Anul 2019 poate fi considerat unul de transformare pentru piata imobiliara locala, apreciaza Razvan Nica, managing director BuildGreen, in contextul in care majoritatea toti dezvoltatorilor si constructorilor de imobile, indiferent de destinatia lor, vor trebui sa se asigure ca impactul acestora asupra mediului inconjurator este cat mai redus. Astfel, anul urmator ar putea aduce obtinerea primului certificat sustenabil BREEAM Outstanding pentru un proiect imobiliar din Romania, precum si inmultirea certificatelor de tip In Use, pentru proiecte imobiliare deja finalizate pana la o triplare a pietei.

"La inceputul dezvoltarii segmentului de profil, in urma cu 10 ani, obtinerea unei certificari sustenabile reprezenta de multe ori o decizie de marketing pentru dezvoltatorii proiectelor de spatii de birouri. In ultimii ani, cat si in prezent, a devenit o metoda de eficientizare a costurilor - fie ca vorbim de mall-uri sau fabrici, un criteriu obligatoriu de selectie a unei cladiri de spatii de birouri si o modalitate de cresterii a valorii unui bun imobiliar", explica Razvan Nica (foto), managing director BuildGreen, unul dintre jucatorii pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor.

Astfel, in opinia sa, 2019 va fi caracterizat in principal de schimbarile care vor trebui sa fie implementate de catre dezvoltatorii de imobile, indiferent de destinatia acestora, pentru ca proiectele sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator si a ocupantilor.

Tintele strategiei Europa 2020 presupun reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera comparativ cu 1990, un nivel de 20% energie obtinuta din surse regenerabile si o crestere cu 20% a eficientei energetice. Obiectivul pe termen lung este reprezentat de reducerea, pana in 2050, a emisiilor de gaze de sera cu 100% si de decarbonizarea parcului imobiliar, in contextul in care acesta este responsabil pentru aproximativ 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeana. Razvan Nica spune ca respectarea acestor reglemetari care vor deveni obligatorii pentru toate cladirile finalizate incepand cu 2020 poate fi facuta prin eficientizarea echipamentelor folosite in imobile, prin implementarea unor solutii performante de climatizare si ventilatie dar si prin utilizarea unor solutii si principii precum orientarea in functie de lumina naturala, izolatia utilizata sau ventilatia naturala.

BuildGreen: S-ar putea ajunge la o triplare a pietei de certificari verzi

Implementarea la scara larga a principiilor de dezvoltare durabila in cazul noilor cladiri construite va fi dublata in 2019 si de majorarea semnificativa a certificarilor sustenabile de tip "In Use" / "Operational & Maintenance", adica pentru proiectele deja finalizate.

Acest fapt se va produce in contextul in care proprietarii acestor proiecte, predate cu peste cinci ani in urma, doresc sa se pastreze competitivi in comparatie cu noile proiecte, mult mai eficiente si mai atractive pentru potentialii chiriasi. Astfel, s-ar putea ajunge chiar la o triplare a pietei de certificari verzi, pe masura ce tot mai multe centre comerciale sau cladiri de birouri vor intra in ample procese de renovare, potrivit datelor BuildGreen.

Majorarea accentului pus pe bunastarea si confortul angajatilor la locul de munca, prin implementarea certificarilor de tip WELL, va fi completata in 2019 si de raspandirea certificarilor de tip fit-out, adica o certificare a spatiului inchiriat de o companie si a modului in care aceasta il amenajeaza. "Poti sa ai o casa dezvoltata corect, dupa norme de dezvoltare durabila, si un chirias care sa o mobileze si amenajeze intr-un mod total ineficient, care sa anuleze partial beneficiile cladirii in sine”, adauga Razvan Nica.

Partitionarea spatiului si solutiile tehnice pentru reducerea zgomotului, cresterii luminozitatii si a unui sistem de ventilatie confortabil reprezinta cele mai des utilizate variante pentru reducerea costurilor cat si pentru cresterea semnificativa a confortului angajatilor si ocupantilor respectivului spatiu. Tot din 2019 am putea vedea o raspandire a normelor de dezvoltare sustenabila pe segmentul rezidential, urmand ca tot mai multe ansambluri rezidentiale noi sa obtina o certificare sustenabila care sa certifice clar calitatea proiectului comparativ cu cea a altor proiecte fara certificare de profil.

Dezvoltarea segmentului de certificari sustenabile ar putea duce in viitorul apropiat la extinderea faciltatilor fiscale oferite proprietarilor de proiecte ‚verzi si in Bucuresti. In acest moment, proprietarii de proiecte imobiliare certificate sustenabil din Cluj - Napoca, Iasi si Timisoara beneficiaza de reduceri de pana la 50% din impozitul anual datorat pe cladiri, facilitate care ar putea fi extinsa si in Bucuresti.

Nu in ultimul rand, in 2019 ar putea fi obtinuta si prima certificare sustenabila BREEAM cu nivelul Outstanding, cel mai inalt nivel posibil de certificare pe aceasta schema. In acest moment, niciun proiect imobiliar din Romania nu a obtinut acest nivel, pe schema de certificare LEED fiind obtinute mai multe certificari cu nivelul Platinum.

Aceste tendinte se vor manifesta intr-un context general de maturizare a pietei imobiliare locale si implicit a segmentului de certificari sustenabile, maturizare care se va concretiza si prin cresterea numarului de proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentul spatiilor industriale si logistice si raspandirea normelor si certificarilor WELL si EDGE.

Toate aceste schimbari ar urma sa se produca intr-un context in care peste 30 de proiecte noi au fost certificate sustenabil la nivel national in 2018 potrivit datelor BuildGreen, care a fost implicata in mai mult de jumatate din acestea, de la proiectele de birouri Unirii View sau The Mark din Bucuresti la noua fabrica Arctic de la Targoviste. Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 150 de proiecte imobiliare si industriale totalizand aproximativ 3,7 milioane metrii patrati, cu o valoare investititionala cumulata de peste 6 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri