Mai mult de jumătate dintre angajații clădirilor de birouri vor continua, cel puțin pentru o perioadă, să lucreze de acasă, în contextul in care este imposibilă revenirea la birou cu toți angajații cu respectarea normelor de distanțare socială. Dar, între cele două extreme: casă și birou fix, creșterea numărului de spații de birouri flexibile care să ofere angajaților posibilitatea de lucra remote de oriunde și oricând ar putea reprezenta o soluție pentru repopularea claldirilor de birouri, spune Călin Fusu, antreprenor și fondator al grupului Neogen.

"Sunt birouri care în contextul pandemiei nu prea mai sunt folosite de nimeni. Doar 10% dintre angajați mai trec pe acolo și prin urmare ar putea fi preluate de un operator de spații flexibile, prin subinchiriere, în condițiile în care avem oricum contracte pe termen lung cu proprietarii clădirilor", a declarat Călin Fusu (foto), pentru wall-street.ro.

Inițial, fondatorul Neogen, a propus soluția pe contul sau de Facebook: "Vrem să le oferim gratuit 1.500 mp la Green Gate în București și 700 mp în centrul Târgu-Mureșului, contra unor abonamente pentru angajații care obișnuiau să lucreze în acele birouri", a scris antreprenorul.

Lucratul de acasă poate fie uneori mai puțin eficient decât dintr-o locație de coworking, aflată probabil în zona în care locuiești și unde poți chiar să mai interacționezi cu oamenii. Nu cred că suntem singura companie care ar vrea să dea posibilitatea angajaților să lucreze cât mai aproape de casă în această perioadă.

- Călin Fusu -

În clădirea de spații de birouri Green Gate din Capitală în cadrul suprafeței de 1.500 mp își desfășoară activitatea compania Vivre, iar în cei 700 mp de la Târgu Mureș se află compania BestJobs, ambele aflate în portofoliul Neogen cu o participație de 50% și respectiv 100%.

După postarea pe Facebook, "am avut deja câteva discuții cu mai mulți operatori" de spații fleixibile. Ne-a contactat chiar și un jucător de la Cluj care are un spațiu de 3.000 mp acolo și care nu este prezent în București. Ca urmare, eu aș putea privi acest lucru și din perspectiva unei investiții", a spus Călin Fusu.

Fondatorul BestJobs a subliniat că ar fi dispus să investească până la câteva sute de mii de euro într-un astfel de "agregator" de spații de birouri flexibile.

Este o perioadă foarte bună pentru a construi un jucător de tipul WeWork pe plan local. Probabil că nu doar aș oferi spațiile acestea ci aș contribui și cu bani într-un jucător care va bneficia de această perioadă, în care sunt foarte multe spații de birouri neocupate, pentru a crește. Decât să te judeci cu proprietarii pentru plata chiriei, mai bine ar exista un astfel de agregator care să adune aceste spații.

- Călin Fusu -

Industria de coworking și spații flexibile din România a fost în continuă dezvoltare în ultimii trei ani, ajungând la 84.000 mp la nivel național la sfârșitul lui 2019. În prezent, spații flexibile și de coworking sunt prezente în 18 orașe regionale și secundare din România.

Bucureștiul dispune de cea mai mare pondere a pieței de coworking, cu 68.000 mp în peste 60 de spații în tot orașul. Principalii operatori din această industrie sunt IWG, Mindspace și Impact Hub, cu activitate exclusiv în București.

Fondul de investiții Neogen a investit recent 500.000 euro în dezvoltarea serviciului Avocado.red, o platformă integrată care conectează utilizatorii cu specialiști din diferite domenii, precum terapeuți, avocați sau life coaches. Dezvoltarea platformei a început din august 2019, iar anul acesta a fost extinsă echipa operațională și au fost consolidate tipurile de servicii oferite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri