Infrastructura viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului a fost finalizata in aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la suta decat a fost estimat initial, avand doua subsoluri si un demisol, unde vor fi amenajate doua sali polivalente, informeaza Patriarhia Romana.
"Catedrala Mantuirii Neamului este acum la cota zero. Participantii la pelerinajul de Florii isi vor putea face o imagine despre cum arata infrastructura Catedralei atunci cand vor lua parte la slujba de binecuvantare ce va fi oficiata pe planseul de cota 0, dupa vecernia de la Paraclis", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, scrie Mediafax.

El a mai spus ca, pentru finalizarea constructiei in totalitate, vor mai trece trei ani, vorbind de lucrare la rosu.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat recent ca, dupa finalizarea infrastructurii, urmeaza o noua licitatie pentru desemnarea constructorului care va realiza suprastructura, adica edificiul in continuare pana la crucea de pe cea mai inalta turla, a Mantuitorului.

Potrivit specialistilor, lucrarile la infrastructura sunt de regula cu 30 - 40 la suta mai costisitoare decat cele la suprafata, a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Pana acum, s-a construit la o adancime de 16 metri sub pamant si inca patru metri la suprafata, folosindu-se 55.000 de metri cubi de beton si 13.000 de tone de armatura.

Potrivit BOR, in perioada ianuarie 2010 - ianuarie 2013, sumele platite de Patriarhia Romana catre bugetul de stat pentru plata impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale pentru salarii, TVA etc., au fost in valoare de aproximativ 35 milioane de lei. Altfel spus, o mare parte din ceea ce Patriarhia Romana a primit de la bugetul de stat si de la bugetele locale ca sprijin pentru construirea viitoarei catedrale patriarhale, s-a intors la bugetul public in urma platii impozitelor, contributiilor sociale si taxelor aferente potrivit legislatiei in vigoare, a aratat Patriarhia.

Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova a fost construita cu o contributie majora din partea Primariei Moscovei, care sustine financiar si intretinerea edificiului, mai spune reprezentantul Patriarhiei. Un alt exemplu recent il constituie amplele lucrari de consolidare ale fundatiei catedralei Sagrada Famiglia din Barcelona (inca nefinalizata), care au fost suportate financiar integral de la bugetul provinciei spaniole Catalonia.

Patriarhia a precizat ca nu se poate vorbi despre o concurenta de marime intre Catedrala Mantuirii Neamului si cladirea Palatului Parlamentului, deoarece viitoarea Catedrala patriarhala este, ca volumetrie, de zece ori mai mica decat edificiul Parlamentului Romaniei.

Dimensiunile mari ale Catedralei Mantuirii Neamului sunt adaptate la nevoile liturgice solemne si au valoare de simbol liturgic-teologic, iar faptul ca turla mare a Catedralei va fi mai inalta decat cladirea Palatului Parlamentului constituie, prin prezenta Sfintei Cruci pe ea, un semn de binecuvantare si ocrotire pentru intreaga Capitala a Romaniei, a mai aratat parintele Stoica.

Acesta a mai mentionat ca, fata de 2011, anul trecut valoarea donatiilor a scazut din cauza crizei economice, insa romanii din tara si unii din strainatate continua sa sprijine construirea viitoarei Catedrale patriarhale.

"De la inceperea lucrarilor (decembrie 2010), Permanenta Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, formata din consilieri clerici si mireni, este informata saptamanal despre modul cum evolueaza lucrarile si sumele cheltuite. Toate propunerile privind cheltuielile legate de construirea Catedralei Mantuirii Neamului sunt aprobate, dupa dezbatere, de catre acest organism executiv permanent al Sfantului Sinod si al Adunarii Nationale Bisericesti", a spus parintele Stoica.

El a mai aratat ca, pentru reducerea costurilor de executie si asigurarea unei responsabilitati sporite a tuturor celor implicati in realizarea lucrarilor, Patriarhia Romana nu a incredintat construirea intregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distincta a fiecarei categorii de lucrari firmelor de executie cu cea mai mare experienta in diferite specialitati, iar selectia fiecarei firme de executie s-a facut prin licitatie.

"De aceea, costurile executiei infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale au fost cu aproximativ 20 la suta mai mici decat cele estimate", a precizat sursa citata.

Patriarhia multumeste donatorilor ierarhi, clerici si mireni din toate eparhiile Patriarhiei Romane, Guvernului Romaniei, Primariei Generale a Capitalei, primariilor sectoarelor 1, 2, 3, 5 si 6 din Bucuresti, precum si altor institutii care, pana in prezent, au contribuit financiar la construirea Catedralei Mantuirii Neamului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri