2019 a fost cel mai bun an pentru segmentul de certificări sustenabile în România, potrivit datelor centralizate de BuildGreen, iar la nivel național am depăsit pragul de 250 de "clădiri verzi". Dintre acestea, doar anul trecut au fost certificate sustenabil peste 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, spații logistice, proiecte rezidențiale și chiar fabrici.

"Ultimul an a fost cu adevărat unul prolific și dacă ne uităm în detaliu la actualele clasamente, podiumurile aferente atât BREEAM cât și LEED fiind complet diferite comparativ cu începutul anului anterior. Mai mult de atât, șapte dintre cele 10 poziții LEED sunt reprezentate de proiecte certificate în ultimul an, ceea ce denotă gradul ridicat de sustenabilitate pe care dezvoltatorii l-au atins în ultimul an", spune Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Mult mai important, in opinia sa, este faptul ca în ultimele 12 luni au fost obținute in Romania cele mai ridicate niveluri existente pe plan mondial pe schemele de certficare BREEAM și LEED - sistemele cele mai utilizate pentru certificarea sustenabilă a unui proiect.

Astfel, primele două BREEAM Outstanding din România au fost obținute de către două magazine ale operatorilor de retail Lidl (București) și Penny Market (Otopeni), în timp ce la începutul acestui an a fost obținut primul nivel Outstanding pentru un proiect imobiliar de mari dimensiuni, Expo Business Park, proiect in care BuildGreen a fost consultantul de sustenabilitate.

La nivel național, componenta de birouri din cadrul ISHO Timișoara a obținut cel mai ridicat rating din 2019 pe schema BREEAM din afara Bucureștiului, celelalte componente ale proiectului urmând a fi dezvoltate similar conform principiilor de sustenabilitate. Proiectul este singurul de tip mixed-use din clasamentul BREEAM, cu componente de birouri, rezidențial și spații hoteliere.

În același timp, Vastint a obținut cele mai ridicate scoruri pe schema LEED, cu calificativul Platinum, pentru proiectele Bucharest Business Garden și Timpuri Noi Square. Acestea au intrat direct în topul proiectelor cu cele mai ridicate punctaje obținute pe cele două scheme de certificare.

Clădirea UBC 3 din cadrul Iulius Town Timișoara a obținut de asemenea în acest an certificarea LEED, devenind proiectul cu cel mai ridicat rating din afara Bucureștiului obținut după schema americană de certificare. Iulius Town este singurul proiect de tip mixed-use prezent în clasamentul LEED, având componente de retail și birouri, precum și o zonă amplă de spații de relaxare.

BREEAM
Nume proiect Oraș Dezvoltator / proprietar Nivel Scor rating
1 Lidl București Lidl Romania Outstanding 99.10%
2 Penny Market Otopeni Rewe Outstanding 95.20%
3 EXPO Business Park București Portland Trust Outstanding 87.70%
4 VOX Technology Park Timișoara VOX Property Group Excellent 86.70%
5 ISHO Offices Timișoara Mulberry Development Excellent 83.20%
6 Crisma Offices Timișoara Crisma Investitii Excellent 82.80%
7 Unirii View București Weerts Group Excellent 82.20%
8 The Office Cluj-Napoca NEPI/ Mulberry/ Dedeman Excellent 82.10%
9 Floreasca Park București Portland Trust Excellent 81.30%
10 Hermes Business Campus București Atenor Excellent 80.80%
LEED
Nume proiect Oraș Dezvoltator / proprietar Nivel Scor rating
1 Business Garden Bucharest București Vastint Platinum 98
2 Timpuri Noi Square București Vastint Platinum 92
3 UBC 3 Iulius Town Timișoara Iulius Platinum 88
4 Arctic Diamond Washing Machine Factory Ulmi Arcelik Platinum 85
5 Orhideea Towers București CA Immo Platinum 84
5 The Bridge București Forte Partners Platinum 84
6 Therme București A-Heat Platinum 83
7 Equilibrium Building București Skanska Platinum 81
7 Globalworth Tower București Globalworth Platinum 81
7 AFI Tech Park București AFI Europe Platinum 81
Sursa: BuildGreen, pe baza certificărilor existente în martie 2020
Notă: Cu galben sunt proiectele care au obținut certificarea în ultimele 12 luni

COVID-19 va redefini modul în care sustenabilitatea va fi înțeleasă în viitor

"Dezvoltatorii au adoptat tot mai multe soluții și inovații tehnologice, dorința lor fiind aceea de a pune pe piață proiecte cu un nivel de performanță ridicat și foarte ridicat, cu efecte pozitive pentru ocupanți, pentru valoarea finală a proiectelor dar și pentru mediu, capitol unde România s-a angajat, ca și alte state UE, să reducă emisiile CO2 cu minimum 20%", spune Răzvan Nica.

El adaugă faptul că sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, ori fațadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să reducă consumurile de energie dar și să îmbunătățească confortul angajaților, sistemele inteligente de încălzire și iluminare, în funcție de gradul de ocupare al clădirilor, și stațiile de încărcare pentru autovehiculele electrice reprezintă doar câteva dintre soluțiile tehnice implementate".

Concurența pentru a atrage ocupanți a devenit mult mai intensă și dezvoltatorii au fost impulsionați astfel să ridice ștacheta și în ceea ce privește caracteristicile tehnice ale proiectelor livrate.

"Nu doar dezvoltatorii de birouri sau retail au ales să implementeze sisteme tot mai sofisticate cât și jucătorii activi pe segmentul industrial. BuildGreen a fost implicată în 2019 și în certificarea noii unități de producție a Arctic de la Ulmi, care este una dintre cele mai moderne fabrici la nivel mondial din punct de vedere al sistemelor implementate - proiect care a intrat și în clasamentul final al proiectelor cu certificări LEED, direct pe poziția a patra", spune Răzvan Nica.

De asemenea, "am observat o adoptare accelerată a normelor de dezvoltare sustenabilă și pe segmentul spațiilor logistice. În 2019 au fost înregistrate și primele certificări multiple ale unor proiecte de birouri, precum Bucharest Renault Connected cu BREEAM și EDGE, dezvoltatorii dorind astfel să maximizeze beneficiile pe care o certificare verde le aduce".

Datele BuildGreen arată că proiectele imobiliare care obțin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficiența energetică de 25% - 35% în medie, confortul și productivitatea angajaților fiind mai ridicate.

În ultimele 12 luni s-a observat și o extindere dezvoltarilor sustenabile pe segmentul rezidențial, Luxuria Domenii Residence fiind primul mare proiect care va obține o certificare BREEAM. De asemenea, schema locală Green Homes a fost adoptată în ultimii ani de către tot mai mulți dezvoltatori și avem speranțe că segmentul rezidențial va deveni tot mai sustenabil pe termen mediu și lung.

În următoarea perioadă urmează să fie certificate final o serie întreagă de noi proiecte, de la Ana Tower, Țiriac Tower, U Center și viitoarele clădiri din Iulius Town pe schema americană LEED și Matei Millo, Tandem sau Luxuria pe schema europeană BREEAM.

"Perioada dificilă prin care trecem, cauzată de pandemia globală SARS-CoV-2, ar putea să își pună amprenta asupra modului în care sustenabilitatea va fi înțeleasă în viitor. Cele două scheme de certificare majoritare, BREEAM și LEED, lansează în mod regulat noi norme și reguli de certificare, fiecare set noi de reglementări fiind mai restrictiv, în principal datorită avansului tehnologic din ultimul deceniu. Este posibil pe termen mediu să vedem un accent mai ridicat acordat noțiunii de wellbeing la locul de muncă, inclusiv pe decontaminare, ținând cont că vorbim de un număr ridicat de angajați", apreciază el.

De asemenea, "sperăm să asistăm la adoptarea pe scară largă a principiilor de dezvoltare sustenabilă și pe segmentul rezidențial, mai ales într-un context în care munca de acasă s-ar putea să devină o practică răspândită, deci o atenție mai ridicată la calitatea materialelor, a circuitelor de ventilație și chiar a unor suprafețe mai mari, care să includă și spații de lucru", conchide Razvan Nica.

BuildGreen este liderul pieței locale de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România. Compania a fost implicată în ultimul an în certificarea a peste 20 de proiecte imobiliare, printre care Renault Bucharest Connected, The Bridge, Expo Business Park, Oregon Park, IKEA Pallady, UBC3 Iulius Town, ISHO Timișoara, Matei Millo, Coresi Brașov, fabrica Arctic de la Ulmi sau proiectul Luxuria Domenii Residence.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri