Majoritatea dintre noi ne-am dorit întotdeauna să locuim la casă, să avem o grădină sau măcar mai mult spațiu verde. Pandemia din acest an și în special carantina din primăvară au făcut să circule în piață zvonuri cum că românii vor toți să stea la casă, iar apartamentele de bloc nu mai au așa mare căutare. Dar de la dorință până la achiziționarea unei case e cale lungă. A crescut sau nu numărul de case vândute sau suntem în continuare la nivel de dorință?

După terminarea carantinei din primăvară multă lume a plecat la casa părintească de la țară sau dacă nu au avut un astfel de noroc, și-au închiriat o casă în afara orașului. Câțiva și mai norocoși și-au achiziționat o astfel de proprietate și se pot lăuda acum cu propria grădină.

Trăim vremuri în care munca de acasă și școala online ne permit și nouă și copiilor să ne desfășurăm activitatea de oriunde. Nu trebuie să ne mai facem griji să locuim cât mai aproape de birou și/sau de școală. Acum este cu atât mai bine cu cât locuiești mai departe de aglomerația orașului și mai aproape de natură.

“Pandemia a accentuat dorința de a avea casă deoarece cei care au fost nevoiți să stea într-un apartament în perioada carantinei, într-un spațiu mic, au început să aprecieze mult mai mult spațiul verde, o casă cu grădină sau măcar locuitul într-o zonă de case”, a declarat pentru wall-street.ro, Cristian Angheloiu, Manager Re/max Top Estate Team.

Potrivit acestuia, nu se poate spune că a crescut cererea de case sau de vile față de anul trecut. Dar se poate spune că s-a păstrat constantă. “Dar pot să vă spun că cererea de apartamente însă s-a înjumătățit. Cam asta ar fi ponderea. Ce s-a schimbat este faptul că oamenii au devenit mult mai hotărâți în a-și cumpăra case. Înainte, dacă la 100 de case arătate clienților, fie că un client a văzut două sau șase case, aveai un contract încheiat, acum la 100 de case sunt 10 contracte încheiate. Cererea este mult mai mare în piață comparativ cu oferta și nu au mai rămas multe case disponibile în piață. Nu s-a construit atât de mult, încât să existe pentru toată lumea și pentru toate buzunarele”, a explicat Angheloiu.

“Cererea ca și număr de clienți a rămas la fel dar a crescut dorința clienților de a avea cu adevărat o casă”.

Cristian Angheloiu, Manager Re/max Top Estate Team

Angheloiu a declarat că, dacă ne raportăm la luna ianuarie a acestui an, casele sunt undeva cu 10-12% mai scumpe decât erau la începutul anului. “Aici mă refer strict la prețul de vânzare, nu la prețul cerut. Dacă atunci aveam o casă pe care se cerea 150.000 de euro dar proprietarul voia să o vândă și cu 140.000, acea casă se vinde acum și cu 155.000 de euro. Prețul de vânzare, nu prețul cerut”, a declarat reprezentantul Re/max Top Estate Team.

Și atunci, de ce nu construiesc dezvoltatorii imobiliari mai multe case? Pentru că nu e rentabil pentru ei. “La un bloc construcția se ridică la 450-500 de euro/mp. Strict construcția, fără avize, fără autorizații, fără costuri de teren. La o casă, costul este între 600 și 850 de euro/mp. Când faci o fundație la un bloc, costul se împarte pe toate apartamentele din clădire. Dar când faci o fundație la casă, costul este fix pentru acea casă. Din punct de vedere economic, pentru un dezvoltator este mult mai bine să construiască un bloc de apartamente decât case. Pentru el costul este undeva cu 150% mai mic” a explicat Angheloiu.

Cum stau lucrurile în Ardeal

Potrivit lui Cătălin Priscorniță, CEO-ul agenției imobiliare Blitz, fenomenul migrației de la apartamentul de bloc către case există pe piață de ceva timp, fiind în ton cu tendințele globale, dar a început să se manifeste mai evident în lunile din primăvară. “Restricțiile de deplasare au fost un factor care i-a obligat pe oameni să conștientizeze și mai mult importanța calității spațiului de locuit. Acele lungi săptămâni în care rareori am părăsit locuințele a fost momentul în care cu toții am fost puși în fața tuturor imperfecțiunilor spațiilor de locuit -începând de la suprafețe reduse, compartimentări neadecvate, vecini incomozi, lipsa unor spații în aer liber, și mai ales lipsa unor spații potrivite pentru munca de acasă”, a declarat Priscorniță pentru wall-street.ro.

Cei mai mulți dintre noi am fost nevoiți să ne programăm schimbări care să ne permită adaptarea la noile realități. S-au căutat spații mai generoase, cu posibilitatea amenajării fie a unui birou sau spațiu de lucru, fie pentru școala online în cazul familiilor. “Se caută de asemenea și locuințe cu acces la o terasă sau la o curte, și cu acces la magazine de proximitate. În plus, munca online a permis conectarea inclusiv din localități limitrofe marilor orașe sau chiar de la țară, astfel că și aici a existat o creștere a cererilor. Putem specula că acest trend se va reflecta, pe termen mediu, și în zona construcțiilor, planurile viitoarelor ansambluri de locuințe trebuind să țină cont de aceste cerințe”, a explicat Priscorniță.

Casă de la dezvoltator sau casă în regim propriu?

Casele construite de dezvoltatorii imobiliari nu sunt singura variantă pentru îndeplinirea dorinței de a avea o casă pe pământ. Una dintre variante este de a-ți cumpăra terenul și de a te apuca de căutat arhitect și echipe de muncitori. Teren pentru casă sau casă de la dezvoltator? Ce anume caută cumpărătorii mai mult? “Este important de punctat că acestea reprezintă două segmente diferite, ambele prezente și active în piață, care nu se exclud unul pe celălalt, iar intențiile lor sunt prezente în piață în egală măsură”, a explicat Priscorniță.

Potrivit acestuia, cei care își doresc o casă de la dezvoltator sunt în general persoane care sunt la prima lor achiziție de acest tip, și fac probabil un upgrade de la un apartament, probabil pe fondul extinderii familiei, sau a nevoii de confort sporit.

“Acest segment de consumatori pot să dedice un timp limitat, fiind ocupați cu latura profesională și familială, iar acel timp limitat preferă să-l investească în amenajarea și decorarea casei, mai degrabă decât să se avânte într-un proiect de construcție. Cei care preferă să achiziționeze un teren în vederea construirii unei case sunt în general persoane cu experiență în cele necesare unui șantier, și care pot să dedice timpul și energia necesare traversării tuturor etapelor de achiziție, proiectare, autorizare, supraveghere de șantier, etc. Aceste persoane nu au o nevoie presantă de locuire, și sunt conștienți că demersul de construcție a unei case este unul de durată”, a declarat Priscorniță pentru wall-street.ro.

Potrivit reprezentantului agenției imobiliare Blitz, care activează în Cluj-Napoca și Brașov, în ultima perioadă perioadă s-a remarcat o creștere a interesului pentru achiziția de parcele de terenuri, în special în zonele limitrofe cartierelor, ori de-a lungul axelor de comunicație, iar acest interes este manifestat atât de potențiali dezvoltatori, cât și de persoane individuale. “Deci pe termen mediu putem previziona o creștere robustă a cererii pe acest segment”, a concluzionat Priscorniță.

Ce spun dezvoltatorii

Și Ovidiu Grinici, Director Vânzări Impact Developer & Contractor SA, consideră că, criza sanitară Covid–19 a adus schimbări semnificative în ceea ce privește preferințele consumatorilor în materie de locuire.

“Oamenii par să caute mai mult spațiu, case mai mari în zona în care locuiesc deja. În acest context piața locuințelor cu grădini, fie că vorbim de case/vile, fie că vorbim de apartamente cu grădini, este mai vie ca niciodată. Acum nu mai este suficient să ai o cameră de zi și una unde să dormi, apar alte nevoi și fiecare își dorește un confort sporit. Așa cum spuneam, tele-munca și școala online reprezintă o adevărată provocare pentru cei care nu au un spațiu disponibil fiecărui membru al familiei. De aceea majoritatea celor care au posibilitatea financiară, au dorit să renunțe la 2 camere pentru a achiziționa o locuință cu 3 camere, iar familiile cu copii au optat pentru apartamente cu 4 camere, iar facilitățile ansamblului și spațiile verzi au fost puncte forte care i-au convins că fac o alegere bună”.

Potrivit acestuia, în Greenfield Băneasa, unul dintre ansamblurile rezidențiale dezvoltate de Impact, s-a observat în 2020 un interes crescut pentru unitățile de la parter, care beneficiază de grădini și un mai mare apetit pentru terase cu priveliște spre pădure.

“Pe fondul pandemiei, noi am observat un interes crescut al clienților pentru proiectele imobiliare mixte, cele care oferă în cadrul aceluiași ansamblu atât partea rezidențială, de locuit, cât și pe cea de birouri și pe cea comercială, cu acces la multe facilități. Astfel de proiecte sunt foarte căutate pentru că reușesc să coaguleze în jurul lor toate componentele necesare unui stil de viață urban, reducând semnificativ timpul pierdut în oraș, în trafic și respectând totodată rigorile de siguranță impuse de era covid. În plus, cumpărătorii regăsesc în portofoliul nostru vile, apartamente cu grădini sau penthouse-uri cu terase generoase, ce pot deveni cu ușurință oaze de verdeață și locuri de relaxare. Nu în ultimul rând, foarte importantă devine locația în care este amplasat proiectul, aceasta reprezentând elementul-cheie în decizia clienților de a face investiții imobiliare”, a declarat pentru wall-street.ro, Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Division One United Properties.

Va dispărea apetitul pentru case în momentul în care pandemia va trece și lucrurile vor reveni la normal? Potrivit lui Angheloiu, acest lucru nu se va întâmpla, vânzările de case vor continua să crească. “Vom vedea o evoluție a creșterii vânzărilor de case pentru că vom rămâne cu această traumă a pandemiei, a statului închis într-un spațiu mic. Iar cine a simțit gustul locuitului la casă, chiar și pentru o perioadă, nu va vrea niciodată să se mai întoarcă într-un apartament, sau se va întoarce foarte greu”, a concluzionat Cristian Angheloiu, Manager Re/max Top Estate Team.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri