De anul trecut din septembrie, ANL poate vinde chiriasilor din programul Locuinte pentru Tineri casele in care stau prin programul Prima Casa, agentia avand un plafon de garantare prin Prima Casa de aproape 500 mil. lei. Din octombrie pana in prezent ANL a vandut 380 de locuinte prin Prima Casa, nivel aproximativ egal cu totalul vanzarilor din perioada 2009-2013. Valoarea totala a vanzarilor prin Prima Casa s-a ridicat la 38 mil. lei, fata de 45 mil. lei in perioada 2009-2013.

De asemenea, pentru a sprijini achizitiile de locuinte pentru tineri Guvernul a stabilit pretul de vanzare pentru aceste unitati la 326 euro/mp cu TVA inclusa (valabil pana in iulie 2014), cel mai mic pret de pe piata in acest moment.

Programul „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii” ofera tinerilor intre 18 si 35 de ani locuinte noi la o chirie modica, pe durata limitata, cu perspectiva ca, in timp, acestia sa poata deveni proprietari. Dupa minimum un an de inchiriere, locuintele pot fi cumparate de tinerii chiriasi.

Citeste si:

ANL isi propune ca in acest an sa inceapa alte 9 santiere in programul Locuinte pentru Tineri.

Conditiile si actele necesare pentru inchirierea unei locuinte ANL

Pot inchiria locuinte ANL tinerii majori care nu au implinit inca 35 de ani, daca nu au in proprietate o locuinta si nici sotul sau sotia nu este sau nu a fost proprietarul unei locuinte. De asemenea printre criterii se numara si sa nu mai fi inchiriata pana atunci o locuinta ANL si sa aveti locul de munca in localitatea in care este locuinta.

Daca aceste criterii sunt indeplinite, chiriasii trebuie sa se dupa la primaria localitatii sau cea de sector pentru a se inscrie in acest program. Cererile se depun la primarii. Potrivit legii cererile pentru repartizarea de locuinte pentru tineri destinate inchirieri se inregistreaza in ordinea primirii si se analizeaza de comisii sociale

Lista de prioritati se stabileste anual, astfel ca solicitatii aflati pe lista de asteptare pentru o locuinta ANL care indeplinesc criteriile dar nu pot primi o locuinta in anul respectiv pot primi repartitii in anii urmatori in limita fondului de locuinte disponibil si a noii ordine de prioritate. Punctajul pentru stabilirea locului pe listele de asteptare pentru repatitia unei locuinte se stabileste in functie de mai multe criterii. Starea civila, suprafata in care locuieste acum, numarul de copii, studii, starea de sanatate, dar si vechimea cererii pot fi factori care ajuta la departajare.