ca cei care cauta spatii de birouri trebuie sa ia decizii rapide in acest sens. Pentru cei care vor sa se mute in prima jumatate a acestui an, viteza de reactie si de luare a deciziilor este decisiva pentru a obtine chirii atractive. Vedem in prezent un gap intre viteza de dezvoltare a noilor proiecte si ritmul in care se extind companiile, care cel mai probabil va incepe sa se diminueze incepand cu acest an daca ne uitam la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 si 2020, respectiv constructia a circa a 700.000 de metri patrati de proiecte noi", a declarat Maria Florea (foto stanga), head of office agency JLL Romania.

Chiria prime din Bucuresti s-a mentinut cinci ani la rand la nivelul de 18,5 euro/mp/luna, modificari fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilitati oferite de catre proprietarii de birouri. In 2019, daca vor fi finalizate toate proiectele anuntate, suprafata noua va creste cu circa 300.000 de metri patrati, din care 50% este deja preinchiriata, arata JLL Romania.

Zonele in care se inregistreaza cele mai mici rate de neocupare vor beneficia si de cele mai mari livrari in acest an, astfel in Floreasca - Barbu Vacarescu vor fi finalizate doua proiecte mari, totalizand peste 40.000 metri patrati, in CBD stocul va creste cu 30.000 metri patrati, iar in Centru-Vest sunt anuntate trei proiecte, cu un total de peste 80.000 de metri patrati.

Citeste si:
Thales devine cel mai mare chirias din Orhideea Towers cu 11.000 mp
Thales devine cel mai mare...
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri