Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) propun soluţii pentru deblocarea crizei medicamentelor lipsă, precum Euthyrox, dar și alte produse pentru pacienţii cu boli cronice, care lipsesc de pe piaţă de câteva luni, deşi autorităţile declară constant că stocurile urmează să fie completate.

În ciuda asigurărilor autorităților, medicamentele nu se găsesc nici astăzi în depozitele distribuitorilor. Mai mult, conform unui comunicat recent al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România o parte din vină este aruncată asupra farmaciilor care „nu [..] iau precomenzi de la pacienți pentru medicamentele pe care nu le au pe stoc”, „astfel încât să fie comunicate distribuitorilor comenzi ferme de aprovizionare, în acord cu necesitatea pacienților.”

Prin ceea ce comunică autoritățile, pacienții rămân cu impresia că depozitele din România sunt pline de medicamente care așteaptă să ajungă la ei, doar că farmaciile nu le comandă, este de părere farm. Sânziana Mardale, Președinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE). ”Doar că acest lucru este complet absurd și eronat și poate fi dovedit foarte ușor prin demersurile pe care farmaciile independente le realizează deja de mai bine de 5 luni de zile”, spune aceasta.

Te poate interesa și: În ce rețea de farmacii se găsește medicamentul Euthyrox

În același timp, ”răspunsul distribuitorilor la solicitările lor zilnice rămâne același: nu avem pe stoc. Chiar și comenzile justificate sunt refuzate, ceea ce înseamnă că produsul nu se află pe piață. În cazurile fericite, distribuitorii au alocat farmaciei 2-3 cutii de Euthyrox, cantitate evident insuficientă”, explică farm. Sânziana Mardale.

Problemele invocate de autorităţi se învârt în jurul lipsei comenzilor ferme făcute la distribuitori prin trimiterea unor „comenzi justificate” - o solicitare în scris însoţită de „denumirea medicamentelor şi cantitatea acestora, precum şi seria, numărul şi data aferente unei prescripţii medicale” (ordin MS nr. 269/2017). Astfel, aceste comenzi justificate pot fi realizate doar în cazul unei prescripții medicale compensate sau gratuite, care are serie și număr, nu și în cazul prescripțiilor medicale simple.

Citeste si:
Chiriţoiu: Cantităţi suplimentare de Euthyrox vor sosi în România
Chiriţoiu: Cantităţi...

„Deși Euthyrox este un medicament ieftin, de circa 10 bani o pastilă, și cel mai des îl prescriem pe rețetă simplă, ne-am confruntat cu solicitări ale pacienților pentru rețete electronice, gratuite. Nu am înțeles inițial motivul, dar discutând cu colegii farmaciști am aflat - fără serie și număr, prezente doar pe rețetele electronice, ei nu pot face acele comenzi justificate din Ordinul 269/2017. Dar pentru ca noi să fim lăsați să prescriem Euthyrox pe rețetă electronică gratuită pentru pacient, trebuie să trimitem pacientul la medicul endocrinolog sau oncolog periodic pentru o scrisoarea medicală, și doar dacă pacientul are anumite boli endocrine: guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă,” a precizat dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Aceasta spune că pacienții au cel mai des nevoie de Euthyrox pentru alte boli, hipotiroisim sau tiroidită autoimună, extrem de frecvente în România.

De aceea, marea majoritate a rețetelor medicale pe care medicii de familie le prescriu sunt rețete simple, pentru care farmaciștii nu pot realiza acele „comenzi justificate” prevăzute de cadrul normativ.

”Lipsa medicamentului Euthyrox a dezvăluit o serie de probleme cu care sistemul de sănătate se confruntă, printre care inclusiv aceste restricții de prescriere în cazul unor medicamente cu preț scăzut și cu vechime în prescriere”, explică dr. Raluca Zoițanu.

Citeste si:
Euthyrox, din nou pe stoc în farmaciile din Capitală. Vezi aici...
Medicamentul Euthyrox, din...

Vezi și: Distribuitorii de medicamente atrag atenția că interdicțiile de export afectează disponibilitatea medicamentelor în UE

Soluții pentru deblocarea crizei de Euthyrox - numerotarea reţetelor simple pentru a putea servi ca bază pentru comenzi justificate

Medicii de familie și farmaciştii independenţi propun colegilor lor o soluție simplă, astfel încât cel puțin problemele legate de comenzile justificate și prescripțiile medicale să fie rezolvate pentru moment: medicii de familie să acorde rețetelor simple o serie și un număr.

În opinia lor, acest lucru ar permite farmaciilor comunitare realizarea comenzilor justificate, singura pârghie legislativă prin care distribuitorii sunt obligați să aprovizioneze farmacia, dacă au produsul în stoc. Mai mult, deoarece aceste solicitări ar trebui să ajungă la producător în lipsa stocurilor, comanda transmisă de farmacie ar prezenta o imagine mai clară a necesarului real de Euthyrox de care pacienții români au nevoie.

„Nu avem noi puterea de a modifica modalitatea de prescriere a unui medicament în sistemul de asigurări de sănătate din România, deși facem propuneri autorităților de ani de zile, însă putem fi creativi și suntem de multe ori pentru a ne ajuta pacienții. Astfel, am propus colegilor medici de familie din țară să scriem o serie și un număr pe rețetele simple pe care le prescriem. Spre exemplu, ca serie putem folosi inițialele numelui nostru, iar numărul rețetei poate fi numărul din registrul de consultații. În acest fel, farmaciile ar putea realiza comenzi justificate și în cazul în care Euthyrox este prescris de medicul de familie pentru afecțiunile cele mai întâlnite de fapt în practica medicală, așa cum ne permit autoritățile, doar pe rețete simple”, a adăugat dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Te poate interesa și: A fost lansat Pharma Points, un “waze” al farmaciilor, care îți găsește cele mai cautate medicamente de care ai nevoie

Lipsa medicamentul Euthyrox dezvăluie o serie de probleme ale sistemului de sănătate şi medicii de familie şi farmaciştii independenți consideră că acum este momentul ca acestea să fie remediate. Ei sunt convinşi că este nevoie acum mai mult ca oricând de dialog şi de găsirea unor soluţii care să ajute la aprovizionarea constantă cu medicamentele necesare pacienţilor din România.

Citeste si:
In ultimii 4 ani, 3.000 de medicamente au fost retrase din Romania
Producatorii de medicamente...

„Ne dorim să fim parteneri de discuție ai autorităților, pentru a găsi împreună soluții la problemele care apar. Noi considerăm că doar printr-o atitudine constructivă putem aduce cu adevărat beneficii sistemului – așteptăm de la autorități măsuri concrete, adoptarea unor acte normative și dialog continuu cu asociația, și nu o pasare a responsabilității. Este momentul să căutăm cu adevărat soluții!”, a mai specificat farm. Sânziana Mardale, Președinte AFIE.

Sursa foto: Pixabay

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri