Cu cash-flow-ul în scădere și cheltuieli operaționale mari în spate, companiile din piața imobiliară se văd în situația de a găși soluții rapide. Dar, dacă forța majoră te poate salva de cheltuielile operaționale, nu te salvează și de salarii. Ce faci cu oamenii? Acum se va arată puterea echipei si inspirația liderilor acesteia. Testul suprem al antreprenorilor se face pe timp de… criză, apreciază Daniel Tudor, CEO The Concept Real Estate Advisers.

"Cât economia funcționează, ca antreprenor ești împins de la spate de cererea în creștere și de valul de încredere care domnește peste tot. Banii circulă, nu trebuie să fii tot timpul cu ochii pe cash-flow, este mai ușor să aduci valoare, îți vin idei, valorifici oportunități implementând noi direcții de business, noi produse, noi servicii", spune Daniel Tudor (foto).

Pe de altă parte, atunci "când economia nu funcționează, trebuie să iei măsuri drastice și rapide, trebuie uneori să renunți la oameni (cu care poate ai lucrat cot la cot ani în șir) sau să reduci veniturile altora (care pe de altă parte știi că au familii, credite și reponsabilități), trebuie să ții oamenii cheie aproape, trebuie să renunți la direcții de business (în care poate credeai cu tot sufletul în urmă cu doar câteva săptămâni) și să te focusezi pe acelea care încă funcționează, trebuie să fii atent pe cash-flow (în special pe încasările din urmă), trebuie să-ți reduci costurile operaționale renegociind cu furnizorii".

Astfel, trebuie să faci "totul pentru a proteja întregul. Și toate acestea arătând oamenilor că în final totul va fi bine și veți putea relua drumul către împlinirea viziunii companiei. Aici se vede adevăratul leadership, aici se văd adevărații lideri. De aceea, acum este testul suprem al antreprenorilor".

Daniel Tudor: Suntem la sub 20% din activitatea obișnuită

"Noi ca grup suntem la sub 20% din activitate, în anumite proiecte chiar sub 10%. Mă aștept ca aceste cifre să rămână în continuare. Pot să urce cu 5-10% pe măsură ce clienții se vor obișnui cu varianta Video Call-urilor. Probabil aceste cifre se păstrează la nivelul întregii piețe de consultanță (nu există date încă)", arată fondatorul The Concept.

În privința constructorilor, Daniel Tudor citează datele furnizate de Termene.ro, potrivit cărora o pondere de 32% din companiile de construcții și-au suspendat activitatea, motivele fiind "fie închiderea șantierelor (estimez 20% dintre ele până acum), fie pierderea oamenilor speriați de criza sanitară".

El adaugă că "dintre companiile de construcții încă active, aproximativ 40% (sau 30% din totalul companiilor) și-au redus motoarele afectate fiind fie de îngreunarea aprovizionării cu materiale, fie de scăderea numărului de muncitori. Din totalul companiilor de construcții, 38% au în continuare activitate normală".

În privința dezvoltatorilor, în opinia sa, "confuzia s-a transformat: fie într-o atitudine pozitivă în privința revenirii și au ales fie să continue construcția, fie să oprească temporar lucrările (în această perioada renegociindu-și contractul cu constructorul și subantreprenorii); fie într-o atitudine negativă că poate urma o criză severă dacă această criză medicală continuă. Și mai departe au ales să se focuseze pe finalizarea lucrărilor în curs și oprirea sau întârzierea noilor proiecte sau a fazelor ulterioare pe proiectele în desfășurare".

Scenariul marii crize începute în 2008 este prin urmare departe de ce poate întâmpla acum după finalizarea crizei sanitare.

În ceea ce privește susținerea mediului de afaceri de către decidenții politici, Daniel Tudor subliniază că "orice măsură este binevenită", iar legat de faptul "dacă sunt suficiente sau trebuiau mai multe este relativ".

În opinia sa, "se fac multe comparații cu Germania și SUA, dar se uită totuși că nivelul acestor două economii este incomparabil cu economia României. E ca și cum ai compara mere cu pere. Mă bucură și îmi creează o oarecare doză de încredere soliditatea sistemului financiar în România și mesajele bune pe care Banca Centrală și băncile comerciale le transmit. Cel mai important “trigger” în ciclurile economice este creditarea (sau lipsa ei)".

Acum, "trăim totuși într-un mediu financiar care și-a învățat lecțiile din 2008-2012 și care dorește să susțină mai departe economia ca să nu fie altfel direct afectat. În plus o bună parte dintre indicii macro arată că o revenire de tip V este posibilă", spune Daniel Tudor.

De exemplu, "dacă ne întoarcem la piață imobiliară, indicele de accesibilitate în imobiliare este la 40% față de 2008, deci o prăbușire ca atunci nu este posibilă. Scăderi punctuale (bazate și pe scăderea costurilor construcției) sunt în schimb posibile. Recomand celor care doresc să investească în continuare în imobiliare să o facă cu un orizont de investiție pe termen lung. Este demonstrat istoric, imobiliarele, achiziționate corect, sunt o sursă sigură de creștere și prosperitate pe termen lung", conchide fondatorul The Concept.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri