Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, releva ca, intr-unul dintre marile centre regionale ale tarii, apartamentele sunt mai scumpe acum decat inainte de recesiune. Este vorba, bineinteles, de Cluj-Napoca, orasul care a consemnat cel mai rapid ritm de crestere a preturilor locuintelor in ultimii ani. In primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru patrat util, fata de 1.280 de euro pe metru patrat util in perioada similara din 2008.

"Comparativ cu primul trimestru din 2008, Cluj-Napoca este singurul oras din Romania care nu numai ca a recuperat scaderea de pret, ba chiar a ajuns la un pret mediu pe metru patrat cu 15,2% mai mare decat in urma cu zece ani. Analiza evolutiei preturilor medii ale apartamentelor in ultimii zece ani evidentiaza faptul ca localitatile din jumatatea de vest a tarii au recuperat cel mai mult din scaderile de pret determinate de criza economica", spune Doru Nita, head of research Imobiliare.ro.

La mica distanta fata de nivelul din perioada de boom se afla o serie de alte orase din zona de vest - chiar daca diferentele sunt inca negative in aceste cazuri. In Oradea, spre exemplu, apartamentele sunt cu doar 0,7% mai ieftine decat in T1 2008 si costa, in medie, 930 de euro pe metru patrat util (fata de 940 de euro pe metru patrat util). Timisoara, pe de alta parte, se afla cu 6,5% sub nivelul din 2008, cu o valoare de 1.150 de euro pe metru patrat util (fata de 1.220 de euro pe metru patrat util). O diferenta similara, respectiv 6,5%, poate fi observata si in Arad (de la 720 la 670 de euro pe metru patrat util), in vreme ce in Alba Iulia si Satu Mare apartamentele sunt cu 9,3% si, respectiv, cu 10,5% mai ieftine decat in urma cu zece ani - de la 940 la 850 de euro pe metru patrat util si, respectiv, de la 720 la 650 de euro pe metru patrat util.

Capitala, cu 42% sub nivelul de boom

Spre deosebire de Cluj-Napoca si Timisoara, Bucurestiul se numara printre orasele care au recuperat cel mai putin din scaderile provocate de criza, potrivit datelor Analize Imobiliare. Cu o diferenta de 41,8% (de la 2.160 de euro pe metru patrat util in perioada de boom, la 1.260 de euro pe metru patrat util in prezent), Capitala este surclasata doar de Piatra Neamt, unde apartamentele sunt cu 45,3% mai ieftine decat in 2008 (o medie de 670 de euro pe metru patrat util, fata de 1.220 de euro pe metru patrat). A treia pozitie in acest clasament este ocupata de Targoviste, cu un minus de 39,7%, unde preturile se situeaza acum la 590 de euro pe metru patrat (fata de 980 de euro pe metru patrat). Totodata, in Resita, pretentiile vanzatorilor sunt cu 31,5% mai mici decat in urma cu zece ani (470 fata de 690 de euro pe metru patrat), in Alexandria cu 31,2% (530 fata de 780 de euro pe metru patrat), iar in Galati cu 30,1% (810 fata de 1.150 de euro pe metru patrat).

In ceea ce priveste celelalte mari centre regionale ale tarii, acestea se afla la o distanta mai mica de 30% fata de nivelul din perioada de boom: pretentiile vanzatorilor de apartamente sunt, astfel, cu 20,4% mai mici in Iasi, cu 24,2% in Brasov si cu 25,2% in Constanta.

Zonele bine cotate vs. cartierele "muncitoresti"

La nivelul Bucurestiului, insa, evolutia preturilor in ultimii zece ani difera mult in functie de zona. In general vorbind, cel mai bine cotate cartiere (acolo unde se gasesc si cele mai scumpe locuinte) au reusit sa se apropie cel mai mult de valorile de dinainte de recesiune, in vreme ce asa-numitele cartiere "muncitoresti" pastreaza inca diferente notabile. In Kiseleff-Aviatorilor, spre exemplu, apartamentele disponibile spre vanzare, avand o valoare medie de listare de 2.560 de euro pe metru patrat util, sunt cu 6,6% mai ieftine decat in primul trimestru din 2008 (cand costau 2.740 de euro pe metru patrat util).

La polul opus, cea mai mare diferenta de pret se observa in cartierul Drumul Taberei, unde un apartament poate fi achizitionat cu circa 48% mai putin decat in urma cu zece ani, respectiv cu 1.040 de euro pe metru patrat util (fata de 2.000 de euro pe metru patrat util).

Cresterea preturilor incetineste

De mentionat este ca, din a doua jumatate a anului trecut, piata rezidentiala autohtona a intrat, per ansamblu, intr-o faza de incetinire a cresterii preturilor - chiar daca acestea continua totusi sa se majoreze. Potrivit datelor Analize Imobiliare, proprietatile rezidentiale din Romania s-au apreciat, in primul trimestru din 2018, cu 1,4% fata de cele trei luni anterioare - cifra relativ redusa comparativ cu evolutiile consemnate in ultimii ani. Fata de perioada similara a anului precedent, nivelul actual al pretentiilor vanzatorilor este cu 6,4% mai ridicat; in urma cu 12 luni, acelasi indicator se situa la 12,9%, iar, in ultimul patrar al lui 2017, ajungea la 9,1%.

Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe luna si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Sursa foto: Mariia Golovianko / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri