Situațiile ciudate referitoare la proprietățile imobiliare, în care apar dispute, legate de unde ar trebui să fie o proprietate sau nu, sunt cauzate de lipsa unui cadastru public pus la punct, după mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist, problemă care-i dă bătăi de cap inclusiv statului român atunci când are de derulat proiecte publice de infrastructură.

Prezenți la conferința Urban re:Fresh 2022 – Îngrijirea orașelor noastre, o responsabilitate pentru toți, arhitectul Radu Negoiță, fondatorul Case Strâmbe pe Radar, și Marian Panait, city managerul orașului Sinaia, au atras atenția asupra problemelor care apar din cauza faptului că statul nu știe ce are în proprietate.

Radu Negoiță a subliniat faptul că problemele administrative în ceea ce privește cadastru public sunt vechi și încă nu au fost rezolvate.

De foarte multe ori, în zona administrativă, lucrurile sunt luate de la hârtia de jos și nu se mai vede pădurea de copaci. Iar noi avem o mare problemă administrativă, din lipsa de viziune a politicului din anii ‘90. România încă nu are cadastru public pus la punct, în secolul XXI.

Adică, un om știe unde i se termină curtea, pentru că el are cadastru pe curtea lui, dar statul nu știe ce are. Dacă omul își mută gardul cu 10 cm, statul nu-l poate combate, pentru că nu are cadastru public pus la punct, în multe zone din țară”, a atras atenția arhitectul Radu Negoiță.

Radu NegoițăRadu Negoiță, arhitect, fondator Case Strâmbe pe Radar - Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

De asemenea, încă o chestiune care ar fi trebuit rezolvată încă din anii ‘90, dar a fost lăsată în aer, este cea legată de statutul proprietăților care au devenit altceva în perioada comunistă.

Peste anumite proprietăți au apărut altceva: blocuri, șosele, parcări ș.a.m.d. Este o problemă, deoarece, dacă omul are o bucată de teren retrocedată în spatele unui bloc, ce faci? Îi dai voi să facă orice? Ar fi trebuit să fi fost cineva în anii 90 care să spună: «Nu vă putem da terenurile înapoi, pentru că orașele s-au schimbat, dar vă despăgubim în x ani.»

Unele terenuri au fost retrocedate în totalitate, altele parțial, alții au fost despăgubiți. Și apar tot felul de situații. Lângă blocul meu, cineva a reușit să obțină retrocedarea unui teren pe care se afla o parcare. Omul a venit apoi și a pus garduri cu un afiș că terenul este proprietate privată conform sentinței cutare. În situația asta, statul se dovedește a fi impotent. Statul este cel care nu se implică, că nu spune: «Domnule, aici nu ai voie să faci ce vrei»”, ne-a mai spus Radu Negoiță.

Citește și: Urban re:Fresh, Ciprian Ciucu: Militari Residence o să fie următorul Ferentari, următorul ghetou

Două cartiere din Sinaia, trecute în Parcul Național Bucegi

Marian Panait, city managerul orașului Sinaia, a confirmat minusurile administrațiilor în ceea ce privește deficiențele cadastrale povestind despre situațiile ciudate prin care a trecut orașul Sinaia.

Referitor la afirmația că statul nu știe ce are, eu o susțin mereu și este un adevăr crunt. Da, statul nostru nu știe ce are și unde.

Am avut un celebru caz, cu Parcul Natural Bucegi, care și-a refăcut planul de management și au venit cu o hartă. Ne-am trezit că două cartiere au fost incluse în Parcul Natural Bucegi și o parte din Drumul Național. Dar le-am spus: «Stați puțin, de unde a apărut harta asta?» Răspunsul a fost că a trasat-o cineva, că s-a uitat din satelit.

Le-am explicat că nu se poate așa ceva. Sunt cartiere cu blocuri. «Ce face un om dacă vrea să-și schimbe o fereastră? Nu poate să vină la tine să-și ia aviz de la administrația parcului să poată face asta. Sau cei de la drumurile naționale să-ți ceară acordul pentru a face nu știu ce reparații la drum»”, ne-a povestit Marian Panait.

Marian Panait, city manager Sinaia - Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Situația s-a rezolvat și au refăcută harta parcului, dar au mai pierdut ceva timp din cauza asta.

Citește și: City manager Sinaia: Presiunea imobiliară e mare. Toată lumea vrea o casă la munte, să vadă Peleșul din balcon

Potrivit lui, din cauza faptului deficiențelor de ordin cadastral, inclusiv realizarea de proiecte publice de infrastructură reprezintă o problemă, deoarece este foarte greu de stabilit ce este domeniu public și ce este privat.

„Se întâmplă adesea ca statul să nu știe ce are. De aceea și foarte multe proiecte publice sunt greu de realizat. Cum ar fi construcția unei autostrăzi. Eu am văzut deja 5 proiecte de autostradă Comarnic-Brașov.

Chiar a apărut o glumă internă, că o să le zicem: «Vă dăm un aviz alb, numai să se facă», pentru că deja este penibil să ne ducem iar în dezbatere și să întrebăm lumea dacă este de acord cu construcția autostrăzii”, ne-a mai spus city managerul orașului Sinaia.

Citește și: Tatian Diaconu, dezvoltator imobiliar: Ca lucrurile să meargă în imobiliare, ai nevoie de câte un „nebun” în fiecare proiect și oraș

Mai este și problema clădirilor care merită să fie în patrimoniul național

Arhitectul Radu Negoiță a mai atras atenția și asupra modului în care unele proprietăți vechi sunt încadrate în patrimoniul imobiliar național, o problemă care poate duce la pierderi mari.

„Orașul trebuie să știe care sunt lucrurile vechi care merită păstrate și care nu, pentru că există tot felul de situații în care sunt păstrate căsuțe mici, în timp ce sunt cazuri în care se produc pierderi inestimabile. Pur și simplu sunt șterse.

Și aici este ceva ce ține mai mult decât de salvarea a ceva ce merită salvat. Pentru că poți să salvezi un lucru, dar să ai 9 sau 10 alte lucruri care sunt «înghițite» de «furia» asta a investitorilor care nu-și pun genul acesta de probleme (de a păstra activele istorice de valoare – n.r.)”, a mai spus Radu Negoiță.

Potrivit lui, este nevoie și de un nivel de responsabilitate mai mare din partea investitorilor din imobiliare, care să investească în readucerea la viață a clădirilor de patrimoniu, lucrări care nu fac altceva decât să arate potența lor, deoarece sunt proiecte complexe și care pot aduce un plus de imagine pentru cei care se încumetă la astfel de proiecte.

„Și firmele de imobiliare sunt după chipul și asemănarea boardului fondator. Dacă sunt oameni care au un anumit nivel de bun simț civic și urban, poți să te înțelegi cu ei să faci treaba asta”, a mai punctat arhitectul.

VIDEO: Conferința Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor o responsabilitate pentru toți

Conferința Urban re:Fresh – este organizată de echipa wall-street.ro, cu sprijinul partenerilor de la Vastint, One United Properties și Hagag Development Europe și susținut de Mobexpert, Pop Cola, Autonom și Florăria cu Povești.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri