Ultimii ani au adus mai multe tranzactii cu proiecte de spatii de birouri "la pachet" (cate 2-3 cladiri), ceea ce sporit astfel si valorile de tranzactionare. De exemplu, in 2018 au fost incheiate tranzactii cu o valoare de peste 600 de milioane de euro, arata PELI Partners, care a intemediat aproximativ 80% din aceasta valoare, adica jumatate de miliard de euro. In perioada urmatoare cel mai probabil trendul va continua.

"Semnalele pe care le primim din piata ne spun ca acest trend va continua. Astazi numarul proiectelor de anvergura disponibile pentru cumparare este mai mare decat a fost in ultimii ani, iar piata va deveni mai competitiva. Jucatorii locali au devenit mai activi si asta arata si confera incredere in produsele de pe piata din Romania. Randamentele, insa, nu sunt inca la nivelul jurisdictiilor din zona. Investitorii sunt motivati, dar inca prudenti", spune Oana Badarau (foto), partener PELI Partners.

Cea mai mare tranzactie pe spatii de birouri de anul trecut a fost vanzarea proiectului de birouri The Bridge (I si II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners catre Dedeman, in urma unui acord in valoare de 150 mil. euro.

Topul celor mai valoroase tranzactii din 2018 a fost completat de vanzarea complexului de cladiri de birouri Oregon Park (I si II), dezvoltat de Portland Trust, catre Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro; vanzarea proiectului de spatii de birouri The Landmark, catre fondurile de investitii Revetas Capital si Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro; vanzarea primei cladiri din complexul de spatii de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, catre compania austriaca CA Immo, cu 53 milioane euro si vanzarea cladirii de birouri Crystal Tower, catre compania ceha de investitii, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

PELI: In contextul cresterii ofertei, castiga dezvoltatorii cu experienta

Pana in 2020 volumul livrarilor estimate in piata de dezvoltari de spatii de birouri ar ajunge la 700.000 mp si se pune in discutie daca nu cumva ar fi o valoare supra-dimensionata pentru capacitatea de absorbtie a cererii viitoare, in contextul unui entuziasm al dezvoltatorilor mult prea ridicat.

"In cifre absolute, numarul de metri patrati anuntati spre livrare este in crestere si exista in piata intrebarea despre cum va putea fi absorbita aceasta oferta. Insa competitia este benefica in orice domeniu. In contextul cresterii ofertei, castiga dezvoltatorii cu experienta pe piata romaneasca si cei ce vor arata flexibilitate si capacitate de adaptare", spune Oana Badarau.

Ea adauga ca anul trecut, PELI a fost implicata in negocierea a 4 contracte de inchiriere de peste 10.000 mp. "Concluzia este ca optiunile unei companii care cauta sa inchirieze o suprafata mare sunt destul de limitate. O crestere a volumului de mp va da mai multe optiuni chiriasilor", conchide avocatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri