Uniunea Europeană propune noi norme pentru a face mai sustenabile telefoanele mobile și tabletele. Nu e vorba doar de reducerea consumului de energie, ci și de prelungirea duratei de viață a acestor dispozitive: practic, să nu ne mai schimbăm telefonul dacă a căzut pe jos, ci să-l putem repara la un preț accesibil.

Comisia Europeană propune noi norme pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză și sustenabile atunci când achiziționează telefoane mobile și tablete, în baza Regulament al UE privind etichetarea energetică. Această nouă propunere coincide cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat.

Telefoanele mobile și tabletele produse în conformitate cu aceste norme vor permite realizarea unor economii de energie primară de aproape 14 TWh în fiecare an până în 2030 - ceea ce reprezintă în prezent o treime din consumul de energie primară al acestor produse. Practic, telefoanele și tabletele vor utiliza etichetele energetice deja bine-cunoscute ale UE pe scara de la A la G.

Cerințe minime impuse de UE pentru telefoane și tablete

În același timp, Regulamentul privind proiectarea ecologică recent aprobat stabilește cerințe minime pentru telefoanele mobile și fără fir și tabletele introduse pe piața UE. Printre aceste cerințe se numără:

  • Rezistența la căderi accidentale sau la zgârieturi, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile. Bateriile ar trebui să reziste la cel puțin 800 de cicluri de încărcare și descărcare, păstrând în același timp cel puțin 80 % din capacitatea lor inițială.
  • Norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune piese de schimb esențiale la dispoziția reparatorilor în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani de la încetarea vânzărilor modelului de produs pe piața UE.
  • Disponibilitatea actualizărilor sistemului de operare pentru perioade mai lungi: timp de cel puțin 5 ani după introducerea pe piață a produsului.
  • Accesul nediscriminatoriu al reparatorilor profesioniști la orice software sau firmware necesar pentru înlocuire.

Când vor intra în vigoare normele privind telefoanele și tabletele

Normele privind etichetarea energetică vor fi transmise Parlamentului European și Consiliului pentru o perioadă de examinare de două luni. Apoi vor fi adoptate în mod oficial în cazul în care nu se formulează obiecții cu privire la text.

După intrarea lor în vigoare, ambele propuneri prevăd o perioadă de tranziție de 21 de luni înainte ca cerințele să devină aplicabile.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri