Prețul locuintețelor a urcat cu aproximativ 4% în 2020, primul an de pandemie, în vreme ce anul acesta scumpirile pot ajunge la 10%, consideră experții imobiliari participanți la conferința ReConstruct, organizată de wall-street.ro.

”Anul acesta avem o creștere temperată a prețurilor pe rezidențial. De exemplu, în primele luni din 2021, prețurile au crescut cu aproximativ 3% față de 2020, după scumpirea de 4-5% de anul trecut. La nivelul întregului an 2021 estimările merg pe o creștere a prețurilor de 10%”, a declarat Viorel Mohorea, Condominium Sales Manager în cadrul SVN Romania.

Creșterea de 10% a prețurilor în 2021 este considerată normală de către acesta, în condițiile în care costurile de construcție s-au majorat în ultimii ani, inflația este anticipată să urce la aproximativ 4%, iar ritmul de creștere al salariilor s-a menținut în ultimii ani.

Nu pot spune că sunt de acord cu vocile care anticipează scumpiri chiar și de 20-25% pentru că în continuare avem o piață preponderent formată din clienți finali (85%) și doar 15% investiționali. Într-adevăr, vedem noi aparate investiționale, precum fondurile de tip REIT, dar nu există motive de îngrijorare care să ne facă să ne gândim că fondurile de investiții vor detrona clienții finali. În aceste condiții, o creștere a prețurilor cu 10% poate fi considerată normală”, a mai adăugat Viorel Mohorea.

Estimarea reprezentantului SVN România este confirmată și de către Doru Niță, șeful pe research al platformei imobiliare.ro. Potrivit acestuia, pe piața locuințelor noi prețurile au crescut cu 8-10% în 2020, iar anul acesta istoria se va repeta.

”Anul trecut, într-o perioada în care toată lumea spunea ca nu se fac tranzacții imobiliare, noi spuneam că totuși se fac. Ca urmare, pe piața locuințelor noi prețurile au crescut cu până la 10% iar așteptările pentru 2021 sunt ca acest ritm să se mențină”, spune Doru Niță

În ciuda blocajului din primele două luni de lockdown din 2020, piața imobiliară de rezidențial din România a avut în unele orașe creșteri explozive. Astfel, în Constanța numărul unităților tranzacționate a crescut cu 200%, iar în Brașov nivelul tranzacțiilor a crescut cu 66%, potrivit datelor SVN Romania.

Viorel Mohorea și Doru Niță au participat la conferința reConstruct Este piața imobiliară pregătită să revină la normal? , organizată de Wall-street.ro în parteneriat cu Vastint și Cordia, și cu susținerea SVN România, Genesis Property, Colosseum, Alesonor și Cushman & Wakefield | Echinox.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri