Livrarile de spatii de birouri in Capitala au ajuns la aproape 180.000 mp in prima jumatate a anului, comparativ cu 141.800 mp in intreg anul 2018, iar pana lafinalul lui 2019, aproape alti 370.000 mp de proiecte noi sunt anuntate spre livrare. In pofida acestui val de livrari, asteptarile sunt ca rata medie de neocupare sa ramana stabila pana la sfarsit anului, avand in vedere faptul ca oferta va fi, cel mai probabil, acoperita de cererea noua de spatii de birouri. Cu toate acestea, cifrele din piata de spatii de birouri din Capitala se afla in contrast cu informatiile centralizate de catre JLL Romania in tarile din Vest, unde majoritatea companiilor se asteapta la o recesiune sau chiar o noua criza.

"Cifrele din acest an arata o piata de spatii de birouri record, ceea ce se afla in contrast cu informatiile pe care le avem din afara tarii, despre recesiune si criza. Bineinteles, aceste lucruri le auzim deja de peste un an si jumatate, dar semnalele din piata noastra arata exact contrariul. Ori toata lumea este foarte circumspecta si asteapta sa se intample ceva si isi domolesc investitiile, ori chiar urmeaza sa fie o corectie in piata. Din pacate, pentru Romania, cererea companiilor noi, care nu sunt prezente, a scazut, dar si datorita mediului politic si financiar incert. Cel putin acestea sunt feedback-urile pe care le primim de la clientii care analizeaza oportunitatea de a deschide un business in Romania. Foarte multe proiecte au fost puse pe hold sau foarte multe companii au ales alte tari", a declarat Marius Scuta (foto), head of office agency and tenant representation JLL Romania, la o conferinta de presa.

Pe de alta parte, "marea majoritatea a companiilor prezente deja in Romania se extind: isi aduc noi linii de business pe plan local sau pur si simplu isi cresc departamentele pe care le au deja active. Si discutam de extinderi majore, de peste 200-300 de oameni, la companiile mari din IT si support. Datorita acestui lucru chiar daca vedem livrari masive pe piata de spatii de birouri in acest an, rata de necupare scade in loc sa creasca. Astfel, activitatea este destul de constanta pe piata de spatii de birouri, in special pe extinderi. Datorita acestui lucru, vedem multi dezvoltatori ca anunta noi proiecte. Avem prognozati pentru acest an undeva la 400.000 mp, asta in cazul in care nu o sa vedem cateva intarzieri care au devenit uzuale in Bucuresti", mai spune Marius Scuta.

Totusi, "relocarile au scazut cu aproape 40% in acest an in Romania, ceea ce ar reprezenta un al doilea semnal de potentiala recesiune sau criza, pe langa faptul ca nu avem foarte multe intrari in acest an de companii noi. Companiile nu isi mai doresc relocarea in spatii de birouri noi si raman in spatiul inchiriat deja. Sunt mai atente la costuri si prefera sa mai astepte putin, sa nu isi asume riscuri.", a aratat, de asemenea, Claudia Cetatoiu (foto), Senior Consultant Tenant Representation Office Department JLL Romania.

Stocul modern a ajuns la peste 2,84 milioane mp, la finalului primelor sase luni din acest an, dintre care mai mult de 66% este reprezentat de cladiri de clasa A. Piata este impartita in 12 sub-piete, printre care cele mai mari sunt Floreasca Barbu Vacarescu, Centru -Vest, Dimitrie Pompeiu si CBD. Printre cele mai importante livrari din primele 6 luni se numara Globalworth Renault Bucharest Connected, Business Garden Bucharest, The Mark, Oregon Park faza 3, The Bridge faza si Timpuri Noi Square Cladirea 3.

Cererea bruta din S1 2019 a ajuns la aproximativ 218.000 mp, cu 60% peste cea din S1 2018, potrivit JLL Romania, in timp ce cererea neta a reprezentat 41% din totalul spatiilor inchiriate, respectiv 90.000 mp. Fata de perioada corespunzatoare din 2018, cererea neta a crescut cu 16.5%. Companiile de IT&C si din domeniul high tech au fost cele mai active din punct de vedere al suprafetei inchiriate, acestea fiind urmate de cele de servicii financiare.

Chiar daca in primul semestru livrarile au fost mai mari decat in 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea usoara a ratei medie de neocupare in Bucuresti pana la aproximativ 7,5%, de la 8% in urma cu un an. Asteptarile sunt ca rata medie de neocupare sa ramana stabila pana la sfarsit anului, avand in vedere faptul ca oferta va fi, cel mai probabil, acoperita de cererea noua de spatii de birouri. Chiriile prime au fost stabile in ultimii 6 ani, la valoarea de 18,5 euro / mp / luna, nouatatea constand in faptul ca pachetele de beneficii oferite chiriasilor au fost reduse in ultimul an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri