Compania Tower Center International, care a dezvoltat un turn de birouri la Piata Victoriei, dar timp de 3 ani nu a reusit sa il inchirieze din cauza litigiilor, a fost cumparata intr-o tranzactie a carei valoare se ridica la aproape 50 mil. euro.
Proiectul de birouri dezvoltat de Avrig 35 si Industrialexport, aflat in insolventa, a fost achizitionat in proportie de peste 87% de compania Lorient Limited, o societate inregistrata in Belize.

Potrivit ZF.ro, societatea este controlata de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu.

Datele din planul de reorganizare al societatiii, consultat de wall-street.ro, arata ca tranzactia s-a realizat printr-o preluarea unei creante de catre firma Lorient Limited. O parte din aceasta creanta, adica 128 mil. lei a fost convertita in actiuni. Conversia a fost efectuata dupa plata a 17,5 mil. euro bancii finantatoare, Alpha Bank, se arata in planul intocmit de RVA Insolvency, administratorul judiciar al societatii.

Potrivit planului de reorganizare, cladirea este evaluata la 50 mil. euro, iar valoarea de lichidare era stabilita la putin sub 40 mil. euro.
wall-street.ro a discutat cu Stefan Dumitru, administratorul judiciar al companiei , pentru a vedea cum s-au derulat negocierile, cat au durat si ce probleme au aparut in cadrul discutiilor.

Negocierile pentru tranzactie au durat intre 6 si 8 luni, incluzand perioada de implementare a masurile decise de catre admnistratorul special al societatii, administratorul judiciar si banca.

Cum a decurs negocierea

Care au fost cele mai dificile etape ale negocierii? “A durat ceva pana cand s-au inteles asupra sumei si de asemenea un timp mai indelungat s-a discutat si despre modalitatea in care se va implementa pentru ca fiecare dorea sa fie 100% sigur ca nu va ramane descoperit”, a declarat pentru wall-street.ro Dumitru.

Practic, miza negocierilor era suma care urma sa fie platita catre Alpha Bank, ca apoi compania Lorient sa poata sa isi converteasca creanta in actiuni. In final, suma platita s-a ridicat la 17,5 mil. euro si a fost deja achitata.

“S-a luat un credit pentru a se plati aceasta restanta, iar societatea urmeaza acum sa plateasca acest credit”, spune Dumitru.

Suma reprezinta practic contravaloare platii effectuate de Alpha Bank pentru a cumpara o parte din cladirea de birouri. Aceast contract este si marul discordiei in litigiul care a tinut goala cladirea timp de 3 ani.

“Daca nu se incheia acum aceasta tranzactiile, litigiul din Alpha si debitor mai statea in tribunal inca 2-3 ani”, a declarat Dumitru.
O presiune a fost si incheierea acestei tranzactii inainte de intrarea in vacanta a instantei de judecata. “Trebuia sa grabim procesul, ca sa incheiem acum si sa nu asteptam pana in toamna”, a spus Dumitru.

Noii investitori au participat la negocieri? Dumitru spune ca Papalekas nu a venit la negocieri, insa prezent la unele din rundele de discutii a fost presedintele Alpha, Sergiu Oprescu. De asemenea, Dragos Bilteanu a fost prezent, insa el este si in Consiliul de Administratie al IndustrialExport, companie care inca mai detine aproape 13% din societatea care are in proprietate cladirea de birouri.

Sursa foto:Avrig35

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri