Piata de spatii de birouri din Timisoara cunoaste o perioada de efervescenta, cu o cerere in crestere si sustenabila, care a stimulat, de asemenea, pipeline-ul cu noi proiecte ambitioase de cladiri moderne de birouri si mai ales eficiente energetic. In ceea ce priveste acest ultim aspect, proiectul fanion din Romania, care dispune de cel mai mare punctaj acordat vreodata in tara noastra cladirilor verzi - Vox Technology Park, se afla chiar in orasul de pe Bega. wall-street.ro a avut prilejul de a vizita acest proiect modern de birouri din Timisoara, inainte de lansarea oficiala de luna viitoare si de a cunoaste povestea cu stil banatean din spatele unui business de succes.

Transferul de la aeroport si pana la sediul Werk Property Group, dezvoltatorul Vox Technology Park, a fost realizat cu unul dintre cele sase automobile electrice BMW i3 puse la dispozitia chiriasilor cladirii de spatii de birouri, ce urmeaza a fi inaugurata oficial luna viitoare. Conform proiectului, Vox Technology Park va avea o suprafata inchiriabila de 26.000 mp si a fost dezvoltata printr-o investitie de peste 30 milioane de euro.

La momentul vizitei, birourile Werk Property Group se aflau intr-o cladire situata in apropiere de centrul vechi al orasului si la o distanta de doar 3-4 minute de mers cu masina pe Calea Torontalului pana la Vox Technology Park. De la sediul dezvoltatorului, ghidul aferent itinerariului prin Timisoara a fost chiar managerul general al Werk Property Group, Vlad Vela (foto), de la care aflam ca denumirea cladirii provine de la numele omului de afaceri Virgil Tornoreanu, ce controleaza grupul de companii Werk, si al sotiei sale, Oxana (Vox), in timp ce "«Technology Park» arata carui tip de chiriasi se adreseaza".

Vlad Vela, Werk Property Group

Aflam, de asemenea, ca Virgil Tornoreanu a dezvoltat in ultimii ani in Timisoara peste 800 de apartamente si zeci de mii de metri patrati de hale industriale, spatii hoteliere si de birouri. El detine si compania producatoare de software Vox FileMaker Solutions, care a creat un sistem de autentificare biometrica, la accesul in Vox Technology Park, in loc de celebrele cartele de intrare. Astfel, o aplicatie instalata pe telefonul personal al unui angajat va genera o cheie de acces de tip QR code in urma autentificarii biometrice.

"Ni s-a parut foarte «cool» sa implementam aceasta tehnologie, care este a noastra, de altfel. Am avut nevoie doar de ceva hardware suplimentar", a decarat managerul general al Werk Property Group.

Vlad Vela: Am gandit Vox Technology Park pentru generatiile viitoare

Seful Werk Property Group stie ca in ultimii ani, biroul, cu toate facilitatile lui tehnologice si de recreere, a devenit un factor important in procesele de recrutare si chiar de retentie a angajatiilor generatiei millenials sau "Z". Am putea astfel afirma ca generatiile Z si Y "dicteaza" viitorul cladirilor de birouri, iar, ca urmare, marile parcuri de afaceri ofera deja mai mult decat birouri cu un design modern, zona de food si sali de sport.

Pentru a fi de succes, proiectul Vox Technology Park se inscrie, bineinteles, in aceasta tendinta si dispune de sapte statii pentru incarcarea masinilor electrice, spatii pentru biciclete si dusuri, food court sau o sala de fitness dispusa pe doua etaje. Arhitectura proiectului Vox Technology Park a fost realizata de Studio Arca, antreprenorul general fiind Werk MB Construct, in timp ce managementul de proiect a fost asigurat de catre Hafner Consulting.

Vox Technology Park

"Vox Technology Park nu a fost dezvoltata doar pentru niste contracte pe cinci ani de zile, pentru ca apoi sa fie vanduta. Ea a fost gandita astfel incat si peste 10 sau 15 ani sa fie inca la «moda». Ne-am gandit la generatiile care vin din urma si daca acei oameni vor accepta aceasta cladire. Sa luam, de exemplu, accesul cu biometrie. Este o intreaga bataie de cap, pana la urma, implementarea acestei tehnologii si constituie o investitie de cateva sute de mii de euro, desi doar niste cartele de acces clasice si-ar fi facut treaba. Dar, cu siguranta, pentru generatiile urmatoare tehnologia va reprezenta un aspect important, in conditiile in care exista deja telefoane cu biometrie. Aceasta cladire este deja foarte cautata in Timisoara", apreciaza Vlad Vela.

In opinia sa, increderea chiriasilor in proiect este evidentiata si de durata contractelor semnate. "Datagroup, spre exemplu, care reprezinta unul dintre cei mai importanti producatori de software din vestul tarii, a incheiat un contract de inchiriere semnat pe 10 ani. Cea mai mare suprafata inchiriata in cadrul Vox Technology Park este de 6.000 mp, de catre o companie olandeza. Avem insa foarte multe discutii in derulare si de 2.000 mp pana la 7.000 mp. Daca am inchide toate discutiile, atunci ne-ar mai trebui o cladire".

Vox Technology Park

Vox Technology Park este format din doua corpuri de cladire, cu zece, respectiv sapte etaje, si dispune de spatii de pana la 3.500 mp pe etaj, cea mai mare suprafata disponibila din oras. De asemenea, cladirea a obtinut certificarea verde internationala BREEAM cu calificativul Excellent si un punctaj de 85,59%, acesta fiind cel mai mare punctaj acordat vreodata in Romania unui proiect imobiliar, indiferent de segment.

Fatada cladirii se prezinta ca o suprapunerea de doua "invelisuri": coaja de sticla creata in urma preluarii in volumul continator a tuturor retragerilor impuse prin planul urbanistic zonal ce a reglementat terenul de constructie si coaja perforata din placaj de aluminiu compozit ce imbraca volumul de sticla. Placajul de aluminiu compozit este alb mat, iar in loc sa reflecte lumina soarelui o absoarbe si apoi o emana in exterior creand perceptia unei cladiri diafane, care in ciuda dimensiunilor sale impresionante nu agreseaza ci dimpotriva aduce un plus de calitate mediului urban integrant.

Profunzimea de 28 cm creata in cadrul invelisului din placaj de aluminiu compozit are pe langa rolul sau estetic, de a sustine vizual conceptul celor doua invelisuri suprapuse, si rol functional, asigurand umbrirea fatadei cu orientare vestica.

Pana la 3.000 de angajati ar trebui sa lucreze in cladire, la momentul ocuparii depline, iar pentru a evita «vanzoleala» pe cele opt lifturi disponibile, Vlad Vela spune ca "au fost construite cate patru loji, precum niste mici «oaze», pe fiecare etaj pentru a oferi angajatilor posibilitatea de a iesi facil la fumat".

In Timisoara, nivelul chiriilor in cladirile de spatii de birouri se situeaza la 12-13 euro pe metru patrat, spune seful Werk Property Group, insa subliniaza ca un spatiu in Vox Technology Park poate sa ajunga la 15 euro pe metru patrat. "Acestea este targetul! Cea mai mare chirie la care am inchiriat in cladire este de 18 euro pe metru patrat, pentru viitorul restaurant de la parter, de 170 metri patrati, cu intrare din interiorul cladirii si din exterior. In lobby va fi si un mic bar care sa deserveasca intreaga cladire".

Tot la parterul cladirii va exista si un punct de desfacere pentru un brand de bere artizanala, produsa local, denumita "Terapia", mai spune Vlad Vela. "Cei de la Data Group produc si aceasta bere artizanala si si-au dori foarte mult sa aiba un punct de lucru in Vox Technology Park. La nivel de design, am lasat scarile mari ale cladirii complet nezugravite, insa am apelat la doi artisti locali pentru a realiza cateva desene de tip graffiti, care descriu conceptul Vox Technology Park: fara clisee si fara banalitati", astfel incat "viitoarele generatii sa isi doreasca sa vina in cladire si sa fie pentru ei".

Vlad Vela: Suntem singurii «nebuni» care au irosit un teren pe o parcare

In acest an, va fi finalizata si o parcare supraterana cu 400 de locuri in imediata vecinatate a proiectului, in urma unei investitii de 2,5 milioane de euro. Acestea se vor adauga celor 280 de locuri de parcare deja disponibile.

"Vom construi o parcare de cinci nivele si 400 de locuri pe un teren de langa cladire, care va fi gata in 3-4 luni. Suntem poate singurii «nebuni» din Timisoara care am irosit un teren din apropierea unei cladiri de spatii de birouri pentru a face parcare. De ce? Deoarece, in toata zona din proximitatea cladirii sunt prevazute proiecte rezidentiale. Vox Technology Park va deveni, de asemenea, unul mixt, la un moment dat, in contextul in care si noi avem in vedere un proiect rezidential pe un alt teren din zona", arata managerul.

Vox Technology Park

In pofida acestor realizari, Vlad Vela are insa un "of" si anume: "perceptia ca Vox Technology Park ar fi departe, in camp", la "periferia" orasului, propagata de catre alti dezvoltatori imobiliari activi in oras si de catre consultantii imobiliari din orasul de pe Bega, desi cladirea "se afla la o distanta de maxim un kilometru fata de celelalte proiecte importante din Timisoara si chiar se ajunge mult mai repede la cladire deoarece drumul de acces este foarte facil".

Ca urmare, "n-am semnat nici un contract de inchiriere printr-un broker, ci toate negocierile au fost realizate de noi, in mod direct. Daca in cazul brokerilor din Bucuresti, interesul apare doar daca exista o solicitare directa de relocare pentru Timisoara, cu un broker local am avut o prolema legata de preturi. Ei ne-au pozitionat la 8-9 euro pe mp. Nu este o cladire de 8 euro! Astfel, am considerat ca brokerul respectiv nu avea incredere in produs si am renuntat sa mai colaboram atat de apropiat", arata Vlad Vela.

Gradul de preinchiriere al cladirii a ajuns, in prezent, la 75%, mai multe companii din domeniile IT&C si financiar numarandu-se printre viitorii chiriasi ai proiectului. Seful Werk Property Grup subliniaza ca la etajul zece al cladirii, care dispune de o suprafata de 1.000 mp, vor functiona mai multe companii din grupul Werk, inclusiv Vox FileMaker Solutions.

Vox Technology Park

De asemenea, Werk Property Group a oferit gratuit 100 metri patrati de spatii de birouri in cadrul cladirii timp de doi ani catre doua companii timisorene de tip start-up din domeniul tehnologiei. Cele doua companii sunt SkeletonCAD, care vizeaza dezvoltarea de produse software pentru proiectarea asistata pe calculator si Mindfully, care utilizeaza inteligenta artificiala in scop medical pentru detectarea timpurie a schizofreniei.

Vox Technology Park va oferi, dupa lansare, una dintre cele mai bune proportii intre suprafata inchiriabila si locurile de parcare disponibile din Timisoara, raportul rezultat fiind de un loc de parcare la fiecare 39 mp inchiriabili.

"Proiectul nu reprezinta doar o cladire de spatii de birouri. Este un mod de viata. Este «cool» si inovatoare si este foarte usor de ajuns in zona. De asemenea, nu o sa ai niciodata o problema sa parchezi aici cu cele 400 de noi locuri de parcare. Era mai simplu si profitabil sa facem un proiect rezidential acolo, dar pentru succesul proiectului am ales prima varianta, mai ales ca, asa cum am mai spus, sunt deja si vor fi si alte proiecte rezidentiale in zona. Asadar, parcarea nu va fi doar pentru angajatii din cladire", mai arata Vlad Vela.

El spune ca au existat si dificultati de-a lungul timpului. "Din cauza faptului ca, la un moment dat in piata au fost anuntate mai multe proiecte, am avut o oareare temere sa pornim cu constructia in intregime. Ca urmare, am rupt proiectul in doua etape. Am realizat partea de infrastructura si apoi ne-am gandit: sa incepem cu corpul A, cu B sau cu amandoua. Ne-a trebuit o perioada pana sa ne decidem, dar ne-a costat sase luni intarziere. Din punctul meu de vedere a fost o greseala", conchide managerul Werk Property Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri