AEW, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii imobiliare din lume, parte a grupului financiar francez Natixis, a finalizat vanzarea cladirii de spatii de birouri America House situata in Piata Victoriei din Bucuresti catre Morgan Stanley si a Promenada Mall, cel mai mare centru comercial din Targu Mures catre Indotek. AEW a intrat in Romania in 2007, achizitionand America House de la Globe Trade Center (GTC), si Promenada Mall Targu Mures de la BelRom cateva luni mai tarziu.

Tranzactiile marcheaza intrarea oficiala a ambilor investitori pe piata imobiliara din Romania. Un fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing, divizia de investitii imobiliare private a grupului Morgan Stanley, cu active sub administrare in valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, in parteneriat cu David Hay, fostul CEO al AFI Europe Romania, a achizitionat America House, in timp ce Indotek, un grup de companii de administrare a investitiilor detinut de actionari americani si unguri, a achizitionat Promenada Mall Targu Mures.

AEW a fost asistat de o echipa formata din Clifford Chance Badea, biroul local al firmei internationale de avocatura Clifford Chance, care a oferit suportul legal, Cushman & Wakefield Echinox, care a gestionat procesul de vanzare a America House si JLL Romania, care a coordonat vanzarea Promenada Mall Targu Mures, cele doua tranzactii fiind realizate concomitent.

"Vanzarea unei proprietati de referinta precum America House unui investitor global high-profile imbunatateste vizibilitatea pietei locale si ilustreaza in continuare modul in care jucatorii institutionali majori percep avantajele investitiilor in Romania. Aceasta vanzare continua tendinta noilor investitori de a cauta oportunitati ce ofera randamente mai atractive decat in ​​celelalte piete majore din CEE", arata Tim Wilkinson, partener Capital Markets, Cushman si Wakefield Echinox.

America House este una dintre primele cladiri de spatii de birouri construite in Bucuresti dupa Revolutie, fiind cea mai mare din zona Piata Victoriei, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 28.000 de metri patrati. La randul sau, Promenada Mall Targu Mures este cel mai mare centru comercial din judetul Mures, situat in centrul Romaniei, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 50.000 de metri patrati.

"Vanzarea Promenda Mall catre un investitor nou pe piata romaneasca este o dovada in plus ca exista lichiditate in orasele secundare din Romania. Mai mult decat atat, tranzactia este deosebit de importanta intr-o perioada in care la nivel mondial apetitul pentru investitii in proprietati de retail de pe piete secundare s-a diminuat. In continuare, proprietatile performante ofera investitorilor dispusi sa ia in considerare Romania, o rentabilitate foarte atractiva raportat la nivelul de risc", spune, de asemenea, Andrei Vacaru, head of Capital Markets, JLL Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri