Cum arată nano-apartamentele din Hong Kong care pot costa și 645.000 de dolari

Începând cu 2010, pe piața imobiliară din Hong Kong au apărut aceste tipuri de proprietăți, care cu greu pot fi numite de spații adecvate de locuit, oferind suprafețe atât de mici încât nu pot fi acomodate toate dependințele necesare.

Dacă la începutul deceniului trecut piața le-a primit cu reticență, după 2012 legislația privind construcțiile din Hong Kong a fost schimbată, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea de astfel de locuințe.

Spațiul de locuit reprezintă de foarte mult timp o problemă în Hong Kong, orașul neavând foarte multe variante pentru a se extinde pe orizontală. În aceste condiții, acesta este orașul cu cele mai ridicate prețuri pentru locuințe și chirii, mediile depășit cu mult orice alt oraș din toată lumea.

(sursa foto: Hong Kong Free Press)

Cum spațiul este o problemă, dezvoltatorii au venit cu ideea acestor nano-apartamente, care nu depășesc o suprafață mai mare de 24 de metri pătrați. Unele nu sunt mai mari decât două locuri de parcare, iar în cele mai multe cazuri, se găsesc doar un pat, un mic blat de bucătărie și posibil o masă lipită de un perete.

Citeste si:
Top 5 cele mai scumpe locuințe din lume scoase la vânzare
Top 5 cele mai scumpe...

Unele au băi extrem de înghesuite, unele niciun fel de fereastră, iar în cele mai multe cazuri toate sunt incluse în aceeași încăpere, fără niciun perete separator. În condițiile astea, garsonierele din Capitală României, încep să pară a fi locuințe de lux, în care să te lăfăi. Mai jos puteți vedea un nano-apartament de 12 metri pătrați.

(sursa foto: Hong Kong Free Press)

(sursa foto: Hong Kong Free Press)

Poate ați fi tentați să credeți că aceste proprietăți nu se vând, dar în 2019 13% dintre apartamentele vândute în Hong Kong au fost astfel de apartamente. Mai mult, cei de la Fortune scriu că vânzările de nano-apartamente din Hong Kong continuă să crească.

Citeste si:
Piața rezidențială din Capitală – Nordul pentru bogați, sudul...
Piața rezidențială din...

Cei de la Liber Research au analizat 8.550 de apartamente, vândute între 2010 și 2019, pentru a vedea care sunt condițiile oferite de acest tip de locuințe.

(Sursa foto: Asia Times)

Partea și mai stranie este aceea că nano-apartamentele din Hong Kong pot ajunge să coste chiar și 645.000 de dolari, potrivit revistei Fortune, prețul variind în funcție de zonă, de dotări, în ce clădire se află și așa mai departe.

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

Prețurile au mai scăzut în 2020 pentru aceste locuințe, pe fondul pandemiei de COVID-19, dar scăderea de 1% nu este una impresionantă.

Un alt aspect negativ legat de piața din Hong Kong este acela că mulți locuitori ai metropolei au început să meargă pe acest stil de viață înghesuit. Mulți aleg să stea în case-container (foto jos), care nu oferă foarte condiții cu adevărat adecvate de locuit. Chiar sunt unii locuitori care s-au instalat ilegal în zone industriale.

(sursa foto: Bloomberg)

Sursa foto: hk01.com
Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri