Jucatorii din piata de real estate vad in general o evolutie pozitiva a pietei in urmatoarele 12 luni, majoritatea considerand ca numarul proiectelor aflate in constructie va creste, iar in acelasi timp vor exista si cresteri foarte mici ale costurilor de constructie, arata rezultatele preliminare ale unui sondaj realizat de wall-street.ro, realizat in randul dezvoltatorilor, dar si principalilor jucatori din constructii.

Aproape 20 de respondenti din piata de real estate au fost luati in calcul pentru concluziile preliminare ale survey-ului realizat de wall-street.ro in cadrul proiectului Professional Real Estate si prezentate in cadrul conferinte ReConstruct. 23,5% din respondenti au investitii in derulare de peste 100 mil. euro, 12% au investitii in derulare cu o valoare cuprinsa intre 50 si 100 mil. euro si 47% au in derulare investitii sub 50 mil. euro.

76% dintre respondenti vad o crestere a cererii in urmatoarele 12 luni, insa foarte inceata. De asemenea, tot circa 76% din respondent se asteapta ca volumul lucrarilor de constructii sa creasca in urmatoarele 12 luni, in timp ce 23,5% considera ca volumul va ramane stabil.

Revenirea sectorului constructiilor este relevata si de un studiu recent al Manpower: Angajatorii din sector raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +18% pentru ultimul trimestru al anului, cea mai puternica enuntata din trimestrul al doilea din 2012 pana in prezent. Planurile de angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2015 sunt cu 9 puncte procentuale mai puternice decat cele din trimestrul al treilea din 2014 si cu 21 puncte procentuale mai robuste decat cele din intervalul octombrie – decembrie 2014.

60% din respondenti se asteapta ca nivelul costurilor de constructie sa creasca

Aproape 60% din respondenti se asteapta la o crestere a costurilor de constructie in urmatoarele 12 luni. 11,8% asteapta o crestere de peste 10%, iar 47% asteapta o crestere de sub 5%. 41% se asteapta ca nivelul costurilor de constructie sa ramana stabile in urmatoarele 12 luni.

In ultimele 6 luni, 47% din respondenti spun ca nivelul costurilor de constructie au ramas stabile, 41% spun ca au observat cresteri, iar 12% spun ca au sesizat scaderi. In ceea ce priveste preturile terenurilor: 41% spun ca preturile au fost stabile in ultimele 6 luni, 23,5% spun ca au observat cresteri, iar restul respondentilor spun ca au scazut.

Risc scazut pentru o noua bula

In ceea ce priveste riscul unei noi bule, 53% din repondenti spun ca este un risc scazut pe termen scurt, in timp ce restul respondentilor vad riscul ca fiind moderat.

Criza regionala, principalul factor ce ar putea avea un impact negativ

Cei mai importanti factori care pot influenta negativ piata in urmatoarele 12 luni sunt criza regionala aproape 59% din respondenti bifand acest factor, urmat de politica (52,9%) si fiscalitate (35% din respondenti) si finantare bancara (23,5%).

70,5% spun ca impactul fiscalitatii in business este mare si foarte mare, in timp ce 82% spun ca impactul birocratiei este mare si foarte mare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri