Conceptul de facility management nu mai constituie de multi ani o noutate pentru piata imobiliara locala. Fie ca vorbim de spatii de birouri, comerciale sau industriale, majoritatea proprietarilor apeleaza astazi la companii specializate pentru intretinerea cladirilor din portofoliu, ceea ce inseamna inclusiv mentenanta, evidenta contractelor cu furnizorii sau cu firmele de salubrizare si paza. Dar, pentru o piata care deja a ajuns deja la zeci de milioane de euro, cea mai mare dificultate in perioada urmatoare nu va fi data de atragerea altor clienti, ci mai degraba de gasirea de noi profesionisti in domeniu, desi salariile nete urca la cateva mii de euro.

"Salariile facility managerilor sau ai specialistilor din property management variaza si sunt dependente in functie de urmatorii factori determinanti: pregatirea si background-ul profesional, experienta relevanta in domeniu pentru fiecare tip de proprietate, de la office, centru comercial si pana la industrial / logistic, deoarece fiecare tip de proprietate are caracteristicile si specificitatile sale. Proprietarii, chiriasii si utilizatorii fiecaruia dintre aceste tipuri de proprietati au cerinte si nevoi speciale, iar cerintele tehnice ale fiecarui tip de proprietati sunt diferite. Astfel, salariile facility si property managerilor variaza de la 1.000 euro pana la 3.500 de euro net, in conditii speciale de munca", spune Daniel State (foto), managing director Rustler Romania.

Rustler a intrat in Romania in noiembrie 2011, iar primele servicii de property si facility management le-a furnizat companie Blue House Capital pentru doua cladiri de spatii de birouri. Ulterior, si-a extins activitatea de property si facility management si pentru clienti din sectorul logistic, industrial, retail si medical privat. In prezent, Rustler a ajuns sa administreze peste 50 de proiecte la nivel national iar cifra de afaceri estimata in acest an depaseste 4,5 milioane de euro.

"Una dintre marile provocari ale lui 2018, nu numai pentru noi si nu numai in acest domeniu, este lipsa acuta a personalului calificat. Consider ca domeniul nostru de activitate este unul de nisa, unde oamenii trebuie sa dispuna de capacitatea de multitasking, de gandire deschisa. Insa, in Romania, din pacate, pregatirea de baza, necesara profesionistilor din domeniu nu are un fundament teoretic si nici unul practic. Gasirea si atragerea acestor profesionisti reprezinta cu adevarat o provocare. Pentru a fi un facility manager o pregatire tehnica este necesara, mai ales ca trendul curent este spre tehnologizare, eficientizare si interconectare a tuturor sistemelor si echipamentelor", adauga Daniel State.

Rustler: Noile cladiri construite devin tot mai tehnologizate

In opinia sa, acest trend ascendent afecteaza toate laturile de business, nu numai legat de faptul ca apar cladiri noi, ci si la modul in care acestea sunt construite. "Proprietarii isi doresc servicii noi si modalitati diferite de a fi livrate. Se pune din ce in ce mai mult accent pe procedurarea activitatilor si asta vine inca din faza de executie si proiectare, iar dezvoltatorii sunt din ce in mai atenti la aceste aspecte. Se pune din ce in ce mai mult accent pe personal calificat si pe eficientizarea energetica si financiara, lucruri despre care se discuta de cativa ani. Exista, in cladirile noi care apar, investitii in tot felul de sisteme care vin sa sustina aceste afirmatii", mai spune seful Rustler.

Compania a anuntat recent ca va furniza servicii de facility management pentru centrul comercial Shopping City Ramnicu Valcea dezvoltat de grupul New Europe Property Investments (NEPI), precum si pentru centrul logistic Decathlon si centrul logistic Dunca din Timisoara, detinute de Warehouses DePauw (WDP).

"Noile proiecte securizate de la inceputul acestui an ofera posibilitatea de crestere a portofoliului de cladiri administrate, dar si o crestere cu 10% a suprafetei gestionate, unul dintre obiectivele strategice din planul de dezvoltare al companiei. Investitiile NEPI-Rockcastle fac parte din aria de cladiri comerciale, cu spatii ce se ridica la 27.900 mp. WDP puncteaza prin centrul logistic Decathlon o suprafata totala de aproximativ 29.000 mp, iar centrul logistic Dunca din Timisoara insumeaza 34.500 mp, fiind format din depozite logistice de clasa A", potrivit unui comunicat Rustler de la finalul lunii iunie anul curent.

Facility management reprezinta interfata dintre o cladire si serviciile de care aceasta beneficiaza si are scopul de a facilita realizarea acestora la parametri optimi, astfel incat costurile de intretinere a cladirii sa fie cat mai reduse. Serviciile nu exclud nici gradinarit sau peisagistica.

Printre clientii din portofoliul Rustler Romania se numara: Bluehouse Capital, WDP Development, NEPI-Rockcastle, Vastint, Citec Immobilien, Iveco Services, Colosseum Retail Center, Monza Hospital, S+B Gruppe, Decathlon. Rustler are in portofoliul local proiecte de 500.000 mp, cu peste 30 de locatii pe intreg teritoriul Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri