"Cea mai mare dezvoltare este asteptata in Istanbul, cu 620.000 de metri patrati de noi spatii de birouri, respectiv o crestere cu 28% a stocului existent. Kiev ocupa locul doi, cu 275.000 de metri patrati (crestere de circa 20%). In Europa Centrala si de Est, Varsovia, Bucuresti si Praga vor avea cele mai mari niveluri ale ofertei noi", se arata intr-un studiu al DTZ privind piata birourilor din Europa in trimestru al doilea, relateaza Mediafax.

Potrivit estimarilor DTZ, stocul de spatii de birouri din Bucuresti ar urma sa urce cu peste 15%, ceea ce ar insemna ca pana la finele anului viitor sa fie finalizate proiecte totalizand circa 300.000 de metri patrati, avand in vedere ca stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti se situeaza la circa doua milioane metri patrati.

Autorii studiului se asteapta ca in intreaga Europa, in 2013 si 2014 sa intre pe piata 12 milioane de metri patrati de spatii noi de birouri.

"O parte a ofertei noi este ipotetica, iar inceperea reala a constructiei va depinde in principal de o crestere semnificativa a cererii si de revenirea economica. In Europa, totalul proiectelor cu finalizare in 2013 si 2014 reprezinta o crestere cu 4% a stocului", aprecieaza autorii studiului.

DTZ Echinox: Numarul de...
Citeste si: Peste 300.000 de angajati vor lucra in birourile moderne din tara

Cresterea stocului de spatii noi de birouri are efect asupra ratei de neocupare a proiectelor, avand in vedere ca cererea se mentine redusa, iar in primul semestru, in Bucuresti a fost inchiriata o suprafata inferioara celei din perioada similara a anului trecut.

Astfel, rata de neocupare s-a redus marginal in Europa, media mentinandu-se la 10,9% la finele trimestrului doi, de la 11% in primul trimestru.

"In ultimele 12 luni, cele mai mari declinuri ale ratelor de neocupare s-au inregistrat in Istanbul, Birmingham, Manchester, Hamburg si Budapesta, in timp ce nivelul ridicat de proiecte care vor fi livrate pe piata in perioada urmatoare a impins in sus ratele de neocupare in Geneva, Varsovia, Bucuresti si Milan", afirma sursa citata.

In Geneva rata de neocupare a crescut cu aproape 50%, in Varsovia cu circa 40%, ajungand la un nivel record de 10%, in timp ce in Bucuresti, avansul a fost de aproximativ 20%, depasind 12% din stocul total.

Ilinca Paun, Colliers: Sunt...
Citeste si: Ilinca Paun, Colliers: Romania are nevoie de inca 5 centre de afaceri

Chiriile s-au mentinut, de asemenea, pe piata de birouri din Europa, cu locatii precum Bucuresti, Kiev, Varsovia, Milan si Madrid, unde chiriile au fost inca sub presiune si cu altele, precum Moscova, Istanbul si Frankfurt, care au avut un plus de 7-7,7%.

Studiul a vizat 30 de orase din Europa.