Vânzarea unei case, a unui apartament, sau a oricărui tip de imobil s-ar putea să fie soluția rapidă pentru oricine să obțină rapid niște bani, dar procesul de vânzare nu este atât de simplu pe cât pare, iar fără toate acele necesare nu poți spera la o tranzacție care să se realizeze peste noapte.

Cei care au trecut prin experiența vânzării unui imobil știu că dacă nu au toate actele necesare s-ar putea să piardă un potențial cumpărător într-un moment foarte bun, dar și că poate deveni o adevărată corvoadă să facă rost de toate actele necesare, mai ales dacă nu știu de unde le pot obține.

Pentru a vă ajuta în căutările voastre am apelat la expertiza unui consultant imobiliar cu experiență în piața din România, care se lovește în fiecare zi de necesitatea obținerii de documentele necesare încheierii unei tranzacții pentru clienții săi, cu scopul de a întocmi o listă de documente obligatorii indiferent de situație, dar și de documente necesare în cazul unor tranzacții care au loc în condiții speciale.

Am discutat cu una dintre fondatoarele și co-CEO al companiei de consultanță imobiliară True Estate, Silvia Delcea, care are în spate peste 10 ani de experiență în piața imobiliară în cadrul unor companii precum Coldwell Banker.

Așadar, mai jos regăsiți lista completă de documente și indicațiile către instituțiile de unde le puteți obține dacă nu le (mai) aveți.

Vânzare apartament: Nu poți vinde nimic fără „Actele de Dobândire ale Imobilului”

Niciunui vânzător nu trebuie să-i lipsească „Actele de Dobândire ale Imobilului”, fără de care nu poate dovedi că are dreptul de vinde/înstrăina niciun fel de proprietare imobiliară, indiferent de forma pe care o are, inclusiv dacă vorbim de un teren neconstruit.

Potrivit consultantului imobiliar, Actele de Dobândire pot fi reprezentante de:

  • Titlul de proprietate
  • Un contract de vânzare-cumpărare,
  • Contract de donație,
  • Certificat de moștenitor,
  • Decizie / hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă,
  • Act de partaj,
  • Act de parcelare,
  • Act de comasare.

Evident, nu trebuie să aibă toată lumea aceste documente. Unele apar doar în situații speciale, dar ar trebui să se afle deja în posesia vânzătorului. În unele cazuri, titlul de proprietate este tot ce trebuie, în alte situații, cum sunt cele ale unor proprietari care au trecut printr-un divorț, evident că este nevoie de actul de partaj și este eliberat de instanță.

Nu mai intrăm în detalii despre celelalte tipuri de acte care dovedesc dreptul de proprietate, pentru că sunt ușor de înțeles în ce circumstanțe pot fi dobândite.

Documentația Cadastrală

Un alt set de acte act care nu trebuie să lipsească și care este obligatoriu în vederea vânzări, indiferent de situație, este „Documentația Cadastrală”, care include cadastrul și intabularea proprietății.

Dacă nu au deja toate documentele necesare, Documentația Cadastrală este întocmită de către un expert cadastral autorizat. Termenul de eliberare este de aproximativ 30 de zile în regim normal, iar în regim de urgență termenul este de 10 zile. Poate fi obținută doar de către expertul cadastral autorizat, nu de către proprietar, de la Oficiul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) de pe raza administrației locale de care aparțineți.

Certificat de Atestare Fiscală pentru Vânzare

Acest certificat este de asemenea obligatoriu în vederea vânzării unui imobil și poate fi obținut de la Administrația Financiară de pe raza proprietății, în urma unei cereri, dar și după ce a fost achitat impozitul anual pentru proprietatea ce urmează a fi vândută.

Potrivit reprezentantei True Estate, dacă proprietatea are mai mulți coproprietari, certificatul fiscal se va elibera pentru fiecare coproprietar.

Certificatul de Performanța Energetică

Este un alt document care a devenit obligatoriu în cazul unei tranzacții imobiliare. Nu doar pentru vânzarea, ci și pentru închirierea unei locuințe.

Certificatul este întocmit de către un auditor energetic atestat conform Legii nr. 372/2005.

Extras de Carte Funciara pentru Autentificare

Acesta nu este un document pe care oamenii îl au în casă, așa că nu trebuie să vă panicați, dacă nu-l aveți în casă. Acesta va fi obținut prin intermediul biroului notarial cu care lucrați în vederea încheierii tranzacției prin care veți vinde imobilul respectiv.

Facturile plătite la zi

De asemenea, veți avea nevoie și de ultimele facturi de la utilități (gaz, curent, apă) cu dovada achitării acestora. Există și situații în care cumpărătorul își asumă plata facturilor restante în locul vânzătorului, dar plățile trebuie aduse la zi înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Acte pentru vânzarea în situații speciale

Apar și situații în care tranzacția imobiliară este influențată de alte condiții, în funcție de statutul și încadrarea imobilului scos la vânzare. Unele acte sunt necesare mult mai frecvent decât alte.

De exemplu, cei care vând apartamente într-un bloc se vor lovi de necesitatea de a obține „Adeverința pentru Vânzare de la Asociația de Proprietari”, semnată și ștampilată de către Administrator și Președintele de bloc.

În cazul locuințelor individuale, cum sunt casele pe pământ, s-ar putea să vi se ceară „Autorizația de Construire”. Dacă nu o mai aveți, puteți cere reemiterea ei de la administrația locală (primăria) de care aparțineți.

Dacă doriți să știți mai multe despre acest document, avem și un ghid al cerințelor pentru obținerea autorizației de construire.

Cei care vând un imobil aflat într-o proprietate cu curte comună trebuie să facă și dovada modalității de realizare a accesului către imobil și acte doveditoare a constituirii servituții. Fără aceste documente, ceilalți proprietari ar putea restricționa accesul la curtea comună și chiar a accesului către imobil noului proprietar.

Este o recomandare și pentru cei care vor să cumpere să se asigure că primesc aceste documente.

Acte pentru vânzarea imobilelor cu regim special sau declarate monumente istorice

Este o situație nu foarte des întâlnită, dar nu puteam să nu ne gândim și la cei care vor să vândă un imobil cu regim special, cum ar fi încadrarea ca monument istoric.

În aceste situații, aveți nevoie de anumite documente suplimentare în vederea exercitării dreptului de înstrăinare a unui imobil achiziționat în regim special sau a unui Monument Istoric.

Veți avea nevoie de o adresă eliberată de Primăria Municipiului din care să rezulte că imobilul nu face obiectul unei cereri de revendicare pe cale administrativă în baza Legii nr. 10/2001. Termenul de soluționare este unul destul de lung, de 45 zile.

În situațiile de acest gen, s-ar putea să veți avea nevoie și de adresa eliberată de Administrația Locală care să ateste că imobilul nu este revendicat pe calea unei acțiuni în revendicare de drept comun. Termenul de soluționare este 30 de zile

Mai există și situația în care numele străzii pe care se află imobilul a fost schimbat, iar în acest caz, va fi nevoie de „Istoric de Arteră / Nomenclator Stradal”. Termenul de soluționare este de 30 de zile.

În cazul în care deții un imobil Monument Istoric Clasa A sau Clasa B și dorești să îl înstrăinezi, acest lucru va fi posibil doar in condiția exercitării Dreptului de Preemțiune al Statului prin Ministerul Culturii și Cultelor pentru monumentele clasa A, prin Serviciile Publice Deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor sau prin Instituțiile publice Teritoriale, sub sancțiunea nulității absolute.

Pentru a intra în posesia Avizului va fi necesar să întocmești un dosar pe care să îl depui la Ministerul Culturii și Cultelor cu următoarele documente:

  • cerere de exercitare a dreptului de preemțiune cu prețul la care intenționezi să vinzi
  • copie legalizată după actul de proprietate
  • cadastrul și intabularea
  • planurile imobilului Monument Istoric
  • documentar fotografic cu interiorul și exteriorul imobilului.

Termenul de primire a răspunsului este de aproximativ 30 de zile.

Așadar, după cum vedeți, vânzarea unui imobil cu regim special sau monument istoric vă va solicita către obținerea unor documente extrem de specifice și care au termene de soluționare destul de lungi, așa că, dacă vreți să vă mișcați repede, va trebui să vă plimbați pe la mai multe instituții în același timp pentru a obține toate actele necesare pentru a vinde un imobil.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri