In ciuda faptului ca anul acesta chiriile au ramas la un nivel relativ stabil, sunt si zone in care se manifesta o tendinta de crestere a chiriilor.

O majorare a fost simtita in zonele ultra-centrale, iar in prezent se simte o usoara tendinta de crestere si in zonele de centru si centru nord.

“In prezent, se manifesta o usoara tendinta de crestere a nivelului chiriei in cazul spatiilor din zonele de centru si centru – nord ale Capitalei. Printre factorii care determina acest trend se numara o crestere a gradului de pre-inchiriere (47% din volumul net al tranzactiilor de inchiriere inregistrat in S1 2012 versus 32% din volumul net tranzactionat in S1 2011), precum si o scadere a ratei de neocupare a spatiilor de birouri localizate in cadrul acestor zone”, spune Madalina Cojocaru.

Astfel, nivelul chiriei pentru spatiile ultracentrale (cum ar fi Piata Victoriei – Buzesti) atinge in prezent valori cuprinse intre 18,5 – 19,5 euro per mp pe luna,. Pentru spatiile semi-centrale (Vasile Milea, Splaiul Independentei) chiriile variaza intre 13 si 16 euro per mp pe luna, in timp ce zonele periferice sunt caracterizate de un nivel mai scazut care variaza intre 9 si 12 euro per mp pe luna, arata datele DTZ Echinox.

Citeste si:

In 2012 s-a observat un interes ridicat pentru spatiile de birouri din zona de centru (Piata Victoriei), respective centru - nord (Calea Floreasca – Barbu Vacarescu), potrivit Madalinei Cojocaru.

Pentru ultima parte a anului, oficialii DTZ vad o mentinere a nivelului chiriilor, insa pentru 2013 "anticipeaza o usoara crestere in cazul cladirilor de birouri de clasa A situate in zona centrala a capitalei”.

De ce aceasta crestere in 2013? “Volumul spatiilor inchiriate a ramas aproximativ constant pe parcursul anului trecut si pana in prezent, cu o descrestere sezoniera observata catre sfarsitul anului, in conditiile in care volumul spatiilor noi livrate a fost in scadere. Aceasta perioada a fost caracterizata si de demararea si intensificarea lucrarilor de constructie in cazul unor proiecte premium ce urmeaza a fi finalizate in zone generatoare de cerere”, a explicat Madalina Cojocaru.