Inteligența Artificială a trecut granița de la a fi un subiect dezbătut doar de oamenii tehnici și a ajuns în atenția opiniei publice, datorită noilor lansări din zona inteligenței artificiale generative precum ChatGPT. Am discutat cu Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft România și Moldova, despre viziunea sa asupra dezvoltării inteligenței artificiale și a modului în care piața muncii trebuie să se raporteze la ea.

Reprezentantul Microsoft consideră că suntem la granița unei transformări la nivel mondial, vorbind despre AI ca despre o nouă revoluție în materie de tehnologie.

„Inteligența Artificială reprezintă un element definitoriu al vremurilor pe care le trăim. Inteligența Artificială nu a apărut astăzi, nici luna trecută. Însă, în perioada aceasta pe care o trăim acum a ajuns la un nivel de maturizare care l-a făcut util omului obișnuit”, precizează Bogdan Putinică.

Acesta precizează că Inteligența Artificială e văzută în cadrul Microsoft ca o soluție care ajută la dezvoltarea potențialului uman.

”Sunt diverse scenarii de creativitate concentrate pe a ajuta omul să își facă treaba mai bine, mai ușor și mai repede(...) Privind această revoluție pe care o trăim acum din perspectiva de a ne face treaba mai bine, vedem următoarele date: peste 70% din job-urile administrative pot fi ajutate de Inteligenta Artificială, peste 70% din job-urile creative pot fi ajutate de Inteligența Artificială etc.”, adaugă Bogdan Putinică.

De partea cealaltă, în cazul în care oamenii se împotrivesc folosirii unor astfel de soluții, el consideră că va avea un impact în ceea ce privește valoarea capitalului uman, deoarece alții o vor folosi, o vor pune la treabă și vor deveni mai valoroși pe piața muncii.

„Noi recomandăm ca oamenii să îmbrățișeze Inteligența Artificială și să se concentreze pe cum pot învăța din ea și cum pot genera capital uman de valoare și mai puțin pe riscurile potențiale pe care această tehnologie le va aduce, care nu cred că sunt atât de directe și imediate cum se crede”, precizează Bogdan Putinică.

În concluzie, Putinică consideră că Inteligența Artificială trebuie privită cu realism și calm, concentrandu-ne pe o viziune pe termen lung vizavi de impactul pe care aceasta îl poate aduce.

”Este despre potențial, despre accelerarea potențialului uman(...) Inteligența Artificială, singură, fără oameni, nu poate fi folosită. Cel puțin nu acum, nu în acest moment. Oamenii oferă instrucțiuni, scenarii de utilizare”, adaugă acesta.

Cu toate acestea, Putinică este de părere că, la nivelul societății noastre, tehnologia este foarte puțin privită din punct de vedere al potențialului.

”Este privită precum imprimanta de pe hol. E acolo, se pune praful pe ea și mai dai print când îți trebuie”, precizează Putinică, adăugând că aceasta ar trebui privită ca generator de bunăstare economică, de salarii mai mari, un instrument pe care să-l punem la lucru.

Microsoft a lansat recent noi soluții de inteligență artificială în cadrul evenimentului Microsoft Build 2023, precum:

Funcții noi în Microsoft Edge - browserul folosește algoritmi de inteligență artificială, având integrat și motorul Bing. În cadrul Build, compania a anunțat, de asemenea, integrarea Microsoft 365, disponibil momentan în variantă de priview, în browserul Edge.

Windows Copilot pentru sistemul de operare Windows 11 - Microsoft precizează că folosind noul instrument, împreună cu Bing Chat și pluginuri create de terți, utilizatorii pot finaliza mai ușor proiecte complexe și se pot concentra pe colaborare, în loc să risipească energie în găsirea, lansarea și utilizarea mai multor aplicații. Windows Copilot este disponibil, în varianta de preview, din 11 iunie.

Extinderea ecosistemului de plugin-uri AI - adoptarea aceluiași standard deschis de plugin-uri pe care OpenAI l-a introdus pentru ChatGPT a fost anunțată la Build, permițând interoperabilitatea între ChatGPT și întreaga gamă de oferte de copilot Microsoft. Dezvoltatorii pot folosi acum o singură platformă pentru a crea plugin-uri care funcționează pe segmentele de business și de consum, inclusiv ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot și Microsoft 365 Copilot. În acest fel dezvoltatorii pot construi experiențe care permit oamenilor să interacționeze cu aplicațiile lor folosind cea mai naturală interfață: limbajul uman.

În plus, Microsoft a anunțat că Bing va deveni motorul de căutare implicit în ChatGPT. În acest fel ChatGPT va avea un motor de căutare incorporat pentru a oferi răspunsuri mai rapide și mai actualizate cu acces de pe web. Răspunsurile ChatGPT pot fi bazate pe căutare și date web și pot include citate, astfel încât utilizatorii să afle mai multe informații, direct din chat. Noua experiență este deja disponibilă pentru abonații ChatGPT Plus și va fi disponibilă gratuit pentru utilizatori în curând, plin activarea unui plugin.

Sursa foto: Microsoft

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri