Autoritățile trebuie să fie curajoase și să-și asume rolul de reglementare pentru a proteja orașele în fața presiunii venite din zona imobiliară și să stabilească reguli clare de urbanism, este de părere Marian Panait, city managerul orașului Sinaia.

Prezent la conferința Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor, o responsabilitate pentru toți, organizată de wall-street.ro, reprezentantul autorităților din Sinaia ne-a explicat că există presiune din zona imobiliară și în orașul său, dar dacă există comunicare și colaborare între autorități și mediul privat se poate ajunge la o dezvoltare coerentă și sustenabilă a orașului.

Marian Panait spune că, dacă există un proiect sau o idee bună, poate exista un dialog cu autoritățile.

„Există colaborarea cu autoritatea, dacă vrei. Și recomand să se meargă către autoritățile actuale. Mă miră să aud că există o contrapunere între autorități și mediul privat. Nu asta e cheia. Dacă vrei să schimbi ceva și vine cineva cu o idee, experiența mea îmi spune că se poate. Când aud că nu se poate, stau și mă gândesc: De ce nu se poate? Și nu prea înțeleg, explicat în cadrul conferinței city managerul orașului Sinaia.

Potrivit lui, inclusiv în Sinaia există o cerere mare din partea celor care vor să investească în imobiliare, care vor să construiască în oraș, în special în zonele cele mai bune.

„Vă dați seama că presiunea imobiliară este mare și în cazul nostru. Toată lumea vrea o casă la munte. Dacă ar putea vedea Peleșul din balcon ar fi și mai bine. Nu o să se întâmple lucrul acesta, dar bătăliile sunt colosale”, a subliniat Marian Panait.

Citește și: Tatian Diaconu, dezvoltator imobiliar: Ca lucrurile să meargă în imobiliare, ai nevoie de câte un „nebun” în fiecare proiect și oraș

Potrivit lui, autoritatea trebuie să decidă în mod ferm ce poate fi făcut și ce nu într-un oraș și că nu trebuie să dea înapoi.

„Nu este ușor, ca autoritate locală, să te opui cuiva care vine și spune: «Am o proprietate până în poarta Peleșului și vreau să fac și eu aici ceva». Noi le răspunde că: «Da, poți face un parc. Modelul de business poate să fie ăsta. Un parc minunat, cu băncuțe și o fântână din care să culegi bănuții pe care lumea îi aruncă, dar nu poți să faci blocuri»”, ne-a mai spus Marian Panait.

Urban re:Fresh 2022

City managerul orașului Sinaia ne-a mai explicat că este foarte greu să faci pe cineva să înțeleagă ce nu poate să facă și de ce nu.

Dar dacă autoritatea se ține curajoasă, poate să-și protejeze orașul. Poate să-l schimbe. Autoritatea locală trebuie să-și asume foarte puternic rolul de lider în sectorul de urbanism.

Nu cred că avem prea multe pârghii de care să ne menținem și să le folosim în munca noastră, dar cele de a acorda o autorizație și de a stabili o reglementare sunt ale noastre, ca autoritate locală”, a subliniat Marian Panait.

Citește și: Urban re:Fresh, Ciprian Ciucu: Militari Residence o să fie următorul Ferentari, următorul ghetou

Cum funcționează la Sinaia dialogul dintre autorități și dezvoltatori

Marian Panait afirmă că la Sinaia există deschidere din partea autorităților pentru investitorii în imobiliare și ne-a explicat și de ce funcționează altfel lucruri în urbea prahoveană.

Noi avem marea baftă că de 18 ani există același primar (Vlad Gheorghe Oprea – n.r.), care este constructor și dezvoltator la bază. De acolo a venit. Știe foarte bine ce înseamnă să faci lucrurile pe care vor să le facă acum cei care vin către noi ca autoritate. Asta îl face un bun cunoscător și să uite atent la tot ce se întâmplă”, ne-a spus Marian Panait.

Apoi, încă din 2004, autoritățile au demarat crearea unei viziuni pe termen lung pentru felul în care poate fi dezvoltat orașul.

„Am venit atunci cu ceea ce aud acum că se discută în alte părți, adică despre strategii pe termen lung, de planuri de mobilitate, de sustenabilitate. Am preluat atunci un model din SUA și am devenit semnatarii acordurilor urbane de mediu din 2004, la care au participat orașele București, Sibiu și noi. Sibiul nu s-a ținut de treabă, Bucureștiul a cedat.

Noi ne-am asumat că vom încerca să rămânem un oraș sustenabil din punct de vedere al mediului și mobilității. Așa s-a născut viziunea pe termen lung. Acum facem strategia pe 2030 – 2035”, ne-a mai dezvăluit city managerul de la Sinaia.

Nu în ultimul rând, oficialul primăriei a mai spus că este importantă implicarea cetățenilor în dezbateri publice în legătură cu ce proiecte urmează să apară în oraș.

„Este o strategie pe care nu o facem doar noi. Am întrebat pe toată lumea din oraș. De la profesori la medici, preoți și așa mai departe. Când toată lumea din orașul ăsta știe încotro mergem, când apare un proiect nou, despre care nimeni nu știe, toată lumea se întreabă: Dar proiectul ăsta apare în strategia pe următorii 10 ani? Păi, nu apare.

Asta este o chestiune ce ține de partea de educație civică și de ce înseamnă participarea cetățenilor în viața orașelor în care locuiesc. Dacă îi implici, vor fi și ei implicați”, a subliniat Marian Panait.

Totuși, recunoaște că implicarea locuitorilor din orașele mari este mult mai dificilă în comparație cu comunitățile mai mici, de aceea sugerează găsirea unei abordări diferite care să funcționeze și în orașe precum Bucureștiul.

Totodată, Marian Panait ne-a spus că dialogul autorităților din Sinaia cu dezvoltatorii este unul destul de clar în ceea ce privește așteptările și pretențiile fiecăruia.

„Când vine un dezvoltator la noi, îl întrebăm care sunt așteptările lor de la noi. Și spun că «vrem să participați cu drumul cu utilitățile». Și le răspundem: «Bun, noi avem în plan să vin utilitățile peste 10 ani».

Am avut efectiv un caz. Ne-a întrebat: «Cum adică peste 10 ani?». Și le-am răspuns: «Da, noi, în planul nostru avem bugetat să venim în acea zonă cu utilitățile peste 10 ani. Dacă tu vrei să le faci în 3 ani, noi îți dăm toate autorizațiile și este tot dreptul tău să ne donezi ce ai făcut pe domeniul nostru, le acceptăm cu mare drag. Fă-ți asfaltul, fă-ți canalizarea. Mulțumim». Și-a făcut omul calculele și și-a dat seama că este zonă bună, că o să câștige de cinci ori și a zis că face și drumul și canalizarea.

Noi știam asta, le-am și spus lucrurile astea. Trebuie să maximizezi lucrurile astea. Nu trebuie să aștepți să ți le spună cineva. Este adevărat, există și jocul acesta de negociere”, ne-a mai povestit Marian Panait, managerul orașului Sinaia.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri