Tot mai multe informatii sunt disponibile si in Romania despre casele eficiente energetic, cele mai multe dintre acestea provenind de la furnizorii acestor sisteme.

Asociatia Nationala a Constructorilor de Case, din Statele Unite ale Americii, s-a gandit, insa, sa realizeze un studiu despre gradul de satisfactie a proprietarilor unor astfel de locuinte, concluziile fiind unele deosebite. Acestea au aratat faptul ca 94% dintre acesti proprietari ar recomanda o astfel de „casa verde” unui prieten, alti 92% ar mai cumpara o casa de acest tip, iar 90% au fost multumiti de achizitia lor. De asemenea, 71% dintre participantii la studiu au fost de parere ca acest tip de case are un grad superior de calitate, iar 55% dintre ei au considerat ca beneficiile ulterioare au acoperit investitia initiala.

Si clientii romani sunt tot mai informati cu privire la aceste noi sisteme si sunt tot mai dornici sa le achizitioneze. Pentru a construi sau pentru a transforma un imobil deja existent intr-unul eficient energetic, aveti nevoie sa parcurgeti, cu succes, doua etape, respectiv sa realizati o estimare de costuri si sa achizitionati echipamentele necesare.

Finantarea proiectelor eficiente energetic

Pentru a detine o locuinta eficienta energetic, clientii romani se lovesc, cel mai adesea, de bariere financiare. Specialistii precizeaza ca echiparea unei locuinte cu sisteme proprii de canalizare, procurare a apei si producere a energiei electrice si termice se poate situa, in cazul unei locuinte cu o suprafata de 120 metri patrati, in jurul valorii de 15.000 de euro.

In ultimii ani, in Romania, indeosebi persoanele din clasa de mijloc opteaza pentru astfel de sisteme, observand, spre exemplu cum energia electrica produsa de panourile fotovoltaice sau apa calda menajera produsa de panourile solare instalate pe acoperisul casei sau in curte are costuri mai mici decat energia conventionala.

Costurile pentru o astfel de instalatie sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro, care este o suma semnificativa chiar si pentru persoanele cu venituri medii. In aceasta situatie, pentru a depasi cea mai importanta bariera din fata instalarii unor astfel de sisteme (in Romania, cel de-al doilea obstacol foarte important este reprezentat de lipsa de informare) autoritatile romane incearca sa vina in sprijinul celor interesati printr-un program special care se numeste „Casa verde plus”. In cadrul acestuia, cetatenii pot obtine finantari de pana la 8.500 de euro, respectand anumite criterii de eligibilitate.

Materialele care trebuie utilizate in cadrul unui proiect de „casa verde”

Pentru a putea accesa finantarea disponibila in cadrul programului national, cei care aplica pentru aceasta trebuie sa fie cetateni romani, ai Uniunii Europene ori ai Spatiului Economic European, sa aiba domiciliul stabil în Romania si sa fie ori proprietari/coproprietari ai cladirii ce urmeaza sa fie renovata, ori proprietari ai terenului. De asemenea, trebuie sa stie ca, pentru ca pentru ca proiectul lor sa fie eligibil, acesta trebuie sa utilizeze obligatoriu un termosistem din materiale organic-naturale si finisaje compatibile pentru pereti/acoperis (in baza unui proiect realizat de un arhitect cu drept de semnatura). Ordinul de ministru face referire la materialele de izolatie organic-naturale, la componente precum canepa, lana, bumbacul, pluta, celuloza din materiale reciclate si alte materiale asemanatoare (agrementate tehnic).

De asemenea, pe acoperis se pot monta sisteme de panouri fotovoltaice si panouri solare pentru apa calda, care, pot fi cuplate cu o pompa de caldura. Ferestrele trebuie sa fie neaparat unele performante energetic, sistemul de ventilatie unul natural, iar sistemele de umbrire pot fi, de asemenea, de mare ajutor.

O astfel de casa este prietenoasa cu mediul si reuseste sa transforme un consumator de energie intr-un producator, aducandu-i numeroase beneficii financiare pe termen lung, imediat dupa amortizarea investitiei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri