Piața imobiliară ar putea trece prin aceeași situație ca și piața auto, și să asiste la o creștere a costurilor locuințelor vechi ce nu corespund normelor locale și globale privind protecția mediului, sunt de părere reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Ecovillas.

Aceștia spun că piața imobiliară, inclusiv cea rezidențială, trece printr-o perioadă de transformări, generate inițial de pandemie, care însă acum sunt determinate de politicile din domeniul mediului de la nivel mondial și local, sau de cele din domeniul energiei sau alte sectoare cu impact direct asupra bugetului cumpărătorilor.

”Schimbările care apar pe piața rezidențială se manifestă incredibil de repede, aceasta fiind foarte sensibilă la orice tip de decizie la nivel global sau național.

Dacă anul trecut, cei care erau interesați să cumpere locuințe verzi erau <> de conștientizarea importanței pe care locuințele le au asupra mediului înconjurător, în ultima perioadă vedem că oamenii au început să evalueze costurile de locuire, confortul oferit de aceste locuințe, raportate la investiția pe care o alocă pentru achiziție. Observăm că sunt dispuși să plătească mai mult pentru a beneficia de o locuință eficientă din punct de vedere al costurilor și consumului”, este de părere Vlas Veaceslav, CEO-ul companiei Ecovillas.

Perspectiva aplicării unor măsuri pentru a reducere a emisiilor de carbon, se traduc în costuri mai mari, mai ales în locuințele de pe piața veche. Astfel, pe piața rezidențială am putea asista, la fel cum s-a întâmplat pe piața auto în urmă cu mai mulți ani, la costuri mai mari pentru locuințele „poluante” și care nu respectă standardele de mediu care devin din ce în ce mai stringente.

Sectorul clădirilor private, inclusiv cel al locuințelor individuale, începând cu finalul anului trecut, trebuie să respecte standardul nZEB, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile și printr-un grad ridicat de eficiență energetică.

Studiile arată că sectorul rezidențial va fi cel mai afectat de acest standard având în vedere că cea mai mare parte a stocului de locuințe este vechi și cel mai poluant.

Vânzările s-au dublat în primele șase luni din 2021

Dezvoltatorul care are în portofoliu un proiect imobiliar format din case eco în Mogoșoaia spune că interesul pentru locuințele cu tehnologii noi, eficiente energetic este în creștere încă din luna ianuarie a acestui an. Vizionările au crescut cu 40% față de ultimul trimestru din 2020, iar vânzările s-au dublat în primele 6 luni față de ultimul trimestru din 2020.

Complexul LOFT green apartments are în total trei imobile - 154 de apartamente de tip studio, 2 camere și 3 camere. Prima fază a proiectului este vândută integral. Faza a 2-a ce include construcția a două blocuri noi va fi livrată anul acesta. Blocul 2 este finalizat, urmează predarea apartamentelor către proprietari, iar blocul 3 va fi gata până la finalul anului. În acest moment, proiectul fiind vândut în proporție de 85%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri