Pe piata de birouri din Bucuresti pot aparea din nou probleme in 2-3 ani, in conditiile in care sunt tot mai multe dezvoltari, iar cresterea cererii nu va tine pasul cu dinamica livrarilor, spune omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Omul de afaceri Ioannis Papalekas spune ca va ajunge sa detina un portofoliu de 1 mld. euro in Romania pana la finele acestui an, iar pentru urmatorii doi ani mai are in plan investitii de inca un miliard de euro. In ceea ce priveste planurile viitoare de investitii, Ioannis Papalekas spune ca focusul investitiilor viitoare va fi pe logistic, fiind vizate Timisoara, Cluj si Constanta, iar din total circa 300 mil. euro vor fi alocati acestui segment. "Vom construi foarte mult pe logistic in Timisoara. Incepem acum 150.000 mp. De asemenea, vom face birouri in Timisoara intr-o zona centrala. Vom incepe cu o prima faza de 20.000 mp, iar per total proiectul de birouri din Timisoara poate ajunge spre 60.000 mp", spune Papalekas.

Sectorul de retail nu este atragator ca investitie pentru Papalekas din simplul motiv ca, in opinia sa, sunt prea multe malluri in marile orase din Romania. Rezidentialul, insa, devine interesant, iar anul viitor Ioannis Papalekas are in plan constructia unui proiect rezidential in zona Calea Floreasca la fosta fabrica Automatica. Va fi un proiect middle upper care va include turnuri cu locuinte.

Piata de birouri din Bucuresti este in continuare atractiva pentru investitorul imobiliar, care are in prezent in constructie Bucharest One si Gara Herastrau si care va incepe business campusul din zona Pipera pentru care a selectat constructorul. Ioannis Papalekas estimeaza, totusi, ca pot fi din nou probleme pe piata de birouri din Bucuresti in urmatorii 2-3 ani, in conditiile in care sunt tot mai multe dezvoltari, iar cresterea cererii nu va tine pasul cu dinamica noilor livrari.

Cat va mai dura perioada propice pentru achizitii in Romania? "Depinde. Perioada va fi foarte scurta daca marii investitori ca AXA sau Blackstone se intorc repede pe piata romaneasca si mai lunga daca ei intarzie. Eu estimez ca de anul viitor vom revedea astfel de jucatori pe piata pentru ca are sens", spune Ioannis Papalekas, care mentioneaza ca aceasta reintoarcere are sens in contextul in care yield-urile sunt in scadere in Europa de Vest.

Grecul adauga ca mai este timp pentru achizitii, iar Globalworth are planuri, purtandu-se negocieri pentru proprietati care ar duce la tranzactii de 500 mil. euro in 2015, insa precizeaza ca cel mai probabil nu toate se vor concretiza.

Globalworth este unul din cei mai importanti dezvoltatori si investitori din real estate cu 53 de angajati corporate si circa 200 pe partea de property management. Compania detine in Romania o serie de proiecte imobiliare preponderent pe segmentul de birouri din Bucuresti. Ioannis Papalekas detinea la sfarsitul anului trecut prin intermediul firmei Globalworth un portofoliu imobiliar de 600 milioane euro, excluzand cladirile Unicredit, Nusco Tower si Green Court.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri