Andrei Iusut (36 de ani) a studiat economie la ASE si a intrat in afaceri inca din facultate. De atunci si pana in prezent, toata viata sa profesionala a insemnat antreprenoriat. A trecut de la import de anvelope la turism si apoi la HoReCa si imobiliare. Ultima sa investie se ridica la cinci milioane de euro intr-un proiect rezidential de tip boutique cu aproximativ 50 de locuinte - Parc du Lac, situat in zona Baneasa - Pipera, prin intermediul companiei de dezvoltare imobiliara La Gloire.

Primul business dezvoltat de Andrei Iusut (foto) a avut drept obiect de activitate importul de anvelope, pe care le comercializa pe piata locala, iar dupa aceea am deschis o agentie de turism. Urmatoarele proiecte au fost restaurantele Divan, Meze Taverna, Divan Express si Kuzina. Brandul Divan a inceput cu un restaurant turcesc deschis in 2009 in Centrul Vechi al Bucurestiului, urmat, in 2012, de restaurantul grecesc Meze Taverna, aflat tot in Centrul Vechi, iar, in 2013, proprietarul a abordat zona Floreasca, deschizand inca un restaurant Divan.

In primele noua luni de activitate, Divan Express din Piata Romana a avut o cifra de afaceri de peste un milion de euro in contextul in care isi desfasura activitatea intr-un spatiu de doar 47 de metri patrati. In 2017 a vandut insa toate operatiunile din HoReCa pentru a se concentra pe investitii imobiliare.

"Cochetam de ceva timp cu acest domeniu, tot timpul m-a atras si l-am urmarit indeaproape. La Gloire era un proiect mai vechi, cel putin la la nivel teoretic. Acum am avut timp, resurse si l-am pus in practica. Plus ca, daca ne uitam la segmentul rezidential, este unul care are evolueaza pozitiv de cel putin sase ani, iar vanzarile cresc si cu pana la 20% de la un an la altul", spune Andrei Iusut.

Implicare sa in afacere este completa. Mai precis, coordoneaza toata activitatea companiei - de la investitii pana la operatiuni, vanzari si marketing s.a.m.d..

"Am vrut sa demonstrez ca se pot face si la noi locuinte bune, frumoase si, in acelasi timp, accesibile. Imobiliarele si HoReCa sunt domenii foarte diferite, din punctul meu de vedere, nimic nu poate fi mai dificil decat administrarea afacerii cu restaurante. In perioada de inceput in imobiliare, am invatat mult, mi-am dat seama pe propria piele de realitatea pietei si acum sunt mai mult decat convins ca se pot face lucruri interesante", arata antreprenorul.

Andrei Iusut a investit suma de 2,5 milioane de euro in primul sau proiect rezidential de tip boutique - Pipera Vlad Tepes, iar in aceasta luna a dat startul lucrarilor de constructie la cel de-al doilea ansamblu - Parc du Lac, situat in zona Baneasa - Pipera. Investitia pentru La Gloire - Parc du LAC (cu 47 de apartamente) va fi de aproape cinci milioane de euro. La fel ca in cazul complexului anterior, mare parte din suma a fost alocata pentru teren, executie in sine si proiectare. Potrivit dezvoltatorului, spatiul verde adiacent va reprezenta peste 60% din suprafata ansamblului. Termenul de finalizare a proiectului este octombrie 2019, iar preturile unui apartament variaza de la 79.999 de euro + TVA pana la 177.999 de euro + TVA.

"Investitia este corecta in raport cu asteptarile celor care vor cumpara aceste apartamente: oameni care isi doresc altceva, stiu ce vor, inclusiv ce zona, cost lunar de intretinere si raport dintre calitate si pret tintesc, si sunt foarte atenti la design, detalii, finisaje si la calitatea lucrarilor. De aceea, de exemplu, am vrut sa aiba la dispozitie finisaje de cea mai buna calitate si toate facilitatile unei locuinte durabile, moderne si usor de intretinut", mai spune Andrei Iusut.

Andrei Iusut: Boutique nu inseamna doar "exclusivist" si "costisitor"

"Vorbim, de fapt, despre conceptul de boutique accesibil, aici e de fapt miza, sa poti oferi acest tip de produs fara ca pretul sa fie prea ridicat. Studiile din piata arata ca, dupa criza, romanii au demonstrat din ce in ce mai frecvent ca au o preferinta pentru apartamentele premium si nu oricare, ci cele care aveau suprafete medii. Faptul ca toate cele 31 de apartamente din complexul Pipera Vlad Tepes - La Gloire au fost achizitionate in cinci luni de la data punerii lor in vanzare confirma aceste date, dupa cum atesta si faptul ca nisa pe care am identificat-o chiar da roade. Ma refer la faptul ca potentialii cumparatori vor o alternativa la cele doua optiuni existente acum pe piata: apartamente fara design, aflate in imobile lipsite de identitate si cele de lux, atat de scumpe incat sunt aproape inaccesibile pentru cei mai multi", apreciaza antreprenorul.

El isi doreste insa sa replice la scara mai mare conceptul rezidential si sa intre si pe piata de cladiri de spatii de birouri in viitorul apropiat. "Negociem in permanenta, cautam locuri dotate cu multe spatii verzi, care sa se muleze pe concept. Cat despre buget, acesta este flexibil". Intrebat, de asemenea, in cat timp estimeaza ca isi va recupera investitia, Andrei Iusut apreciaza ca "la cum evolueaza piata, estimez ca va fi vorba de cativa ani. In Bucuresti si imprejurimi, iti recuperezi investitia in rezidential in aproximativ o jumatate din timpul in care ti-ai recupera-o daca ai investi in alte capitale ale tarilor Europei Centrale si de Est".

In opinia sa, sectorul rezidential este unul care va continua sa aiba o evolutie pozitiva, desi, pe de o parte, unele decizii legate de domeniu se iau emotional - de obicei in cazul cumparatorilor finali, iar pe de alta, gradul de informare, sofisticare si exigenta ale clientilor au crescut in ultimii ani.

"La ora actuala, cererea de locuinte este mai mare decat oferta si cel mai probabil va ramane asa in viitorul apropiat. E posibil sa existe o scadere in volumul vanzarilor per total daca se accentueaza problemele legate de lichiditate si de accesul la finantare. Insa, chiar daca se va intampla o corectie usoara in anii urmatori, noi nu vom fi afectati direct pentru ca avem un pret corect pentru ce oferim si pentru ca suntem localizati foarte bine", conchide Andrei Iusut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri