Interesul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a scăzut puternic în ultimele trei luni, iar în orașele mari, doar Bucureștiul a arătat o creștere a volumului de vânzări, în timp ce în celelalte orașe mari din provincie, volumul tranzacțiilor se află pe o pantă descendentă, se arată într-o analiză realizată de compania ValorEasy.

Potrivit sursei citate, după ce 2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate înregistrată la ANCPI (183.000 de unități individuale tranzacționate), în primele 9 luni din 2022 au fost vândute 130.000 de unități la nivel național, o scădere de 3,5%, echivalentul a aproximativ 4.700 de unități individuale.

Până la finele anului, cei de la ValorEasy se așteptă la un volum de circa 30.000 de unități vândute, ceea ce ar însemna un volum total de 160.000 de locuințe tranzacționate la nivelul întregului an 2022. Chiar și așa, cu o scădere de circa 23.000 de unități față de 2021, anul acesta ar reprezenta al doilea cel mai bun an din ultimii șase.

Totuși, cei de la ValorEasy notează că, prin analiza întregii piețe ca un tot unitar, adică incluzând atât vânzările de apartamente noi, cât și celor deja existente și vândute de către proprietari, se poate ajunge la concluzii și decizii greșite.

Pentru că avem un volum ridicat al tranzacțiilor susținut de achiziția apartamentelor din piața primară, reducerea vânzărilor, deși confirmată în cifrele oficiale, este mai moderată decât așteptările anterioare.

De cealaltă parte, în orașele mari, aproximativ o treime din imobilele vândute sunt în piața nouă, iar rapoartele din ultimele luni conțin, de fapt, decizii de achiziție (antecontracte din anii anteriori), când cererea era puternică.

„În fapt, în ultimele luni, atât în piața primară cât și secundară, cererea a scăzut mai mult decât indică cifrele oficiale din ultimele luni: căutările din portalurile online s-au redus cu 30-40% în ultimele 3 luni, se depun oferte de preț mai scăzute decât anticipările proprietarilor, iar marjele de negociere au crescut”, se arată în analiza ValorEasy.

Cât despre vânzări, piața imobiliară din România arată că este fragmentată. O dovedește și faptul că 13 din cele 41 de județe plus municipiul București au cunoscut în primele 9 luni din 2022 scăderi ale volumului vânzărilor.

Dintre cele mai lichide piețe ale țării, doar Bucureștiul are un avans de 9% (motivat de vânzările bune de apartamente noi construite), în timp ce în județele Timiș (-5%), Brașov (-6%), Constanța (-8%), Iași (-16%) și Cluj (-17%) s-au vândut mai puține imobile decât în aceeași perioadă din 2021.

În acest moment piața oferă mai multe opțiuni pentru cumpărători

După mai mulți ani de scădere continuă, oferta de locuințe aflate în proprietatea persoanelor fizice a crescut brusc. Astfel, au fost listate pentru prima dată în trimestrul trei din 2022 mai multe locuințe decât în trimestrul similar al anului anterior: în București 3.800 de apartamente, în creștere cu 70%, în Cluj-Napoca 810 (+27%), Timișoara 1.000 (+25%), Iași 550 (+17%)

Oferta în creștere și evoluția temperată a prețului de vânzare acționează ca un debușeu, ca o supapă care s-a deschis sub presiunea din 2021 - oferind în 2022 mai multe alegeri cumpărătorilor și opțiuni mai largi de negociere.

Până în acest moment, oferta în piața primară nu a fost afectată de creșterile prețurilor materialelor de construcții sau de suspendările PUZ-urilor în București. Conform datelor publicate de INS, în semestrul I 2022 au fost date în folosință 32.600 locuințe, în creștere cu 1.200 locuințe, față de semestrul I 2021.

Mai mult, cea mai bună evoluție a fost înregistrată chiar în regiunea București-Ilfov, 10.000 terminate în primul semestru din 2022 vs 8.700 în primele 6 luni din 2021. Principalul motiv este legat de faptul că dezvoltarea unui proiect rezidențial se întinde pe mai multe faze de autorizare și construire, cu o durată a fiecărei faze de minimum 2 ani.

Pe de altă parte dezvoltatorii sunt în continuare încurajați de apetitul românilor pentru deținerea proprietăților imobiliare, în special locuințele noi, destinate locuirii, investiției sau petrecerii vacanțelor. Totodată, ei sunt atrași și de facilitățile fiscale și taxele mici pe proprietate în comparație cu alte țări europene.

Crește ponderea locuințelor finalizate în mediul rural și zonele periurbane

Deși în ultimii ani, cele mai multe locuințe au fost construite în mediul urban (55,5 % în trimestrul II 2022), dezvoltatorii au venit cu oferte pentru cererea în creștere a românilor care doresc să locuiască în rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde.

„Observăm o creștere a ponderii locuințelor finalizate în mediul rural și în alte zone decât reședința de județ. La nivel național, conform datelor publicate de INS, în primul semestru din 2022 ponderea locuințelor terminate în mediul rural a fost de 44%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021 când ponderea a fost de 38%”, se mai arată în analiza ValorEasy.

Prețurile de vânzare au început să scadă moderat

La nivel național, prețurile apartamentelor existente vândute de către proprietari (piața secundară) s-au majorat în ultimul an cu 8%, iar din ianuarie 2022 evoluția a fost mai degrabă modestă, cunoscând o creștere de doar 2% (Ianuarie - Octombrie 2022). Începând cu al doilea trimestru, prețurile de vânzare sunt într-o ușoară scădere.

Doar piața primară mai cunoaște ritmuri de creștere anuală de 10-15%, dar și aici ritmul a scăzut, față de anii anteriori.

Conform datelor publicate de Eurostat, în continuare există o puternică corelație între evoluția prețurilor în România și media Uniunii Europene. Astfel în trimestrul II 2022 prețurile locuințelor în România au avut un ritm de creștere anual de 8,5% în timp ce în cele 27 de state ale UE acesta a fost de 9,9 %. Totuși, în România prețurile au avut o evoluție sub cea a altor țări din centrul și estul Europei: Cehia +23,1%, Ungaria +22,8 sau chiar Polonia +12,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri