Starea de urgență instaurată pe plan național în contextul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială, potrivit lui Doru Niță, head of data and research, Imobiliare.ro, care subliniază că, atât timp cât vor fi mai mulți cumpărători decât oferta curentă în piață pe termen scurt, nu are cum să existe o presiune ridicată în sensul reducerii prețurilor la locuințe, în pofida pandemiei.

"Evident, ne aflăm într-o situație excepțională, prin natura sa, și am văzut diverse scenarii aruncate în media, dar este prematur să facem o predicție cu privire la efectele pandemiei asupra pieței imobiliare. Cine vine și spune că or să scadă brusc prețurile și pune și zecimală, nu știe despre ce vorbește. Noi ne uităm săptămânal la cum evoluează cererea, oferta și prețurile, iar realitatea este alta", spune Doru Niță (foto).

Recent, portalul Imobiliare.ro a anunțat că indicele calculat intern pe baza prețurilor listate a consemnat, în martie, un avans de 1,8% la nivel de țară - marjă de creștere comparabilă cu cea din februarie, anume 1,6%. Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 euro pe mp util la finele lui martie (față de 1.367 euro pe mp în februarie).

S-ar putea argumenta însă că menținerea unei traiectorii ascendente a prețurilor în actualul context de piață poate fi pusă pe seama inerției ce caracterizează, în general, atât piața imobiliară, cât și economia per ansamblu. De notat este faptul că efectele evenimentelor din plan social au început să fie resimțite în piață abia în a doua parte a lunii trecute.

"Anul acesta, mai precis perioada ianuarie și februarie, începuse spectaculos, din punct de vedere al cererii de locuințe și al tranzacțiilor. Cum oferta pe segmentul nou nu mai făcea față în ultimii ani, dezvoltatorii s-au adaptat. Ultimele cifre de la INS arată că anul trecut am avut cel mai bun an al livrărilor de locuințe noi, peste 67.000", spune Doru Niță.

Dar, cum în continuare avem mai mulți cumpărători decât oferta din piață, nu are cum pe termen scurt să existe o presiune pe prețuri, adaugă analistul Imobiliare.ro. "Eu cred că și în cazul unei înghețări a tranzacțiilor timp de câteva luni nu ar trebui să se simtă neapărat în prețuri, pentru că o dezvoltare are loc pe termen lung. În afară de asta, datorită creșterii concurenței în ultimii ani pe proiecte rezidențiale marjele dezvoltatorilor au fost în scădere".

Ne aflam într-o bulă imobiliară înainte de pandemia generată de COVID-19?

"Cu marje în scădere și creșterea costurilor de construcție nu cred că există prea mult spațiu de manevră din partea dezvoltatorilor să scadă prețurile, nici dacă și-ar dori să își vândă repede proiectele. Dar, este posibil, într-adevăr, să vedem o scădere importantă a volumului tranzacțiilor. Cu toate acestea, nu ne așteptăm la ceva spectaculos în martie, în contextul în care existau tranzacții într-un stadiu avansat și care urmau să fie închise. Probabil că în aprilie o să vedem o modificare substanțială", arată Doru Niță.

În opinia sa, revenirea tranzacțiilor va depinde foarte mult de reluarea activităților în piața imobiliară, după ridicarea restricțiilor.

Dar, dacă la nivel național prețurile solicitate pentru apartamente au crescut, Bucureștiul și Iașiul fac notă discordantă în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută. În aceste orașe prețurile au scăzut, însă, și în februarie, ceea evidențiază că scăderile din martie nu sunt o consecință a pandemiei de COVID-19 și nici înainte de aceasta piața imobiliară nu se afla într-o "bulă".

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat.

Pretențiile vânzătorilor s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

"Principala întrebare pusă înainte de COVID-19 era: suntem într-o bulă imobiliară? Cei care voiau să iasă în evidență, afirmau că da suntem, dar eu cred că sunt puține argumente aici. Evident că avem pe anumite zone creșteri mai mari ale prețurilor, dar acolo au crescut și veniturile salariale. Șomajul și dobânzile sunt la minime istorice. Prețurile au crescut în ultimii ani pentru că cererea a fost puternică, stimulată de creșterea salarialui mediu net lunar de la 1.300 de lei în 2008 la peste 2.700 lei anul trecut", a încheiat Doru Niță.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri