Clujul este considerat de multă vreme un oraș scump, costurile de trai fiind mai ridicate decât în București, spre exemplu. Și aici ne referim inclusiv la costul de vânzare sau de închiriere al apartamentelor care s-a menținut la un nivel ridicat chiar și în pandemie când, firesc ar fi fost dacă nu să scadă, măcar să se mențină la un nivel constant. Pe creștere au fost și prețurilor apartamentelor din Brașov. Care sunt factorii care au dus la aceste creșteri din ultimele luni?

Cluj și Brașov sunt două dintre orașele mari în care prețul de vânzare al apartamentelor a crescut anul acesta cu 6,6%, respectiv 3,3%, potrivit indicilor imobiliare.ro. Cum se explică această creștere mai ales dacă ținem cont de dificultățile acestui an?

“Dificultățile generate de situația din lunile precedente sunt rezultatul unor factori care nu sunt similari unei crize economice obișnuite, așa cum am mai întâlnit în literatura de specialitate. Dacă ne raportăm, spre exemplu, la criza financiară din 2008-2010, observăm că problema s-a concentrat atunci în jurul creditării, a normelor și reglementărilor sistemice cu privire la funcționarea piețelor de capital”, a declarat pentru wall-street.ro, Cătălin Priscorniță, CEO-ul agenției imobiliare Blitz.

Acesta a adăugat însă că situația din lunile precedente nu este similară cu cea descrisă mai sus.

“Să nu uităm că limitările legate de pandemie au survenit într-un moment în care motoarele economice erau pornite și încălzite, după un început de an deosebit de favorabil pentru piața imobiliară. Rezultatul măsurilor impuse de autorități a fost mai degrabă un blocaj generat de restricțiile de deplasare, astfel că etapele necesare parcurgerii drumului unei tranzacții imobiliare au fost mult întârziate”, a explicat Priscorniță.

Potrivit acestuia, au fost îngreunate astfel, spre exemplu, deplasările pentru vizionări, pentru depunerea documentelor necesare la bancă de către clienți, rapoartele de expertiză imobiliară, demersurile notariale, etc. și astfel categorii largi de clienți au fost afectate.

“Însă, per total, cei cu intenții de tranzacționări și le-au păstrat pe durata lunilor de restricție. Și acest fapt a permis reluarea rapidă a tranzacțiilor după ridicarea restricțiilor, ducând la un boom de activitate pe perioada verii. Practic toată acea lipsă de activitate din trimestrul al doilea s-a concentrat pe lunile următoare, ducând în sus cererile, și implicit și prețurile prin jocul cererii și ofertei”.

Cătălin Priscorniță, CEO, Blitz

Acesta consideră că cei care își amânaseră intențiile de tranzacționare, așteptând să vadă cursul pe care îl ia piața și sperând poate într-o corecție masivă de prețuri, au ieșit din expectativă și au început să activeze în piață, interesându-se de oferte și profitând de perioada specifică verii și începutului de toamnă pentru a viziona oferte. Evoluția din ultimele săptămâni prezintă însă o temperare a acestui ritm de activitate, pe fond sezonier, dar și probabil generat de factorii din contextul extern.

“Piața a intrat în ultima lună într-o zonă de stagnare, atât la nivel de cereri cât și la nivel de prețuri, atât proprietarii cât și cumpărătorii așteptând eventuale semnale din mediul extern: alegerile, evoluția situației sanitare, etc. Estimăm că cei cu tranzacții începute se vor grăbi să și le finalizeze, înaintea unor noi eventuale restricții, iar cei care încă nu și-au clarificat intențiile, și le vor amâna cel mai probabil pe începutul anului viitor”, a explicat Priscorniță.

Și totuși, de ce este Clujul fruntaș la prețul apartamentelor?

Prețurile medii din municipiul Cluj-Napoca, atât la vânzări, cât și la închirieri, depășesc, uneori cu mult, prețurile la proprietăți similare din alte centre economice. Iar evoluțiile din trimestrul al treilea au păstrat aceste diferențe între Cluj și alte orașe.

Surse din piață spun că prețurile apartamentelor din Cluj se justifică printr-o cerere mai mare decât oferta. Să fie adevărată această afirmație?

“La acest fapt contribuie mai mulți factori, principalul fiind probabil, atractivitatea Clujului ca centru regional de business și investiții, în Cluj-Napoca existând o cultură antreprenorială ce alimentează constant mediul de business, fapt care generează noi locuri de muncă și atrage forță calificată din alte zone”, a declarat Priscorniță, pentru wall-street.ro.

Acesta consideră că al doilea factor este reprezentat de aportul universităților, ai căror absolvenți aleg să se angajeze după studii în oraș, căutându-și astfel locuință.

Un alt factor menționat de Priscorniță ar fi faptul că, Clujul are o emigrație scăzută, clujenii rămân în oraș și rareori se mută, iar mulți din cei mutați se întorc pentru a investi în economia locală.

“Firește că trebuie să luăm în considerare și investitorii, companii multinaționale, care și-au deschis sedii, birouri, fabrici și centre de servicii, sporind astfel atractivitatea orașului. Acest cumul de influențe și factori alimentează atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, cererea de locuințe. Considerăm că piața imobiliară locală va rămâne în continuare robustă și într-o creștere susținută, evident corelată cu creșterea economiei locale”, a explicat reprezentantul Blitz.

Priscorniță a concluzionat că estimează un final de an fără mișcări spectaculoase în piață, cu evoluții punctuale pe anumite cartiere și segmente de piață, iar începutul de an e posibil să aducă o rundă de corecții minore, în marja a 5-10%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri