Andrei Vacaru, JLL Romania: Cumparatorii din piata de investitii imobiliare raman foarte atenti si procesele de due-diligence sunt foarte detaliate

In contextul in care in ultima perioada se vehiculeaza informatii despre o incalzire accentuata a pietei de investitii imobiliare locale, datele privind primul semestru arata ca fost inchise doar 4 tranzactii de peste 10 milioane de euro in acest interval, iar peste 70% din volumul de 340 milioane euro a fost generat de doar doua tranzactii (The Office si portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital), potrivit companiei de consultanta imobiliara JLL Romania.

"Este adevarat ca exista un numar crescut de tranzactii in diverse stadii de negociere pe piata de investitii, care este posibil sa duca piata la cel mai mare volum de dupa 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumparatorii raman foarte atenti si procesele de due-diligence sunt foarte detaliate", a declarat Andrei Vacaru (foto), head of capital markets, JLL Romania.

Prima jumatate din 2019 a demonstrat ca exista lichiditate in orasele secundare pentru produse de calitate, institutionale, fapt sustinut atat de cea mai mare tranzactie din acest interval de timp, respectiv vanzarea The Office din Cluj Napoca, cat si de faptul ca 70% din volumul total de investitii s-a indreptat spre alte orase decat Bucurestiul.

Peste jumatate din investitiile din primul semetru au vizat cladiri de birouri, tendinta despre care JLL Romania se astepteapta sa continue si in perioada urmatoare, birourile ramanand cea mai lichida clasa de active imobiliare in prezent. In context regional, Romania si Cehia sunt sigurele tari care au inregistrat cresteri ale investitiilor, in conditiile in care in Polonia, Ungaria si Slovacia au fost consemnate scaderi.

In primele sase luni, piata de investitii din Europa Centrala si de Est a depasit 5,47 miliarde de euro si a fost dominata la fel ca si anii anteriori de Polonia si Cehia, care cumuleaza, in total, 80% din volumele investitionale.

Citeste si:
Relocările, motorul cererii din Bucureşti pentru piaţa de birouri...
Relocările, motorul cererii...

JLL Romania: Yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte procentuale

In ultimele 12 luni, in Romania preturile pentru proprietati industriale si de birouri au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de baza, cele pe piata de birouri au scazut cu 25 puncte de baza), in vreme ce pentru retail au ramas la acelasi nivel, potrivit JLL Romania.

"Evolutia de mai sus este in concordanta cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este in crestere pentru proiecte industriale si de logistica, in special datorita expansiunii comertului electronic si implicit a spatiilor care deservesc retailerii din on-line, in vreme ce centrele comerciale traditionale isi pierd din atractivitate mai ales in cazul produselor secundare. De mentionat de asemenea, ca in contextul aparentei efervescente din piata, exista riscul ca spreadul dintre asteptarile de pret ale cumparatorilor si ale vanzatorilor sa creasca in perioada urmatoare", a incheiat Andrei Vacaru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri