Planul de reorganizare a Asmita Gardens a fost aprobat. Vezi ce suma minima pierd grecii de la Alpha Bank

Adunarea Generala a Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a complexului imobiliar Asmita Gardens, propus de creditorul majoritar, Alpha Bank Romania, si administratorul judiciar, care prevede ca banca finantatoare va incasa 55 milioane euro din datoria de 70 milioane euro.

"In total creditorul garantat si creditorii chirografari vor pierde 200 de milioane de lei (45 milioane de euro, n.r.), din care 60 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro, n.r.) vor fi pierderi care vor reveni Alpha Bank. Pierderile bancii vor fi insa de circa 100 milioane de lei (peste 20 milioane de euro, n.r.) pentru ca nu cred ca va putea recupera din vanzarea locuintelor 55 milioane de euro asa cum prevede planul, ci doar 40-45 milioane de euro", a declarat Remus Borza, managing partner al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului, citat de Mediafax.

Planul, votat cu o majoritate de 69% din totalul creantelor cu drept de vot inscrise la masa credala, va intra in vigoare imediat dupa confirmarea acestuia de catre judecatorul sindic si prevede de asemenea plata integrala a creantelor bugetare, in valoare de un milion de euro, si defavorizarea creditorului garantat si a creditorilor chirografari, care isi vor recupera doar o parte din bani.

Implementarea planului se va face pe o perioada de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu inca 18 luni.

In aceasi timp, creditorii au decis continuarea vanzarii celor 397 de apartamente ramase nevandute din complex, pretul urmand sa fie redus la sub 1.000 de euro pe metru patrat. Pana la momentul deschiderii procedurii pretul mediu de vanzare era de 1.600 euro/mp.

Dupa deschiderea procedurii insolventei, apartamentele s-au vandut la un pret mediu de 1.050 euro/mp. Totodata, daca intr-o perioada de 16 luni apartamentele nu vor fi vandute, Alpha Bank are posibilitatea de a prelua in portofoliu propriu unitatile nevandute.

In toamna anului trecut a fost deschisa procedura insolventei impotriva Asmita Gardens, la cererea Alpha Bank.

Actionarii Asmita Gardens sunt grupul indian Asmita si fondul European Convergence Development Company, controlat de Charlemagne Capital, ambele inscrise la masa credala, dar fara sanse de a recupera vreun ban.

Investitia in proiect s-a ridicat la circa 120 de milioane de euro, complexul incluzand sapte blocuri amplasate in apropierea intersectiei dintre Calea Vacaresti si Splaiul Unirii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri