Pentru o imagine de ansamblu despre actele necesare, procedura de urmat si taxele notariale, astfel încât procesul de vânzare-cumpărare să devină mai ușor, iti prezentam in cele ce urmeaza toate informatiile de care ai nevoie.

  1. Semnarea promisiunii bilaterale de vanzare cumpărare(antecontract), in baza

urmatoarelor documente ce vor fi prezentate in format original :

  • Acte de proprietate
  • Cadastrul si intabularea/extras de informare
  • Acte de identitate si certificate de casatorie (sentinte de divort si/sau acte de lichidare a regimului comunitatii de bunuri)
  • Orice alte documente care au legatura cu proprietatea si/sau cu starea civila a vanzatorilor/cumparatorilor
  1. In situatia in care imobilul va fi achizitionat cu credit, si institutia bancara

solicita opinia juridica a notarului public referitor la actele de proprietate si modul de dobandire, concomitent cu semnarea promisiunii de vanzare (antecontract) se va elibera si acest document-opinie notariala.

Prin antecontract (promisiunea de vanzare cumparare) sunt stabilite elemente extrem de importante, si anume:

  • pretul vanzarii-cumpărarii,moneda pretului si/sau cursul de schimb
  • suma care se plateste cu titlu de avans
  • termenul (data limita) pana la care trebuie semnat contractul de vanzare
  • termenul de eliberare al imobilului
  • clauzele de restituire a avansului in situatia nerespectarii obligatiilor asumate
  1. Semnarea contractului de vanzare va avea loc la data solicitatata de partile

contractante, in termenul stabilit conform promisiunii de vanzare/antecontractului, si dupa aprobarea dosarului de credit al cumparatorului, a efectuarii raportului de evaluare de catre expertul desemnat de banca- pentru situatiile in care o parte din pret se plateste din credit .

Acte necesare pentru a semna contractul de vanzare:

-cărțile de identitate și certificatele de căsătorie (vânzători și cumpărători)

-pentru cetatenii straini: pașaport si certificat de inregistrare fiscala in Romania (N.I.F./ eliberat de către ANAF )

-sentinta civila/certificatul de divort – daca este cazul

-acte proprietate (contract de vanzare cumparare, contract de construire,certificate de mostenitor, contract de donatie, contract de partaj, proces verbal de predare primire/ dovada achitare integrala apartament)

-declaratii de radiere ipoteca, sulta, privilegiul vanzatorului – daca este cazul

-schița cadastrala, încheierea de intabulare, extras carte funciara pentru informare

-certificat de atestare fiscala (pe numele tuturor vanzatorilor) – de la Directia de Impozite si Taxe Locale / Directia Venituri Buget Local

-certificat de performanta energetica si -adeverinta de la asociatia de locatari

-ultimele chitante si facturi - pentru utilitati (ENEL, gaze naturale, etc.)

-extras de carte funciara pentru autentificare (se obtine de catre Biroul Notarial)

- CONT vanzator/cumparator

In functie de particularitatile fiecarui caz, si/sau ca urmare a verificarii

documentelor si a mentiunilor din cartea funciara a imobilului, actele de mai sus, se pot completa cu alte documente solicitate de notarul public.

Calculator taxe notariale Vanzare-Cumparare

Pentru taxele notariale aferente contractului de vanzare-cumparare, completeaza

formularul calculator taxe notariale vanzare cumparare imobil la adresa:
https://notariatstoica.ro/formular-vanzare-cumparare-imobil/

Informatii utile privind contractul de vânzare, conform Codului Civil.

Potrivit art. 1650 Cod Civil, vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite, sau după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preț pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.

Vânzarea, dă naştere la două obligaţii reciproce: obligaţia vânzătorului are ca obiect lucrul vândut, iar obligaţia cumpărătorului are ca obiect preţul. Bunul ce face obiectul contractului de vânzare trebuie să fie în circuitul civil.

Persoanele lipsite de capacitate de exercițiu (minorii sub 14 ani şi interzişii judecătoreşti) pot încheia contracte de vânzare prin reprezentanții lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă, respective minorii între 14 şi 18 ani, pot încheia personal contracte de vânzare, însă, cu încuviințarea ocrotitorilor legali şi, în ambele cazuri, cu autorizarea instanței de tutelă.

Bunul ce face obiectul contractului de vânzare trebuie să fie determinat sau determinabil să existe sau să poate exista în viitor.

Art. 1659 C. civ. Dacă în momentul vânzării unui bun individual determinat acesta pierise în întregime, contractul nu produce niciun efect. Dacă bunul pierise numai în parte, cumpărătorul care nu cunoştea acest fapt în momentul vânzării poate cere fie anularea vânzării, fie reducerea corespunzătoare a preţului. Astfel, dacă lucrul a existat în trecut, însă în momentul vânzării era pierit în totalitate sau dacă bunul nici nu a existat în realitate, contractul nu produce niciun efect, întrucât obligația vânzătorului este lipsită de obiect.

În situatia în care lucrul a existat în momentul încheierii contractului și a pierit numai în parte, cumpărătorul are dreptul să opteze între anularea contractului, fie să mențină contractul cu reducere proporțională a prețului de vânzare.

Dacă, în principiu, orice lucru viitor poate fi obiect al contractului de vânzare, legea interzice acest lucru în cazul succesiunilor nedeschise (succesiunea se consideră deschisă la momentul decesului). Orice pacte asupra moştenirilor nedeschise sunt interzise expres şi imperativ de lege.

Prețul trebuie să fie determinat sau determinabil, sincer și serios.

Prețul se consideră determinat dacă cuantumul lui este stabilit în momentul încheierii contractului de către părți, sau pot preciza în contract elementele cu ajutorul cărora prețul va putea fi determinat în viitor, cel mai târziu până la data executării obligației de plată. Prețul vânzării trebuie să fie sincer, adică real, stabilit efectiv, cu scopul de a fi cerut și plătit în realitate, nu stabilit în mod fictiv. Prețul vânzării este serios, când reprezintă un echivalent valoric al bunului cumpărat, neavând un caracter derizoriu.

Prețul în contractul de vânzare, trebuie să fie stabilit în bani

Dacă înstrăinarea unui lucru nu se face pentru o sumă de bani, atunci contractul încheiat poate fi valabil, însă el nu mai poate fi calificat contract de vânzare, ci poate fi un contract de schimb, întreținere, dar în plată sau alt contract.

În situația în care o parte înstrăinează un bun în schimbul unei prestații mixte, ce va fi executată parţial în bani şi parţial în natură, se va stabili obligația principală. Dacă obligaţia principală este plata unei sume de bani, contractul va fi de vânzare, iar dacă obligaţia principală este de prestare a întreţinerii, atunci contractul va fi calificat drept contract de întreţinere.

Trimite-ne orice intrebare legata de contractele de vanzare-cumparare la https://notariatstoica.ro/#contact

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri