Cluj-Napoca ramane orasul din afara Capitalei cu cel mai mare potential de absorbtie atat a companiilor nou intrate in Romania, cat si a companiilor care au in plan o extindere, avand cel mai mare stoc de spatii de birouri moderne din tara, potrivit datelor companiei de consultanta Cushman & Wakefield Echinox. In acelasi timp, accentul pus pe resursa umana de catre marile companii din oras creeaza concurenta in procesul de recrutare, beneficiile pe care acestea le ofera ajungand sa atraga personal pretios chiar si din Capitala.

Cluj-Napoca este cea mai mare piata de birouri din afara Bucurestiului, cu un stoc de circa 300.000 mp. In conditiile in care, la o populatie de 325.000 de locuitori, orasul are peste 68.000 de studenti si cursanti inscrisi in institutii de invatamant superior, piata fortei de munca este foarte activa, companiile fiind intr-o continua cautare de tineri profesionisti. De altfel, cu un salariu mediu net de 682 euro/luna, Clujul ocupa a doua pozitie la nivel national, dupa Bucuresti (793 euro/luna), potrivit Institutului National de Statistica.

"Cluj-Napoca ramane orasul din afara Capitalei cu cel mai mare potential de absorbtie atat a companiilor nou intrate in Romania, cat si a companiilor care au in plan o extindere, avand cel mai mare stoc de spatii de birouri moderne din tara. Cea mai mare parte a clientilor continua sa fie din sectorul de IT, aproape toate cererile pe care le procesam fiind din zona aceasta. Ca si locatii, cererile sunt concentrate pe zona de centru, mai ales ca nu exista fluctuatii mari ale nivelului de chirie, acesta fiind in jur de 14 - 14,5 euro/mp/luna atat pentru cladirile din centru, cat si pentru imobilele din centru-est si centru-vest", spune Monica Vasile (foto), director, office agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Ea adauga ca desi companiile multinationale aflate in expansiune evalueaza oportunitatea de a se extinde in birourile curente sau de a intra in alte piete, de cele mai multe ori competitia nu se da doar intre orasele din Romania, ci intre orasele din regiune, fiind analizati factori precum: disponibilitatea fortei de munca, costurile de angajare, costurile de real estate, infrastructura IT si conexiunile de transport rutiere, si mai ales aeriane.

"Cele mai multe astfel de companii provin din sectoaree IT, BPO si SSC, iar cele care aleg Clujul fie au deja un birou in Bucuresti, fie vad in orasul din Transilvania un mediu general mai bun pentru a-si dezvolta operatiunile, insumand factorii mentionati mai sus". Legat de chirii, "nivelul este comparabil cu cel din centru-vest, mai mic cu 10% fata de centru-nord si 20% mai mici fata de CBD", mai arata Monica Vasile.

Orasele regionale vor incepe sa isi "fure" unul altuia forta de munca

"Cu o forta de munca specializata, infrastructura bine dezvoltata si un potential turistic ridicat, piata de spatii de birouri din Cluj-Napoca a avut parte de o activitate semnificativa in ultimii ani, inregistrand o foarte buna rata de absorbtie a spatiilor de birouri moderne. Accentul pus pe resursa umana de catre marile companii din oras creeaza concurenta in procesul de recrutare, beneficiile pe care acestea le ofera ajungand sa atraga personal pretios chiar si din Capitala. Ne asteptam ca in ritmul actual in care evolueaza piata de birouri, orasul sa atraga cat de curand si servicii conexe, precum spatiile de coworking", spune, de asemenea, David Stanescu (foto), senior consultant, office agency, Cushman & Wakefield Echinox.

El mai subliniaza faptul ca orasul Cluj-Napoca, alaturi de celelalte centre regionale puternice, si anume Timisoara, Iasi si Brasov, atrag anual circa 50.000 de oameni din alte orase ale Romaniei, dar si din ce in ce mai multi expati.

"Riverbed, unul dintre clientii nostri din Cluj-Napoca, desfasoara procese de recrutare pentru anumite pozitii la nivel national, astfel ca majoritatea personalului atras este din alte orase, unele relativ apropiate, dar si din Bucuresti, Constanta sau Tulcea. Marile centre regionale se afla intr-o competitie acerba pentru forta de munca, iar acest fenomen va lua amploare deoarece unele orase se dezvolta mai rapid decat celelalte. In cazul companiilor unde personalul cu pozitii de senioritate pune mare accent pe calitatea vietii, decizia de mutare este mult mai usoara", adauga David Stanescu.

Cushman & Wakefield Echinox a intermediat in primele trei luni ale anului curent tranzactii de inchiriere a unor spatii de birouri din Cluj cu o suprafata cumulata de 6.500 de metri patrati, chiriasi fiind trei companii de IT, deja prezente in oras. Companiile ocupau spatii de birouri cu o suprafata de circa 3.000 de metri patrati, astfel ca mutarea in noile spatii le va permite sa se extinda, avand potential sa isi dubleze echipele locale. Companiile au ales trei cladiri noi, aflate in dezvoltare in zona centrala a orasului.

Riverbed Technology, companie cu sediul central in San Francisco, avand peste 2.400 de angajati in 50 de birouri din intreaga lume, a inchiriat un spatiu de 1.400 de metri patrati in cladirea Advancity Offices, in care isi va muta activitatea din vara acestui an.

A doua, Analog Devices, companie cu sediul central in Norwood, in apropiere de Boston, cu afaceri de peste 5 miliarde de dolari pe an, a inchiriat aproape 1.200 de metri patrati in cladirea UBC Riviera dezvoltata langa centrul comercial Iulius Mall Cluj. Cea de-a treia companie cu sediul central in Marea Britanie a inchiriat 4.000 de mp intr-o alta cladire aflata in dezvoltare in centrul orasului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri