Orientarea investitorilor catre segmentul de birouri, cresterea cererilor de refinantare, injumatatirea spatiilor comerciale livrate anual si o posibila explozie a vanzarilor activelor toxice ale bancilor sunt doar cateva din previziunile marilor companii de consultanta pentru 2012.

Investitii

CBRE Romania: Desi indicatorii macro-economici ai Romaniei s-au imbunatatit, dificultatile in obtinerea finantarii si riscul ridicat al dezvoltatorilor in ceea ce priveste pierderile potentiale ii face pe investitori sa fie prudenti si sa astepte, in multe cazuri, imbunatatirea conditiilor de piata.

Pe termen scurt sansele de crestere a numarului de tranzactii sunt slabe, in timp ce valorile proprietatilor vor inregistra mici variatii, in special in cazul celor prime.

In ceea ce priveste cele mai tranzactionate proprietati, specialistii CBRE se asteapta ca birourile sa devina prioritare pentru investitori, avand in vedere cresterea cererii si limitarea noilor livrari.

Jones Lang LaSalle: "Procesul de negociere a continuat sa fie lung, dar ne asteptam ca activitatea de investitii in 2012 sa depaseasca volumul inregistrat in 2011", spun specialistii comapaniei in cel mai recent raport de piata.

In conditiile in care finantarea proiectelor va fi extrem de selectiva si va intampina in plus, in urmatoarele luni, si restrictii generate de reglementari noi, aproape toate proiectele, cu exceptia proiectelor prime de spatii de birouri, amplasate in zone de interes, sau a centrelor comerciale dominante, vor ramane cel mai probabil foarte putin tranzactionate.

"Tinand cont ca, in general, termenul de finantare al proiectelor este de 5-7 ani, estimam ca un numar mare de credite imobiliare vor ajunge la maturitate anul acesta si drept urmare, cererile de refinantare vor creste. (...) Este posibil sa vedem pe piata cateva proiecte prime care sa aiba potentialul sa atraga investitori institutionali. In plus, oportunitatea astfel creata pentru finantarile de tip punte poate sa aduca pe piata o noua categorie de investitori de capital", spun cei de la Jones Lang.

DTZ Echinox: Investitiile imobiliare ar putea creste cu peste 100% in acest an, pana la 550 milioane euro, din care 300 de milioane euro ar putea fi reprezentate de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

Terenuri

CBRE: Cererea se va concentra pe terenurile cu avize situate in zone bune. De asemenea, mai multe terenuri cu discounturi vor fi scoase pe piata, existand sanse ca multe sa fie din portofoliile bancilor.

Urmatoarea perioada va fi cel mai probabil dominata de disponibilitatea proprietatilor din portofoliile bancilor. Investitorii cu cash si cei care pot obtine imprumuturi vor reintra incet in piata pentru a profita de preturile reduse.

Birouri

CBRE: Pentru 2012 se estimeaza acelasi nivel al inchiririlor si un nivel similar de livrari, circa 130.000 metri patrati. Gradele de neocupare pot scadea pana la 12-13%, fata de 14% in prezent.

Dupa un 2011 in care proprietarii de cladiri de birouri au devenit mai flexibili chiar si in cazul cladirilor prime. In functie de perioada contractelor si suprafata inchiriata, chiriile nete au ajuns sa fie si cu 10-20% mai mici, consultantii CBRE se asteapta ca in acest an chiriile sa ramana stabile, iar din a doua jumatate a anului acestia considera ca pot fi posibile si cresteri in special in CBD.

Jones Lang LaSalle: La fel ca si in alte capitale europene, si in Bucuresti oferta in scadere, de spatii de calitate din zona centrala de afaceri, va stimula cresterea pretului de inchiriere. Rata de neocupare va fi in descrestere datorita mentinerii cererii de spatii de birouri cat si a scaderii activitatii de constructie.

Cu toate acestea, scaderea va fi modesta, si va depinde in mod direct de evolutia economica globala care va avea un impact direct asupra cererii de spatii de birouri si extinderii suprafetelor ocupate de companiile internationale.

Cushman&wakefield: Chiar daca conditiile economice s-au mentinut dificile in 2011, piata de birouri din Bucuresti a fost martora diminuarii gradului de neocupare al spatiilor, pe fondul unei cereri sustinute si a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la mentinerea nivelului chiriei pe parcursul anului. Pentru 2012 este estimata crestere economica pentru Romania, chiar daca avansul este redus, ceea ce va ajuta la cresterea graduala a chiriilor in Bucuresti.

Retail

CBRE: Chiriile vor ramane stabile in viitorul apropiat.

Jones Lang LaSalle:
Cu peste 300.000 mp de spatii comerciale finalizate in 2011, in urmatorii 2 ani oferta se va reduce drastic. Pentru anul 2012 aproximativ 170.000 mp sunt anuntati, in timp ce pentru anul 2013 estimam o oferta de aproximativ 110.000 mp.

Date fiind conditiile economice de tara, numerosi retaileri locali intampina dificultati financiare si isi reduc operatiunile. In consecinta, piata spatiilor comerciale va depinde din ce in ce mai mult de politica de expansiune a retailerilor internationali cu o prezenta directa pe piata locala.

Industrial

Colliers: In 2012, operatorii logistici vor continua sa influenteze in mod activ cererea. De asemenea, o parte a acordurilor de outsourcing vor expira si, astfel, unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic. In plus, pe masura ce acordurile de inchiriere expira, vom asista la un interes crescut din partea proprietarilor pentru a-si mentine actualii chiriasi.

Jones Lang LaSalle: Oferta anului 2012 este alcatuita in principal din urmatoarele 4 proiecte: Millennium Logistic Park amplasat pe centura de sud a Bucurestiului, VGP in Timisoara, noi unitati atat in Ploiesti West Park cat si in proiectul Graells&Llonch in Turda, de langa Cluj Napoca. De altfel, activitatea de constructie in mare parte, va ramane pe baza de pre-contractare.

Desi in Romania, piata spatiilor industriale este inca in faza initiala de dezvoltare, e dificil de crezut ca in 2012 vom asista la un nivel similar al contractarilor de spatii industriale precum cel inregistrat in 2011. Cu toate acestea, se evidentiaza inca interes crescut pentru spatii de productie, dar si un interes mai scazut pentru spatiile logistice, avand in vedere ca marii jucatori din domeniul 3PL sunt in proces de consolidare al operatiunilor locale.

Cererea de spatii industriale in anul 2012 va veni din partea retailerilor de produse alimentare, din cadrul industriei auto si electronice.

Cushman&Wakefield: Anul 2012 va continua trend-ul inceput in anul 2011 si vom vedea relocari ale unor producatori importanti care nu vor externaliza catre fabricile din Romania doar asamblarea, ci vor face apel la forta de munca specializata in vederea externalizarii diviziilor de cercetare si dezvoltare. La nivel de chirii preturile vor ramane stabile in 2012. In 2011 nivelul chiriei s-a mentinut la o medie de 3.8 euro (fara TVA) pe metru patrat la suprafete intre 4.000 – 5.000 de metri patrati si contracte pe o durata de minimum 5 ani.

Rezidential

Jones Lang LaSalle: O crestere economica limitata in 2012, incertitudinea economica din intreaga zona a Uniunii Europene si conditii de finantare mai dificile nu ne permit sa previzionam o revenire a pietei rezidentiale. Intr-un scenariu mai optimist, consultantii REAS se asteapta ca cererea pentru spatii rezidentiale sa ramana stabila chiar sa cunoasca o usoara crestere in 2012, in timp ce o revenire mai puternica este previzionata pentru anul 2013.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri