In perioada 2016-2018 a crescut numarul investitorilor in proprietati imobiliare, cei ce achizitioneaza apartamente pentru a le inchiria ulterior. Cei mai multi sunt oameni de afaceri romani, care cumpara portofolii mici, de unul sau doua apartamente de doua camere.

"Cei care realizeaza investitii in domeniul imobiliar, atat pentru inchiriere ulterioara sau revanzare cu profit, in principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spatiul public sau cei care isi fac exit-ul din diverse business-uri si vor sa asigure o parte din capital in plasamente mai sigure. Datorita randamentelor intre 5 si 7% an, aceste plasamente in imobiliare au devenit mai atractive decat depozitele bancare", declara Florin Postoaca, managerul Departamentului de Investitii, in cadrul Nordis. Potrivit companiei, 60% din investitorii in locuinte sunt oameni de afaceri, 20% manageri, 10% oameni din spatiul public si 10% au alte profesii.

In cea ce priveste nationalitatea investitorilor in locuinte, cei mai multi sunt romani peste 70%, fiind urmati de cetateni din Israel, Germania, Franta si Italia. In ultimul an, ponderea investitorilor romani a crescut usor.

In ce fel de locuinte se investeste cel mai mult

Majoritatea investitorilor achizitioneaza unul sau doua apartamente si le pastreaza inchiriate, acestea avand un randament bun, intre 5 si 7% pe an, varianta de a cumpara apartamente finalizate sau apartamente care sunt deja inchiriate si sunt preluate deja cu chirias. Pentru cei cu un apetit de risc putin mai mare, dar si cu un profit mai bun exista posibilitatea de a achizitiona proprietatile in stadiu de proiect, in acest caz fiind un pret de cumparare cu discount.

"Exista si un alt tip de investitori, care cumpara in acelasi proiect un pachet de apartamente si mentin un portofoliu de apartamente, fie inchiriate, fie pentru revanzare. De obicei, acesti investitori au angajati si un property manager, cel care gestioneaza relatia cu toti chiriasii sau cu potentialii cumparatori. Mai exista si tipul de investitori, cu un apetit mai mare spre risc, cei care incep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intra in asociere in astfel de proiecte. In acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an", mai spune Florin Postoaca.

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost infiintat in 2008, de catre Emanuel Postoaca, consultant imobiliar pe segmentul de investitii rezidentiale in zona de nord. Din 2016 Nordis a intrat si pe segmentul dezvoltarii imobiliare, prin brandul propriu de apartamente Nordis Residence.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri