In perioada 2016-2018 a crescut numarul investitorilor in proprietati imobiliare, cei ce achizitioneaza apartamente pentru a le inchiria ulterior. Cei mai multi sunt oameni de afaceri romani, care cumpara portofolii mici, de unul sau doua apartamente de doua camere.

"Cei care realizeaza investitii in domeniul imobiliar, atat pentru inchiriere ulterioara sau revanzare cu profit, in principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spatiul public sau cei care isi fac exit-ul din diverse business-uri si vor sa asigure o parte din capital in plasamente mai sigure. Datorita randamentelor intre 5 si 7% an, aceste plasamente in imobiliare au devenit mai atractive decat depozitele bancare", declara Florin Postoaca, managerul Departamentului de Investitii, in cadrul Nordis. Potrivit companiei, 60% din investitorii in locuinte sunt oameni de afaceri, 20% manageri, 10% oameni din spatiul public si 10% au alte profesii.

In cea ce priveste nationalitatea investitorilor in locuinte, cei mai multi sunt romani peste 70%, fiind urmati de cetateni din Israel, Germania, Franta si Italia. In ultimul an, ponderea investitorilor romani a crescut usor.

Retail jobs

In ce fel de locuinte se investeste cel mai mult

Majoritatea investitorilor achizitioneaza unul sau doua apartamente si le pastreaza inchiriate, acestea avand un randament bun, intre 5 si 7% pe an, varianta de a cumpara apartamente finalizate sau apartamente care sunt deja inchiriate si sunt preluate deja cu chirias. Pentru cei cu un apetit de risc putin mai mare, dar si cu un profit mai bun exista posibilitatea de a achizitiona proprietatile in stadiu de proiect, in acest caz fiind un pret de cumparare cu discount.

"Exista si un alt tip de investitori, care cumpara in acelasi proiect un pachet de apartamente si mentin un portofoliu de apartamente, fie inchiriate, fie pentru revanzare. De obicei, acesti investitori au angajati si un property manager, cel care gestioneaza relatia cu toti chiriasii sau cu potentialii cumparatori. Mai exista si tipul de investitori, cu un apetit mai mare spre risc, cei care incep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intra in asociere in astfel de proiecte. In acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an", mai spune Florin Postoaca.

Citeste si:
Răzvan Voicu: Prețurile la imobiliare nu au unde să scadă
reConstruct | Răzvan Voicu,...

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost infiintat in 2008, de catre Emanuel Postoaca, consultant imobiliar pe segmentul de investitii rezidentiale in zona de nord. Din 2016 Nordis a intrat si pe segmentul dezvoltarii imobiliare, prin brandul propriu de apartamente Nordis Residence.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri