Piața imobiliară este prinsă între două extreme. Pe de o parte, există mulți oameni interesați să vândă și să cumpere, dar de cealaltă parte avem un proces greoi, birocratic, care durează prea mult și frânează dezvoltarea pieței. În acest context, antreprenorul Călin Fusu, fondatorul Neogen, a găsit o nișă neexploatată în România și a lansat un serviciu online, prin intermediul platformei imobiliare Casta.ro, în cadrul căreia vânzătorii primesc o ofertă cash pentru apartamentul lor în doar trei zile, după modelul iBuyer-ilor mari din SUA.

"În acest moment, ne bazăm pe un volum de tranzacții lunare cuprins între 4 și 8 apartamente. Avem la dispoziție un capital de lucru de aproximativ 1 mil de euro până la sfârșitul anului, urmând că după primele 3 luni să reevaluăm necesarul de capital și să atragem equity și parteneri pentru extinderea și menținerea portofoliului", a declarat Horea Crăciun (foto), directorul general al Casta.ro.

El adaugă faptul că apartamentele spre care își orientează deocamdată atenția Casta.ro în vederea unei potențiale achiziții sunt din București, situate în zone tradiționale de locuit, cu o valoare medie de aproximativ 75.000 euro, cu o situație juridică clară și în principal din clădiri finalizate înainte de 2019.

În momentul de față activăm doar în București, dar avem în vedere extinderea serviciului InstaBuy și în Cluj, Timișoara și Iași într-un orizont de timp de până la 3-4 ani.

Horia Crăciun

Reprezentantul Casta.ro mai spune că atât revânzarea, cât și închirierea imobilelor achiziționate sunt variante valabile de lucru. Într-o primă fază, imobilele vor fi repuse pe piață pentru vânzarea lor, pentru o perioadă medie de vânzare de aproxmativ 6 luni. Într-o fază ulterioară, Casta.ro vizează și dezvoltare unui portofoliu de imobile pentru închirieri pe termen scurt și lung.

"Planul este simplu, în termen de 3 zile de la solicitarea vânzătorului, în condițiile în care anunțul este complet, trimitem oferta de achiziție. Evaluarea o facem intern, cu ajutorul unei echipe experimentate în domeniu, cât și cu ajutorul unui sistem integrat de evaluare a proprietăților care analizează atât aspecte care țîn de apartamentul evaluat, cât și de condițiile de piață și ofertele similare", mai spune Horia Crăciun.

Ulterior, adaugă managerul platformei imobiliare Casta.ro, proprietatea este verificată și în cadrul unei vizite, urmând ca juriștii Casta.ro să efectueze și o evaluare juridică pentru confirmarea tranzacției, iar vânzarea efectivă se poate face, în condiții normale, în 3 zile de la obținerea acordului juridic.

Pandemia a urcat timpul de vânzare la apartamente, în medie, la 100 de zile

Numărul apartamentelor vândute în România în cel de-al doilea trimestru al anului a scăzut cu aproximativ 20,4% față de primul trimestru și cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Mai mult, timpul de vânzare a crescut, în medie, la 100 de zile, iar datele din piață arată că doar 3 din 10 apartamente puse la vânzare sunt cumpărate în mai puțin de trei luni de la publicarea anunțurilor, mai ales că majoritatea sunt achiziționate prin credit ipotecar.

Oamenii se așteaptă azi ca orice tranzacție - inclusiv vânzarea unui apartament - să fie realizată într-un timp foarte scurt și fără prea multe bătăi de cap. În multe industrii observăm deja o creștere a tranzacțiilor asistate de tehnologie și mulți consumatori doresc acest tip de inovație și în domeniul imobiliar.

Horia Crăciun

Dar, în prezent, acest sector suferă de lipsa de digitalizare și de lipsa datelor în timp real, afirmă reprezentantul Casta.ro. În această perioadă însă, din lipsă de opțiuni, multe dintre instituțiile statului care emit documentele suport într-o tranzacție imobiliară au trecut în online.

În opinia sa, la nivel de date, suntem încă departe de ceea ce se întâmplă la acest moment în alte țări. Spre exemplu, Tel Aviv-ul are o bază de date unde poți găsi în timp real proprietățile vândute, detaliile acestora și prețul de vânzare. Astfel, atât cumpărătorii cât și vânzătorii au o bază de pornire solidă, lăsând doar criteriile subiective să facă diferența în alegerea unei case.

Casta.ro face parte din grupul Neogen, controlat de omul de afaceri Călin Fusu, care a investit în câteva dintre cele mai de succes platforme din România, printre care și BestJobs, Avocado.red sau Vivre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri