Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se avansează în ceea ce priveşte Pactul UE privind azilul şi migraţia şi a pledat pentru acorduri cu ţările de tranzit şi de origine privind reglementarea imigraţiei ilegale şi pentru a putea fi "mai stricţi" în privinţa sosirilor ilegale, relatează EFE, preluat de Agerpres.

"Noi, în calitate de europeni, vom decide cine vine în Europa şi în ce condiţii, nu traficanţii", a declarat Von der Leyen la sosirea sa la summitul informal al UE ce se desfăşoară vineri în Granada (Spania), alături de summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), la care participă şi reprezentanţi ai unor ţări ce nu fac parte din blocul comunitar.

Ea a dat ca exemplu recentul acord încheiat între Bruxelles şi Tunisia pentru limitarea imigraţiei ilegale şi a pledat pentru continuarea semnării unor astfel de acorduri cuprinzătoare cu alte ţări de origine sau de tranzit, cu "investiţii" şi "stabilirea de canale legale şi coridoare umanitare".

"Cu cât stăm mai bine în ceea ce priveşte canalele legale şi coridoarele umanitare, putem şi va trebui să fim mai stricţi în materie de returnare a celor care nu sunt eligibili ca solicitanţi de azil", a declarat Von der Leyen, care a subliniat că UE va continua în orice caz să îşi respecte obligaţiile internaţionale.

Tot pe tema migraţiei, preşedinta executivului comunitar a calificat drept un 'mare succes' acordul la care s-a ajuns miercuri asupra Regulamentului privind criza, ultima piesă din Pactul european privind migraţia şi azilul care mai rămăsese de reglementat, în pofida respingerii de către Polonia şi Ungaria şi a abţinerilor din partea Austriei, Cehiei şi Slovaciei.

"Este o piesă importantă în întregul puzzle al azilului şi migraţiei", a declarat Von der Leyen, care s-a declarat "încrezătoare" că de acum încolo întregul pact poate fi încheiat în întregime.

Viktor Orban: Un acord asupra migraţiei este imposibil

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că este imposibil un acord privind imigraţia la summitul UE de la Granada, după ce Ungaria a fost în minoritate - alături de Polonia - zilele trecute la un vot cu privire la un alt subiect legat de migraţie.

Miercuri, o majoritate suficientă de state UE a ajuns la un compromis în privinţa unui viitor set de reguli pentru situaţia unui număr deosebit de ridicat de sosiri de migranţi. Ungaria şi Polonia nu au sprijinit acordul.

'Dacă eşti violat legal, forţat să accepţi ceva ce nu îţi place, cum să vrei să ai un compromis?', a spus Orban, la sosirea la reuniunea de la Granada.

'Politic, este imposibil. Nu astăzi, în general vorbind, pentru următorii ani', a adăugat premierul ungar.

Ultima tentativă a liderilor UE de a se pune de acord în iunie asupra unei declaraţii comune cu privire la migraţie a eşuat din cauza poziţiilor divergente.

Sursa foto: AlejandroCarnicero/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri