Un nou val de renegocieri si relocari in retail, o revigorare a pre-inchirierilor de spatii de birouri si continuarea trendului descrescator al preturilor medii ale terenuri sunt doar cateva din liniile de evolutie ale imobiliarelor in acest an, potrivit companiei Colliers.
Pentru 2012 si 2013, oficialii Colliers, cea mai mare companie de consultanta imobiliara din Romania dupa cifra de afaceri (in 2010-n.r.), estimeaza ca vor fi livrati pe piata inca 170.000 metri patrati de spatii de birouri, din care 65.000 metri patrati sunt deja preinchiriati.

Consultantii Colliers noteaza in cel mai recent raport de piata ca dezvoltatorii reincep usor sa priveasca cu optimism piata bucuresteana si „pandesc” oportunitatea de a construi.

Noile constructii sunt insa gandite luand in considerare chiriasi mai prudenti, asa ca potrivit Colliers vor avea specificatii tehnice superioare si un design mai bun, in incercarea de a se adresa nevoilor clientilor.

Cererea va continua insa sa fie „impinsa” de procesele de optimizare a spatiului. De asemenea, pe masura ce contractele anterioare de inchiriere se incheie, chiriasii vor avea oportunitatea sa se mute in alte spatii. Deficitul de spatii de birouri de mari dimensiuni, peste 3.000 m.p., va determina in viziunea analistilor Colliers o revenire a tranzactiilor de pre-inchiriere, asa ca tranzactiile de inchiriere vor fi similare sau chiar usor mai mari.

La nivel de chirii, specialistii Colliers apreciaza ca in mare masura acestea vor fi stabile, insa atrag atentia ca pot avea loc cresteri pe termen scurt in zonele cu grade de neocupare scazute.

Pe zona de retail, partea de dezvoltare este mai dinamica decat in cazul spatiilor de birouri. In prezent, Colliers a numarat 10 proiecte de centre comerciale aflate in constructie si un numar mai mare de alte proiecte care au inceput procesul de inchiriere. De asemenea si pe acest segment, oficialii companiei asteapta o crestere a cantitatii de pre-inchirieri in centre comerciale cu deschiderea programata in urmatorii 2 ani.

Pentru 2012 este asteptata in piata o suprafata inchiriabila de 170.000 metri patrati, insa potrivit consultantilor ar putea aparea discrepante in ceea ce priveste datele de deschidere ca urmare a statusului inchirierilor sau constructiei unora dintre aceste proiecte.

In ceea ce priveste zona de retail parcuri, Colliers noteaza ca numarul limitat de terenuri bune, la preturi rezonabile va creste competitia printre retailer si dezvoltatori.

Cat despre vanzarile retailerilor pe termen scurt se asteapta mentinerea la un nivel mediu, prin urmare sunt minimizate sansele unor chirii mai mari.

Formatul de centru comercial mic, ancorat de retaileri tip discount va continua sa reprezinte o oportunitate pentru dezvoltatorii si proprietarii de terenuri cu experienta.

Despre zona de outleturi, oficialii companiei spun ca proiectul existent deja in Capitala va fi suficient pe piata in urmatorii ani.

Legat de comertul stradal, oficialii Colliers sustin ca spatiile din centrul vechi al Capitalei va creste ca urmare a consolidarilor si reabilitarilor cladirilor vechi, dar si ca urmare a noilor constructii pe terenurile libere existente.

De asemenea oficialii Colliers considera ca o pondere mai mare a retailerilor care in mod traditional erau prezenti in centre comerciale isi vor indrepta atentia catre spatiile stradale din orasele medii, pe masura ce primele ancore de fashion vor deschide in acele zone.
Restructurarea si consolidarea marilor lanturi de retail va continua in 2012. In acest an vor expira si majoritatea contractelor de inchiriere semnate in 2007, ceea ce va crea bazele unui nou val de renegocieri si relocari.

In ceea ce priveste segmentul industrial, trendurile pietei nu vor fi diferite anul acesta. La fel ca in 2011, operatorii logistici vor fi cei mai activi jucatori, la nivel de cerere, iar pe masura ce contractele se apropie de finalizare, proprietarii vor incerca sa isi pastreze chiriasi actuali.

Pe piata terenurilor, Colliers asteapta o evolutie moderata si un volum similar al activitatii pe masura ce investitorii au inca o atitudine rezervata care in multe cazuri rezulta in renegocierea preturilor.

In acest context, Colliers se astepta ca preturile medii sa continue in continuare pe un trend descedent, exceptand zonele cu o cerer mare care sunt percepute ca avand potentia pe termen scurt si mediu.

Finantarea va ramane un element crucial prin urmare este putin probabil sa se observe in piata o cerere mai mare pentru terenuri pana cand finantarea nu devine disponibila.

Ca urmare a restrictiilor de finantare si crizei europene a datoriilor, Colliers se asteapta ca in acest an sa existe si un volum mai mic al investitiilor.

Pe rezidential, domeniu pe care compania continua sa il analizeze desi nu mai are departament de vanzari, Colliers se asteapta ca in continuare cererea sa fie focusata pe proiectele low-cost.

Sursa foto:
Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri