Daca in Romania majoritatea proiectelor rezidentiale noi ajung sa fie vandute in intregime intr-o perioada scurta de timp, uneori chiar si inainte de finalizarea lucrarilor de constructie, pe de alta parte, in strainatate lucrurile stau cu totul invers, in contextul in care oferta se ridica la nivelul cererii de locuinte sau peste, iar competitia intre dezvoltatori pentru a livra produse de calitate este destul de accentuata, arata Daniel Tudor, fondatorul companiei de consultanta imobiliara The Concept.

"In alte tari nu gasesti proiecte rezidentiale care sa fi vandute complet atunci cand sunt gata, decat in anumite exceptii. In schimb, in Romania, majoritatea se vand inainte de a fi gata, ceea ce arata ca nivelul competitiei nu este inca destul de ridicat. Insa, odata cu 2018 si pe masura ce probabil si autoritatile vor reduce din nivelul birocratiei, adica numarul de documente si perioada de timp necesara pentru obtinerea autorizatiei de constructie, cu siguranta vor aparea mai multe proiecte de locuinte in piata, care acum se afla doar pe hartie", spune Daniel Tudor (foto).

In plus, adauga seful The Concept, randamentele existente pe segmentul rezidential din Romania de pana la doua trei ori mai ridicate decat in straintate au sporit si gradul de atractivitatea al tarii noastre in fata investitorilor straini, care sunt tot mai interesati sa isi plaseze capitalul in tara noastra. "Noi avem discutii cu zeci de investitori interesati de Romania in fiecare luna. Per ansamblu, in 2017, aceste discutii au cumulat planuri de peste la 20.000 de apartamnte noi, care ar putea fi construite in urmatorii ani. Ca impact asupra ofertei inseamna fosrte mult pentru Bucuresti, de exemplu".

Astfel, in opinia sa, cu cat mai multe apartamente vor aparea in piata rezidentiala cu atat competitia va creste, iar facilitatile unice ale fiecarui ansamblu vor ajunge sa faca diferenta.

"Intotdeauna clientii vor cumpara de la devoltatorii care ofera mai mult decat un apartament. Adica, sa dispuna in cadrul proiectelor de parcuri, spatii de joaca, sali de fitness, piscine, zone comerciale si de servicii s.a.m.d.. Clientul este dispus sa plateasca mai mult daca vede ca primeste mai multe beneficii. Cum competitia va creste, nu va mai fi la fel de usor sa vinzi in 2018 un proiect rezidential, chiar in anii anteriori era un business destul de sigur si locuintele se vindeau oarecum din inertie", apreciaza Daniel Tudor.

"Prima Casa a devenit un program adresat doar unei nise de locuinte"

Intrebat despre sustenabilitatea programului guvernamental Prima Casa si in 2018, Daniel Tudor a declarat ca, in contextul cresterii preturilor la terenuri si a costurilor de constructie legate de forta de munca, limitarea de 66.500 de euro a devenit mult prea ingusta pentru multi dezvoltatori.

"Noi mereu am vazut acest program Prima Casa drept un lucru foarte bun pentru piata rezidentiala. Dar, in ultimul timp din cauza limitarii creditelor la aproximativ 67.000 de euro si a cresterii preturilor la terenuri si cu forta de munca, nu a mai favorizat vanzarile intregii pietei, ci doar unei anumite nise de locuinte. Astfel, cum preturile au crescut la locuinte, au ramas putine optiuni de cumparat prin Prima Casa si, de regula ,la o calitate mult mai slaba. Ca urmare, Prima Casa a devenit, dintr-un program care ajuta intreaga industrie, unul care ajuta acum doar o nisa", arata seful The Concept.

Aceeasi "limitare", in opinia sa, se regaseste si la TVA de 5%, acordat pentru imobilele de pana in 120 mp si 100.000 euro (echivalentul a cel mult 450.000 de lei - n.r.). "Ar fi extraordinar pentru piata rezidentiala daca aceasta limitare a TVA-ului ar creste spre 150.000 sau 200.000 euro". De asemenea, considera Daniel Tudor, TVA de 5% ar trebui mentinut la mai multe achizitii. "In loc sa favorizam o piata intreaga, ii limitam pe care deja au apucat sa cumpere cu TVA de 5%, pentru ca nu mai pot beneficia de o reducere de acest gen. Si de la 5% la 19% TVA este o diferenta destul de mare", conchide seful The Concept.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri