White Star Real Estate anunta oficial ca a finalizat achizitia Liberty Technology Park Cluj de la Fribourg Development, divizia de imobiliare a Fribourg Capital, fond de investitii controlat de catre omul de afaceri Ion Sturza. Consultantii achizitiei pentru White Star Real Estate au fost Albota Law, Dentons, Colliers International Romania (finantare) si EY, iar pentru Fribourg Development - Colliers si Reff & Associates.

Liberty Technology Park (LTP) include 18.000 de metri de foste cladiri industriale, transformate in ultimii sase ani de Fribourg intr-un parc tehnologic modern. Cele cinci cladiri de birouri de clasa A sunt certificate BREEAM datorita tehnologiilor inovatoare, prietenoase cu mediul inconjurator si eficiente din punct de vedere energetic. Acestora li se adauga inca trei hectare de teren pentru dezvoltari viitoare.

Citeste si stirea initiala: Ion Sturza a vandut cladirea de spatii de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca

Parteneriatul intre un investitor imobiliar si o institutie de invatamant este o practica obisnuita in tarile vestice, insa achizitia Liberty Technology Park marcheaza o premiera pentru piata din Cluj si din Romania, schimband tipologia investitorilor prezenti pe plan local, arata Colliers.

"Achizitia unui proiect de spatii de birouri, cum este Liberty Technology Park, de catre un investitor imobiliar asociat cu fondul de investitii al unei institutii de invatamant este un caz atipic pentru Romania. Numerosi jucatori imobiliari se asteapta sa vada tranzactii foarte mari incheiate pe piata locala, dar, in aceasta situatie, valoarea tranzactiei inseamna mai mult decat lichiditate. Avand in vedere tipologia partenerului de capital si profilul de risc pe care acesta il poate asuma, tranzactia va avea un impact semnificativ din punct de vedere al business-ului. Acest context cu totul nou pentru piata imobiliara este favorabil oportunitatilor de investitii in Cluj si in Romania", a declarat Anca Merdescu (Svoronos), senior associate investment & debt advisory in cadrul Colliers International Romania.

White Star Real Estate si partenerul sau, un fond de investitii al unei importante universitati din SUA, au dezvoltat o asociere de tip joint venture pentru achizitia Liberty Technology Park si dezvoltarea ulterioara a acestui proiect. White Star Real Estate va gestiona atat proprietatea existenta, cat si dezvoltarea urmatoarelor faze.

Cluj-Napoca, cel mai mare oras din Transilvania si unul dintre principalele orase din Romania, are o populatie de aproximativ 500.000 de persoane, incluzand zona metropolitana, 10 universitati si peste 80.000 de studenti. Orasul reprezinta un centru-cheie pentru cresterea domeniilor Tehnologie, Cercetare-Dezvoltare si Servicii din Romania.

Localizat in nordul orasului, LTP se bucura de prezenta unor chiriasi internationali de renume din zona IT&C si R&D, cum ar fi Siemens, IBM, Majorel si Altran. Tot aici a fost lansat si Spherik Accelerator, care urmareste sa imbunatateasca comunitatea locala a start-up-urilor si o ajuta sa se dezvolte cu rapiditate pe plan international.

Cumparatorul, White Star Real Estate, este un dezvoltator imobiliar, property si asset manager prezent in regiunea Europei Centrale si de Est, cu birouri in Varsovia, Praga, Budapesta, Bucuresti si Moscova. Compania a dezvoltat peste 50 de proiecte imobiliare incepand cu anul 1997, printre care cladiri de birouri, depozite, parcuri logistice si alte proiecte industriale, concepte de retail si mixte, precum si proiecte rezidentiale, si administreaza peste 2,4 mil. mp de proprietati comerciale. White Star este prezent in Romania din 2006, cel mai important proiect dezvoltat aici fiind Lakeview, o cladire de birouri de clasa A de 25.000 mp.

Vanzarea Liberty Technology Park reprezinta a doua tranzactie cu cladiri de birouri intermediata de Colliers International in Cluj-Napoca. Anul trecut, compania a consiliat si vanzarea birourilor Maestro Business Center, devenind prima agentie internationala care a intermediat o tranzactie pe piata de birouri dintr-un oras regional din Romania, dupa cele de top incheiate in Bucuresti. Achizitia facuta de First Property Group, un fond de investitii britanic, a deschis o noua piata de investitii intr-un oras dominat de capital local.

"Ne asteptam sa vedem si alte tranzactii cu cladiri de birouri finalizate in Cluj-Napoca, intrucat orasul se bucura de o situatie economica si demografica favorabila, de o cerere in crestere pentru spatii de birouri, randamente atractive, produse de foarte buna calitate si de reputatia de Silicon Valley al Romaniei: 70.000 de studenti, start-up-urile de IT si companiile internationale stau la baza infrastructurii de talente care ajuta cresterea mediului de afaceri din Cluj. Ca urmare a acestor factori, dublati de faptul ca stocul de birouri a devenit foarte competitiv, suntem increzatori ca la Cluj se va dezvolta o piata de investitii matura si sanatoasa", a concluzionat Anca Merdescu (Svoronos).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri