Studii recente au demonstrat ca mediul de lucru a devenit mai important in alegerea unui loc de munca decat pachetul salarial, motiv pentru care companiile sunt dispuse sa investeasca sume apreciabile in amenajarea spatiilor de munca.

"Dezvoltatorii, investitorii si chiriasii acorda o atentie din ce in ce mai mare amenajarii spatiilor de birouri, in contextul modificarilor obiceiurilor si asteptarilor angajatilor la si de la locul de munca. Astfel, vedem o intensificare a cererii pentru astfel de proiecte, in incercarea companiilor de a oferi cele mai bune conditii de lucru pentru angajati. In functie de facilitatile si serviciile incluse, companiile sunt dispuse sa cheltuiasca pana la 800 euro/mp doar pentru amenajarea spatiilor de birouri", a declarat Cezar Florea (foto), associate director, head of project and development services JLL Romania.

Bugetul pentru amenajarea spatiilor de birouri difera in functie de domeniul de activitate al chiriasilor. Cele mai mari bugete sunt alocate de companiile din domeniul IT&C, unde lupta pentru atragerea talentelor este acerba. Obligatiile privind investitiile in amenajarea birourilor pot fi diferite in functie de termenii agreati in contractul de inchiriere. In unele cazuri, proprietarii cladirilor de birouri isi asuma aceste costuri, ceea ce se va reflecta in nivelul chiriei, in timp ce in alte situatii, chiriasul este responsabil cu aceste cheltuieli.

"In ambele cazuri vedem o profesionalizare prin externalizarea coordonarii acestor proiecte catre companii specializate de project management, care pot oferi consultanta tehnica si recomandari avand in vedere experienta acumulata in cadrul proiectelor anterioare. Nevoile proiectelor variaza foarte mult, iar ceea ce clientii apreciaza cel mai mult este expertiza pe care o poate oferi o echipa de project management", a adaugat Cezar Florea.