Uniunea Europeană a eliberat o nouă tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar oferit Ucrainei pentru acoperirea nevoilor imediate de finanţare ale acestei ţări, a anunţat Comisia Europeană, potrivit agenţiei germane DPA, citată de Agerpres.

Odată cu eliberarea acestei noi tranşe, ajutorul financiar european destinat susţinerii nevoilor bugetare ale Ucrainei a ajuns anul acesta la 16,5 miliarde de euro, din asistenţa macrofinanciară totală de 18 miliarde de euro promisă Kievului de către UE pentru anul în curs.

"În contextul războiului de agresiune al Rusiei, acest ajutor financiar al UE s-a dovedit esenţial pentru stabilitatea economică a Ucrainei şi pentru continuitatea în asigurarea serviciilor sale publice esenţiale", a menţionat într-o declaraţie preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu ajutorul militar inclus, UE a oferit Ucrainei până în prezent circa 85 de miliarde de euro în perioada scursă de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.

Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să pună la dispoziţie încă 50 de miliarde de euro pentru ajutorul financiar care să fie oferit Ucrainei în perioada 2024-2027.

Pentru anul în curs aproximativ 60% din bugetul Ucrainei, respectiv circa 41 de miliarde de dolari, este finanţat din ajutoare externe, oferite în special de UE şi SUA.

Parlamentul ucrainean a adoptat luna aceasta bugetul de stat pentru anul viitor, în care mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei, în timp ce nu se întrevede vreun sfârşit în războiul declanşat de Rusia.

Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri